שתף קטע נבחר

דו"ח חושף: אלו הם בתי החולים הכי מזוהמים

משרד הבריאות מפרסם לראשונה דו"ח שעוסק בזיהומים מאלח דם - שמקורם מצנתר מרכזי שמגיע לאחד מכלי הדם הקרובים ללב. מבין בתי החולים הגדולים רמב"ם הוא המסוכן ביותר, בבינוניים הלל יפה ובקרב בתי החולים הקטנים - הדסה הר הצופים. השר ליצמן: "רואים כיעד עליון את המלחמה בתופעה"

משרד הבריאות מפרסם הבוקר (יום ד') לראשונה את מדד זיהומי אלח דם בבתי החולים בישראל. על פי הממצאים בקרב בתי החולים הגדולים - ברמב"ם בחיפה יש את שיעור הזיהומים הגבוה ביותר ובסורוקה בבאר שבע את השיעור הכי נמוך.

 

בקרב בתי החולים הבינוניים בהלל יפה בחדרה שיעור הזיהומים הגבוה ביותר ובעמק השיעור הנמוך ביותר, ואילו בקרב בתי החולים הקטנים - שיעור הזיהומים הגבוה היותר נרשם בהדסה הר הצופים בירושלים והנמוך ביותר בבית החולים השרון בפתח תקווה. 

 

משרד הבריאות מתייחס בדוח שלו לאלח דם שמקורו מצנתר מרכזי שמגיע לאחד מכלי הדם הקרובים ללב.

 

קראו עוד

5,000 ישראלים מתים בשנה מזיהומים בבתיה"ח

דו"ח: שיעור זיהומים אחרי ניתוחים גבוה בישראל

בדרך לאשפוז? מדריך השרדות בבית החולים

 

בקרב בתי החולים הגדולים ביותר שיעור זיהומים בדם הגבוה היותר נרשם ברמב"ם ועומד על 6 זיהומים ביחס ל-1,000 ימי צנתר. לאחר מכן הדסה עין כרם עם 4.1 זיהומים ביחס ל-1,000 ימי צנתר, איכילוב עם 4.1, שיבא עם 3.9, בילינסון עם 2.9 וסורוקה עם שיעור הזיהומים הקטן ביותר שעומד על 0.9 על כל 1,000 ימי צנתר.

 

בקרב בתי החולים הבינוניים שיעור הזיהומים הגבוה ביותר נרשם בהלל יפה - 6.6 זיהומים ביחס ל- 1,000 ימי צנתר, לאחר מכן ברזילי עם שיעור של 5 זיהומים ביחס ל-1,000 ימי צנתר, שערי צדק - 4.8, כרמל - 4.1, קפלן - 3.3, בבית חולים מאיר השיעור הוא 2.9. באסף הרופא - 2.3, וולפסון 2.1 נהריה -1.8 והעמק שיעור הזיהומים בדם עומד על 0.

 

בקרב בתי החולים הקטנים בהדסה הר הצופים שיעור הזיהומים עומד על 8.3 זיהומים ביחס ל-1,000 ימי צנתר, לניאדו על 7.5, פוריה -5.7, זיו - 5.3 ובבית החולים השרון שיעור הזיהומים הנמוך ביותר ועומד על 1.3 זיהומים לכל 1,000 ימי צנתר. בתי חולים שלא נכללו: יוספטל בגלל מיעוט מקרים, בני ציון ומעיני הישועה העבירו נתונים שגויים.

 

על פי הערכות כ-3.2 מיליון מטופלים באירופה סובלים מזיהומים בכל שנה בבתי חולים כאשר כ-11% מהם הם זיהומים בדם. בארצות הברית מעריכים כי יש 750,000 זיהומים נרכשים בבתי חולים כל שנה, וכ-72,000 סובלים מזיהום בדם.

  

בארצות הברית מחקרים מדווחים כי ביחידות לטיפול נמרץ שיעור ההיארעות של זיהומים בדם עומד על טווח של בין 1.27 ל 2.01- ל-1,000 ימי צנתר. בקנדה דווח על שיעור שעומד על 1.47 ל-1,000 ימי צנתר - שיעורים נמוכים באופן משמעותי מישראל.

 

על פי הערכה בישראל בכל שנה מתים בין 3,000-5,000 מטופלים כתוצאה מזיהומים.

  

גורמי הסיכון לסבול מזיהום דם

מקובל לחלק את גורמי הסיכון לסבול מזיהום בדם בבתי החולים לשני סוגי מרכזיים: פנימיים וחיצוניים.

 

בגורמים הפנימיים ניתן למצוא סיבות שגורמות לסיכון לסבול מזיהום בדם כמו:

גיל – לילודים יש סיכוי גבוה יותר לסבול מזיהום מאשר מבוגרים;

מחלות רקע - מחלות קרדיווסקולאריות או אשפוז בטיפול נמרץ כוויות מגבירות את הסיכון;

מגדר – לגברים יש סיכון מוגבר לפתח זיהום בדם יותר מנשים.

 

בגורמים החיצוניים ניתן למצוא סיבות שגורמות לסיכון לסבול מזיהום בדם כמו:

מספר הצנתרים המוחדרים לגוף (צנתר – צינור חלול וגמיש המוחדר לגוף לשם אבחון או ביצוע הליך רפואי באותו מקום אליו הוא מוחדר, ר"א) ככל שיש יותר צנתרים - כך הסיכוי לסבול מזיהום בדם גבוה יותר;

משך האשפוז – ככל שהאשפוז ארוך יותר כך הסיכוי של המטופל לפתח זיהום בדם גבוה יותר.

 

שיטת הבדיקה

במשרד הבריאות אספו בחודשים האחרונים נתונים על זיהומים בדם שנרשמו בבתי החולים במהלך שנת 2015 וביצעו חישוב כפי שמקובל בכל העולם – מספר זיהומים ביחס ל-1,000 ימי צנתר.

 

 ( ) ( )

ברמב"ם ובעין כרם אחוז מיטות האשפוז בטיפול נמרץ הוא גבוה – 6.7 אחוז ו-6.4 אחוז בהתאמה. נתון גבוה יותר משאר בתי החולים.

 

 ( ) ( )

 

 ( ) ( )

 

הסיכונים הבריאותיים של זיהום בדם

מחקרים רבים מהעולם מצאו שזיהום בדם עלול לגרום לתמותה של המטופל. כך לדוגמה, מחקר שנערך בארצות הברית הראה שלמטופלים עם זיהום בדם יש סיכוי גבוה פי 2.27 לתמותה בהשוואה למטופלים שלא סבלו מזיהום.

 

בנוסף, זיהום בדם משפיע על משך האשפוז של המטופל. מחקר נוסף שנערך בארצות הברית מצא שזיהום בדם מאריך את האשפוז פי 1.5 ומחקר אחר מצא שזיהום בדם גורם להארכת משך האשפוז ב-19 יום בממוצע.

 

זיהומים בדם גורמים גם לאשפוזים חוזרים. אחד המחקרים שנערך בארצות הברית על מעל מ-8,000 מטופלים מצא שבקרב אלו שפיתחו זיהום בדם שיעור האשפוזים החוזרים עומד על 37% לעומת 26.7% בקרב מטופלים שלא פיתחו זיהום בדם.

 

כמובן שמלבד הבעיות שנגרמות למטופל, זיהומים בדם מהווים נטל כלכלי על מערכת הבריאות ובארצות הברית הערכה שזיהומים בדם עולים בכל שנה כ-1.8 מיליארד דולרים.

 

תגובות

תגובת ביה"ח רמב"ם: "כמרכז העל הגדול בצפון רמב"ם קולט למחלקת הטיפול נמרץ שלו את המקרים הקשים ביותר של טראומה וכוויות בצפון. מדובר במאושפזים שזקוקים לזמני אשפוז ארוכים במיוחד והדבר משפיע על שיעור הזיהום הנרכש. כדי להתמודד עם הבעיה נעשו לאחרונה מספר צעדים כמו למשל פיצול של מחלקת טיפול נמרץ לטיפול נמרץ פנימי וטיפול נמרץ כירורגי".

 

מבית החולים הלל יפה נמסר: "בית החולים פועל נמרצות לשם צמצום זיהומים נרכשים. הדבר נכון בכלל מחלקות בית החולים והיחידה לטיפול נמרץ כללי ביניהן. בית החולים התריע שוב ושוב כי התנאים הפיזיים ביחידה קשים ואינם מאפשרים סביבת עבודה הולמת ולפיכך פעל רק לאחרונה לשיפוץ ושיפור תשתית היחידה. בשיתוף עם הנהלת משרד הבריאות עוסק בתכנון והוצאתה לפועל של תוכנית הרחבה נוספת ליחידה. מדובר כאמור בהיבט אחד של מחולל זיהומים וביחידה לטיפול נמרץ כללי בלבד כפי שמופיע בדו"ח משרד הבריאות ואינו מעיד על כלל הנעשה בבית החולים".

 

משירותי בריאות כללית נמסר בתגובה לדו"ח: "הובלת והצטיינות ביה"ח של כללית בפעילות למניעת זיהומים הושגה הודות לתרבות ארגונית שמובילים הנהלת כללית והנהלות בתי החולים. מניעת זיהומים הוצבה בכללית כיעד אסטרטגי ובשנים האחרונות הוקצו לכך משאבים רבים ממקורותיה העצמאים של כללית לצד התגייסות מערכתית של כל הצוותים שהביאה לתוצאות המצוינות האלה".

 

שר הבריאות הרב יעקב ליצמן אמר בתגובה לנתוני הדו"ח, שנכתב על ידי ענת עקה זוהר ממשרד הבריאות: "מכת הזיהומים בבתי החולים היא מגפה לכל דבר המאיימת על מערכת הבריאות. אנו רואים כיעד עליון את המלחמה בתופעה הקשה.

 

"הנתונים הקשים מחייבים אותנו לנקוט בתהליכים ופעילויות אינטנסיביות במטרה לצמצום ניכר בשיעור הזיהומים בבתי החולים ובמוסדות לאשפוז ממושך. משרד הבריאות מוביל ביוזמתי שורת צעדים דרסטיים שימשיכו להביא את השינוי הנדרש בתחום הזיהומים, בהתאם לקביעת גורמי המקצוע".

 

מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב התייחס לנתונים ואמר: "אנחנו מציבים את הטיפול בזיהומים במרכז העשייה שלנו. לשם כך גיבשנו תכנית לאומית לצמצום זיהומים, הכוללת גם מודל תמריצים לבתי החולים שישתפרו, ולא פחות חשוב מכך, פרסום שקוף של הנתונים לציבור. בשנה האחרונה בתי החולים ריכזו קשב ניהולי גדול בעניין ואנחנו נלך ונשתפר בתקופה הקרובה ונמשיך בדיווח מלא לציבור".

 

ח"כ קארין אלהרר (יש עתיד), יו"ר הוועדה לביקורת המדינה שם יוצג היום הדוח אמרה: "הדו"ח שפרסם משרד הבריאות הוא הישג אדיר לא רק לוועדה לביקורת המדינה ומשרד הבריאות אלא לתושבי ישראל כולם. במשך ארבעה דיונים ישבנו, דיברנו וניסינו להניע פתרונות ותכניות שניתנות ליישום.

 

"היום ניתן לראות הישגים שהם תוצר של שיתוף פעולה עקבי. הגענו להתקדמות מרחיקת לכת בכל הנוגע לשקיפות והנגשת מידע חיוני לציבור. היכולת לבקר ולפקח הינו כלי עבודה יעיל לשיפור עבודת הממשלה. הנתונים שנחשפנו אליהם בתחילת התהליך הם מצמררים, מספר מקרי מוות שעוקפים את מספר ההרוגים בכבישים, היום אנחנו כבר עדים למגמת שינוי. יש עוד הרבה עבודה אבל ההתקדמות מרשימה ומבורכת".

 

 

צפו בפיתוח שנלחם בזיהומים בבתי החולים:

 

 

 

 



 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
איזה בית חולים הכי מזוהם?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים