ביקור ב"נאפה ואלי" של ישראל
נסיעה לצפון הארץ ולרמת הגולן בפרט מזמנת לא מעט מקומות יפים ופעילויות. אבל אם מתחשק לכם לברוח לכמה ימים של שכרון חושים (תרתי משמע), תמצאו באזור מגוון גדול של יקבים לצד שטחים ירוקים שטופי כרמים. קפצנו לביקור בעין זיוון, שרק בתוכו שני יקבים טובים ושונים לגמרי ומצאנו שיש בישראל מקבילה מכובדת לנאפה ואלי בקליפורניה, בניחוח משכר
אם אתם מחפשים מקום שקט שצופה לאינסוף של נוף הרים וטבע ירוק ומצד שני כזה שגם יכול למלא לכם סופ"ש שלם מבלי להיכנס לרכב: קיבוץ עין זיוון. המקום עבר התחדשות לאחרונה ומציע בקתות נעימות, מסעדה ביתית באווירה חמימה ושני יקבים שונים מאוד ומומלצים מאוד.
"הנאפה ואלי" הישראלי: טיול בעין זיוון
צפון של יין
מסביב לקיבוץ נמצאים לא מעט יקבים הפרושים ברחבי רמת הגולן כמו: יקב הר אודם במושב אודם, ארבעה יקבים בקדמת צבי, יקב הבוסתן בחד נס, יקב שאטו גולן במושב אליעד והמפורסמים מביניהם - יקבי רמת הגולן בקצרין וזאת רק הרשימה החלקית. אבל אם באתם לסופ"ש רגוע של פחות תזוזה ויותר מנוחה, תוכלו ליהנות משני היקבים הטובים שנמצאים בתוך קיבוץ עין זיוון עצמו.
יקב פלטר, שם שאולי כבר יהיה מוכר לחלקכם היות והוא גדל משמעותית בשנים האחרונות ומוצריו השונים (יין, ג'ין, ערק, ברנדי ועוד) נמכרים במסעדות וברים ברחבי הארץ. ההיסטוריה שלו מחולקת בין אוסטרליה, שם טל פלטר מייסד היקב, למד ייננות וגידול גפנים, לבין מושב צופית שבשרון, שם החל פלטר לייצר יין ב-2002 ולבסוף לקיבוץ זיוון - מקום מושבו של היקב שכיום מייצר יותר ממאה אלף בקבוקים בשנה.
מומלץ לתאם מראש את הגעתכם ליקב היות ולא מדובר במקום גדול. להבדיל מהרבה יקבים בארץ, פלטר פתוח גם בימי שישי ושבת מ-10:00 בבוקר ועד 16:00 אח"צ. במקום נמצא גם יקב מטר, שהוא הגרסה הכשרה ואף מגבנה ממנה מגיעות הגבינות שתוכלו לטעום לצד טעימות היין. אם כל אלו לא מספקים אתכם אז ישנה גם המזקקה של פלטר, שם מייצרים וויסקי סינגל מאלט, ג'ין, ברנדי תמרים וברנדי תפוחים, ערק ואו דה ווי.
צעדים ספורים משם נמצא לו יקב נוסף ושונה לגמרי: יקב בהט. המקום הוא למעשה הגשמת חלומו של יעקב בהט אשר במשך שנים רבות היה מומחה בשימור וקירור פירות ואף היה בעליו של מפעל "זיוונית" שייצר את הנעליים המיתולוגיות הידועות כ"שקפקפים".
ב-2007 יחד עם ילדיו, החליט בהט לפתח את תחום הייננות והתחיל את הפעילות במחסן ביתו. ב-2011 פתח את היקב ומאז הוא פתוח למבקרים. בניגוד ליקב פלטר וכיאה ליקב קטן, ההרגשה כאן היא הרבה יותר אישית וביתית. בימים קרים תוכלו אפילו לקבל פינוק מבהט - מרק ירקות חם לצד הטעימות הנדיבות במקום, הן מהיינות הלבנים והאדומים והן מהליקרים בטעמי דובדבן, אוכמניות, ריבת חלב, שוקולד מריר וקפה.
כשנכנסים ליקב, מצד אחד מחכה לכם בר גדול ומעוצב, מהצד השני קיר שקוף המגלה את חדר החביות ו"מאחורי הקלעים" של ייצור היין ובאמצע קיר המרופד בעשרות בקבוקי יין וליקרים.
מומלץ להגיע לכאן בשעות בין ערביים, לגלגל יין וליקר על הלשון, לנשנש גבינות ומעדנים משובחים, שאת כולם אפשר לרכוש במעדניה שבמקום, ליהנות ממוזיקה ישראלית נעימה ולהיכנס לשיחה עמוקה עם עופר בהט, שיספר בעיניים בורקות על התחביב שהפך למקצוע שהוא כל כך אוהב.
אפשר לשלב גם סיור שכולל היכרות עם תהליך הפקת היין ובעונת הבציר ניתן גם לבקר בכרמים הסמוכים ליקב. לילדים מוצעת סדנת ביקבוק, ללא אלכוהול כמובן, הסדנה לילדים מעל גיל 3, בהזמנה מראש.
ואז מגיע האוכל
בסיום יום רווי יינות, ההמלצה הכי טובה עבורכם לספיגת האלכוהול בדם היא להגיע לארוחה בבית של אביבה. בין טרנד הסעודות הביתיות שרק תופס תאוצה בשנים האחרונות, אביבה זנדברג היא מחלוצות הרעיון והאירוח הביתי. כמעט 20 שנה שהיא מארחת בביתה שבקיבוץ, זוגות, משפחות, חברים וקבוצות.
אם נשים את האוכל והמטעמים הטובים שהיא מכינה בצד, אם תרצו זנדברג מספקת חוויה בפני עצמה. לאחר שטיילה בכל העולם, באמת בכולו, וראיות לכך תוכלו לראות דרך עשרות התמונות והמזכרות שממלאות כל פינה וקיר בבית, היא נהנית לספר על כך בצניעות ובקסם אישי שמייד כובש.
כדי להגיע לכאן יש להזמין מקום מראש היות ומספר המקומות לא גדול. הארוחות שנעשות מתוך מטבחה הקטן של זנדברג ובעלה, מוגשות גם על ידה. מגוון סלטים חיים ומבושלים, פשטידות, קדירות בשר כפריות, פסטות, מנות לצמחונים ולטבעונים וקינוחים. כל אלו בתפריט אשר הרכבו ותיבולו משתנים על פי עונות השנה.
מסעדה נוספת שתקבל את פניכם בדרך לקיבוץ עין זיוון היא "אסאדו". מסעדת בוטיק כשרה הממוקמת במתחם תיירות ווסט שבצפון הרמה. המסעדה הוקמה בשנת 2013 ועברה כמה תהפוכות ואפילו ביקור של השף אסף גרניט כחלק מהעונה הראשונה של תכניתו.
גלית בוט, בעלת המסעדה מביאה את הטאצ' הארגנטינאי שלה ויוצקת אותו למעיין "פונדק דרכים" עם תפריט בשרים עשיר שמתאים למזג האוויר החורפי ומנה אחת מומלצת במיוחד שאסור לפספס: קינוח הצ'ורוס.
קצת על המקום
עין זיוון הוא קיבוץ ברמת הגולן, הראשון מבין הקיבוצים בארץ שעבר הפרטה ב-1992. עם זאת, עדיין ניתן להרגיש בו את תחושת הקיבוציות האינטימית דרך חדר האוכל הפעיל, הילדים המתרוצצים בין שבילי המקום ובעיקר בחמימות התושבים וקבלת האורחים החמימה.
כחלק מתהליך ההתחדשות וההרחבה שלו, קם תאגיד תיירות לקיבוץ שאחראי בין היתר על חידוש בתי ההארחה כאן. כפר הנופש המחודש זהו שמו, והוא כולל 3 אופציות שונות ללינה בקיבוץ: 'בקתות הבוסתן' החדשות לגמרי שנמצאות במתחם מרוחק מעט.
'בקתות הדובדבן' הכפריות, שמתאימות לזוגות או למשפחות עם ארבעה ילדים לכל היותר. וחדרי הכרמים בכפר הנופש, שעוצבו מחדש ומתאימים לזוגות או לשלושה מבוגרים או משפחות עם שני ילדים קטנים.
'בקתות הבוסתן' שעל עיצובן אחראית אסנת נוביק, מעוצבות בסגנון כפרי אך מחודש. הן בנויות מקורות עצים וצבועות בצבעים בהירים. בחלל הסלון ישנו קמין שקוף הבנוי על גז ומספק חימום מאסיבי המתאים למזג האוויר הקר בחורף. בנוסף, ישנו חדר שינה להורים וחדר שינה נוסף בקומה העליונה לילדים או לזוג נוסף, אשר גם הם מעוצבים כמו יתר הבקתה, בעיצוב וינטאג' אירופאי משהו עם שימוש בחומרים כמו אבני בזלת ועץ טבעי שמספקים מייד תחושת התחברות עם הטבע והאדמה.