שתף קטע נבחר

 

תיעוד דרמטי מאפריקה: הרודן סולק אחרי 22 שנה

סוף נדיר לדרמה במערב היבשת: באזור עם היסטוריה עגומה של דיקטטורות ומלחמות הצליחה פלישת צבאות ניגריה וסנגל לגרום לנשיא גמביה יחיא ג'אמה לעזוב את השלטון. האיש שעינה מתנגדים והכריז על ארצו כרפובליקה איסלאמית עלה למטוס וברח. צפו ברגעים ההיסטוריים

נשיא גמביה יחיא ג'אמה, ששלט במדינה כרודן 22 שנה, עזב אמש (שבת) את ארצו וטס לגלות בגינאה המשוונית אחרי שאולץ על-ידי מדינות מערב אפריקה לפרוש מתפקידו ולקבל את הפסדו בבחירות בדצמבר ליריבו אדמה בארו.

 

אפריקה: הרודן סולק אחרי 22 שנה    (צילום: רוייטרס)

אפריקה: הרודן סולק אחרי 22 שנה    (צילום: רוייטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

עזיבתו של ג'אמה את המדינה שמה סוף למתיחות במערב היבשת. ביום חמישי פלשו אלפי חיילים מסנגל ומניגריה לשטח גמביה הקטנטנה כדי להכריח את ג'אמה לפרוש מתפקידו ולכבד את תוצאות הבחירות, שבהן הפסיד. כעת יכול בארו לשוב לגמביה. ביום חמישי הוא הושבע בחשאי לנשיא בשגרירות גמביה בסנגל.

תומכיו של ג'אמה מריעים לו בעזבו את גמביה, אמש (צילום: AFP) (צילום: AFP)
תומכיו של ג'אמה מריעים לו בעזבו את גמביה, אמש(צילום: AFP)

וככה זה נגמר. ג'אמה על המטוס שלקח אותו אל מחוץ לארץ שבה היה כל יכול (צילום: AFP) (צילום: AFP)
וככה זה נגמר. ג'אמה על המטוס שלקח אותו אל מחוץ לארץ שבה היה כל יכול(צילום: AFP)
 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

ג'אמה עלה לשלטון בהפיכה צבאית ב-1994, וממשלתו הואשמה לאורך השנים בעינוי וברצח של מתנגדיה. בבירה בנג'ול נראו חגיגות בעקבות פרסום הידיעות על עזיבתו של ג'אמה, אבל היו אנשים שהסבירו שהם בעיקר חשים הקלה אחרי שנים של פחד.

 

"שלטון הפחד נמחה מגמביה לנצח", אמר בארו לקהל שהתאסף במלון בדקאר, בירת סנגל. "לכל מי שאולץ לברוח מארצנו בנסיבות פוליטיות אני רוצה לומר – אתם יכולים לשוב כעת הביתה", הוסיף בארו בן ה-51.

 

היוזמה לסילוק ג'אמה תירשם כנראה כניצחון לדיפלומטיה האפריקנית, והיא עשויה לקבוע תקדים ביבשת – אזור שבו מנסים פעילי דמוקרטיה לקדם פוליטיקה הגונה כבר עשרות שנים, לא תמיד בהצלחה. ברבות ממדינות היבשת מכהנים עדיין משטרים אוטוריטריים.

בדרך למטוס בנמל התעופה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
בדרך למטוס בנמל התעופה(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

כוחות הביטחון של ג'אמה לא גילו התנגדות לחיילי הכוח המערב-אפריקני. כ-4,000 חיילים כאלה עדיין נמצאים בשטח גמביה, והם יישארו שם לעת עתה כדי לשמור על היציבות בזמן חילופי השלטון.

 

את ג'אמה ליווה אתמול למטוס נשיא גינאה אלפה קונדה, שתיווך עם נשיא מאוריטניה מוחמד אולד עבד אל-עזיז בניסיון לפתור את המשבר. מטוס נפרד אמור להטיס אל מחוץ לגמביה את בני משפחתו ועוזריו של ג'אמה.

 

גם אמש היו אזרחים בגמביה שהביעו חשש שג'אמה ישנה את דעתו ברגע האחרון. רק לאחרונה הם נכוו כשג'אמה הכיר בהפסדו בבחירות לבארו – אבל שבוע אחר כך חזר בו. היו מי שכעסו על כך שהוא בכלל זכה למשא ומתן על עזיבתו. "צריך היה לגרום לו להיכנע, לאזוק אותו או להרוג אותו", אמר אזרח.

תומכי ג'אמה המיואשים אחרי לכתו (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
תומכי ג'אמה המיואשים אחרי לכתו(צילום: רויטרס)

חגיגות בבירת גמביה, אמש (צילום: AFP) (צילום: AFP)
חגיגות בבירת גמביה, אמש(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

בניסיון אחרון להיאחז בשלטון הכריז ג'אמה בשבוע שעבר על מצב חירום ופיזר את הממשלה. האסיפה הלאומית האריכה את כהונתו בשלושה חודשים. יותר מחצי מחברי הממשלה התפטרו ו-45 אלף איש ברחו לסנגל.

 

גמביה שוכנת לחופי האוקיינוס האטלנטי והיא יעד תיירותי אהוד על אירופים. 1.8 מיליון איש חיים במדינה. היא אחת המדינות הקטנות ביותר באפריקה, ומאז עצמאותה ב-1965 הנהיגו אותה רק שני שליטים. בשנה שעברה הכריז ג'אמה על גמביה כרפובליקה איסלאמית וזעזע כשהזהיר שישסף את גרונם של הומואים במדינה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
הרודן ג'אמה בחלון המטוס
צילום: AFP
מומלצים