בריטניה: צ'יפס וטוסטים שחומים מדי - מסרטנים
שנתיים אחרי דו"ח ארגון הבריאות הבריטי שהזהיר מפני כמויות גבוהות של החומר המסרטן אקרילאמיד בטוסטים ובצ'יפס, עולה קמפיין חדש. ההנחייה לציבור - להיזהר שלא להשחים או לשרוף מוצרי מזון, ובהם צ'יפס וטוסט, לקצר את זמן הבישול או לאכול פחות
ההשחמה המסוכנת לגוף: שנתיים אחרי האזהרות מפני מוצרי מאפה, טוסטים וצ'יפסים שעלולים לסרטן עקב כמויות גבוהות של הכימיקל אקרילאמיד, קמפיין חדש בבריטניה של הסוכנות לתקני מזון קורא להימנע מהשחמת המזון, תחת הסיסמה: "אל תשחימו - תזהיבו".
הקמפיין החדש הקורא להימנע ממזון שחום. צפו:
הפרשה החלה בנובמבר 2015 כאשר חוקרי האיגוד הבריטי לבטיחות מזון דגמו מוצרים מ-50 בתי אב ובדקו את רמת החומר אקרילאמיד בהם. הממצאים הראו כי בפרוסת טוסט לא שחומה במיוחד נמצאה כמות של כ-9 מיקרוגרמים של אקרילאמיד לכל ק"ג משקל טוסט. המצב החמיר כאשר פרוסות הטוסט היו שחומות במיוחד, אז נמצא 167 מיקרוגרמים של אקרילאמיד לק"ג. אבל התוצאות החמורות ביותר היו בצ'יפס: המדענים מצאו 1,052 מיקרוגרמים של אקרילאמיד לכל ק"ג צ'יפס.
החומר המסרטן משתחרר בטמפרטורה של 120 מעלות
אקרילאמיד הוא תוצר לוואי של תהליכי אפייה בישול וטיגון. הוא נוצר כאשר מזונות עמילניים מבושלים בטמפרטורות גבוהות, מעל 248 מעלות פרנהייט - 120 מעלות צלזיוס. מזונות יכילו כמויות גדולות יותר של אקרילאמיד, כאשר הם מתבשלים נאפים או מטוגנים משך זמן רב יותר בטמפרטורות גבוהות. הכימיקל נוצר ומשתחרר מהמזון גם כאשר הוא מעובד על הגריל.
כעת יוצאת הסוכנות לתקני מזון בבריטניה בקמפיין חדש, בו היא קוראת לציבור למשנה זהירות בנוגע למזון שהוכן באפייה ובישול. בהמלצות נקרא הציבור להעדיף את הצבע הזהוב בעת חימום, אפייה או טיגון של מוצרי מאפה, תפוחי אדמה, לחמים או ירקות שורש. בנוסף, ממליצים המומחים לא לאחסן תפוחי אדמה במקרר אלא במקום קריר וחשוך מעל 6 מעלות צלזיוס.
מחקר קודם: ילדות שאכלו צ'יפס - לקו יותר בסרטן שד
אין זו הפעם הראשונה בה עלה חשש מהאקרילאמיד שמצוי במוצרי מזון. בשנת 2005 דיווח כתב העת Cancer כי כי ילדות שצורכות צ'יפס בתדירות גבוהה נמצאות בסיכון גבוה ללקות בסרטן השד בבגרותן. במחקר השתתפו 582 אחיות בתי חולים, אל מול 1,569 נשים בריאות. החוקרים בדקו את תפריטי התזונה של הנשים, ובמקביל נשאלו אמהותיהן של הנחקרות האם הן צרכו צ'יפס בילדותן, ובאיזו תדירות.
מהמחקר עלה כי אלה שצרכו צ'יפס מדי שבוע, היו בסיכון גבוה ב-27% ללקות בסרטן שד משאר האוכלוסיה. עם זאת הסבירו החוקרים, כי מאחר שהמחקר מתבסס על נתונים שמסרו אמהות הנחקרות, יידרשו מחקרים נוספים כדי לאמת את התוצאות.
בשנת 2002 פורסם מחקר נוסף, שגילה שיירים של החומר אקרילאמיד בתפוחי אדמה שבושלו בטמפרטורות גבוהות. לאור העדויות האלה, ביקש אז פרקליט קליפורניה להזהיר כי צריכת צ'יפס עלולה לגרום לסרטן.
צריכת בשר
החדשות אודות סכנת האקרילאמיד הגיעו לפני כשנתיים, כחודש לאחר שארגון הבריאות העולמי הוציא דו"ח הקושר צריכת בשר אדום ומעובד, לסיכון גבוה לסרטן. בדו"ח שפרסם הארגון, נקבע כי צריכת 50 גרם של בשר מעובד (כמו זה המצוי בנקניקיות, פסטרמה, שניצל מעובד או המבורגר) מגבירה את הסיכון ב-18% ללקות בסרטן. בדו"ח הוסיף הארגון (ולאחר מכן כאמור חזר בו) כי הסיכון מצריכת בשר כזה שווה לסיכון לסרטן מעישון סיגריות.
החוקרים עדיין מנסים להבין כיצד בשר אדום ובשר מעובד גורמים לתאים להפוך לסרטניים. ייתכן שכימיקלים שנמצאים בבשר הם האחראים לכך. בבשר אדום, הבעיה מתחילה בחומר הכימי הם - מרכיב של הפיגמנט הנותן לדם את צבעו האדום - הוא ההמוגלובין.
חומר זה מתפרק במעיים ויוצר כימיקלים הקרויים N-nitroso הפוגמים בתאי המעיים, כך ששכבת המעי נדרשת להשתכפל וליצור יותר תאים כדי לרפא את עצמה.
תהליך השכפול הזה של תאים עלול לגרום לטעויות בחומר התורשתי DNA שעלול לגרום לסרטן. בתוך כך, בישול של בשר בטמפרטורות גבוהות כמו על האש, עלול ליצור כימיקלים נוספים מסרטנים.
תאוריה אחרת שהועלתה, גורסת שהברזל בבשר האדום עשוי לשחק תפקיד ביצירת תאים סרטניים. סברה אחרת אומרת כי ייתכן ולאוכלוסיית החיידקים השוכנים במעיים, יש חלק בסיכון המוגבר לסרטן.
צפו: כך נוצרים גידולים סרטניים בגוף