הלך לעולמו פרופ' זאב צחור, נשיאה הראשון של מכללת ספיר
צחור בן ה-76 היה חוקר ציונות, מזכירו האישי של דוד בן גוריון ומהדמויות הבולטות בפיתוח הנגב. תחת הנהגתו הפכה ספיר למכללה הציבורית הגדולה בישראל. "דמות אהובה שתחסר מאוד", ספד לו נשיא ספיר פרופ' עומרי ידלין
נשיאה הראשון של המכללה האקדמית ספיר, פרופ' זאב צחור, הלך היום (ב') לעולמו בגיל 76. צחור, חוקר ציונות שפרסם ספרים רבים והיה מזכירו האישי של דוד בן גוריון בתחילת שנות ה-70, נחשב בעשורים האחרונים לדמות מפתח בפיתוח הנגב, בעיקר בתחום החינוך.
פרופ' צחור החל דרכו בספיר כאשר הייתה מוסד קטן, שלוחה של אוניברסיטת בן גוריון, ובהנהגתו צמחה להיות המכללה הציבורית הגדולה בישראל, עם מגוון רחב של תכניות אקדמיות - כל זאת על אף האיום הביטחוני תחתיו פעלה המכללה בשנים אלו. צחור עצמו פרסם מחקרים וספרים רבים שעסקו בתולדות הציונות, מורשת בן גוריון, המאבק להקמת המדינה והישראליות.
צחור אמנם מזוהה עם בן גוריון, אולם הוא נולד בנתניה להורים יוצאי אצ"ל, ולמעשה נקרא על שם זאב ז'בוטינסקי, מייסד התנועה הרוויזיוניסטית.
בראיון ל"ידיעות אחרונות" ב-2010, אחרי פרישתו מ"ספיר" והמעבר לתל אביב, הוא שחזר סיפור ילדות מיום הכרזת המדינה: "יצאתי לשכונה וראיתי שכולם מניפים דגלים. נכנסתי הביתה ושאלתי את אמא שלי למה אנחנו לא מניפים דגל על הבית. היא תפסה אותי ביד בחוזקה וממש גררה אותי החוצה. 'תסתכל איפה אין דגל. כאן וכאן ושם לא תלו דגל. אתה יודע למה? כי האבא שם בצבא, במלחמה. רק משתמטים תולים דגלים'".
את בית הוריו עזב בגיל 14 והצטרף לקיבוץ רמת הכובש. בצבא היה סגן מפקד גדוד בגולני, והוא לחם במלחמות ששת הימים, בהתשה, ביום הכיפורים ובלבנון הראשונה.
בשנת 70' עבר עם משפחתו לשדה בוקר, שם עבד במדרשה, ובמקביל נזקק בן גוריון לעוזר מחקר. "קראו לזה עוזר אישי. היום קוראים לזה עוזר מחקר," סיפר צחור בראיון. "עד שהגעתי לא היה לבן גוריון מי שעבד איתו במחקרים האישיים שלו. כשבאתי הוא היה כבר בן 84 ומאחוריו 30 ספרים, שאותם תיחקר וערך בעצמו". בן גוריון הלך לעולמו בנובמבר 1973, בזמן שצחור היה עדיין קצין מגויס אחרי מלחמת יום כיפור.
פרישתו ממכללת ספיר ב-2010 הושפעה ממצבו הבריאותי, לאחר שנתגלה חיידק תוקפני בלבו שחייב אותו לשהות קרוב לבית החולים איכילוב.
נשיא ספיר הנוכחי, פרופ' עמרי ידלין, אמר היום: "זאביק היה מנהיג אקדמי משכמו ומעלה המזוהה יותר מכל עם הרוח המיוחדת שאנו מכנים 'רוח ספיר' - שהמשלבת מצוינות אקדמית עם סולידריות ויזמות חברתית, חיבור לקהילה ופיתוח הנגב. הוא היה דמות אהובה והוא יחסר לנו מאוד".
יו"ר הוועד המנהל וחבר הנאמנים של מכללת ספיר, עו"ד גלעד שר: "אנו נפרדים היום מאחד האנשים החשובים ביותר בתולדותיה של מכללת ספיר, והדמות המזוהה ביותר עם איתה. זאביק היה חלוץ בעשייתו ונחוש מאוד לכל אורך הדרך על פיתוחה ותרומתה לפיתוח הנגב. ספיר התברכה באיש והוא יחסר לכולנו".
מזכ"ל התנועה הקיבוצית, ניר מאיר, ספד: "איבדנו היום איש התיישבות ותיק שידע לשלב בין הרוח להקמה וחיזוק ההתיישבות בנגב ובדרום בכלל. פרופ' צחור שם לו למטרת חיים לפעול למען קירובה ופיתוחה ההשכלה והאקדמיה לפריפריה".