שתף קטע נבחר
 

"צריך לחזק מבני דיור ציבורי בפריפריה"

בכנס בנושא התחדשות עירונית שנערך במסגרת יריד החדשנות האורבנית Muni expo של מרכז השלטון המקומי בת"א השבוע, אמר יו"ר עמידר החדשה, יצחק לקס, כי חייבים לטפל במבנים הישנים בערים שליד השבר הסורי-אפריקני. כיוון שאין באזורים אלה כדאיות כלכלית - הכסף יגיע מאזורי הביקוש. "שכונות עמידר הישנות לא יהיו החצר האחורית של הערים"

בשיתוף חברת עמידר החדשה

 

כיצד ניתן לבצע פרויקטים של התחדשות עירונית באזורים שבהם אין כדאיות כלכלית, כאשר בדרך כלל מדובר ביישובי הפריפריה, ואיך התחדשות זו יכולה להיות מיושמת גם במערך הדיור הציבורי? שאלות אלה ונוספות נשאלו השבוע בכנס בנושא התחדשות עירונית שנערך במסגרת יריד החדשנות האורבנית Muni expo של מרכז השלטון המקומי בתל אביב.

 

הכירו: ארגוני הסיוע לדיירי הדיור הציבורי  

 

עו"ד יצחק לקס, יו"ר עמידר החדשה, הסביר כי בחברה קיימת תפיסת נדל"ן בראייה חברתית. "לפני שלושה חודשים נחתם הסכם היסטורי בין משרד הבינוי והשיכון לבינינו, שכולל פרויקטים של התחדשות עירונית בהיקף של קרוב לשבעה מיליארד שקל בעשור הקרוב", ציין.

 

לדבריו, מדובר בהתחדשות עירונית על פלטפורמה של כ-17 אלף בנייני עמידר ישנים, הכוללים קרוב ל-45 אלף דירות. "הגיע הזמן להרוס את המבנים הישנים ולבנות בניינים חדשים", הוסיף לקס, "הפיזור של ההתחדשות הוא למעשה בכל הארץ". לקס התייחס לדיירי מערך הדיור הציבורי והבהיר כי "אנחנו לא שוכחים את האוכלוסייה - הקמנו אגף קשרי קהילה שמטרתו להיות בשיג ושיח עם הדיירים".

 

לקס התייחס לעובדה שהתחדשות עירונית אינה כדאית מבחינה כלכלית בפריפריה אלא רק באזורי הביקוש. "יש לא מעט מבנים של עמידר באזורי הביקוש, ולכן החלטנו שהרווחים שיגיעו מחידוש מבנים אלה יופנו לפריפריה. צריך לחזק מבנים על קו השבר הסורי-אפריקני, בערים כמו בית שאן, טבריה צפת, וגם אם נפסיד על כל פרויקט כזה - נעשה זאת. שכונות עמידר הישנות לא יהיו החצר האחורית של הערים".

 

לקס התייחס לפיזור האוכלוסייה בפרויקט פינוי בינוי שכולל הן דיירים קיימים של עמידר והן דיירים חדשים שרכשו דירה בפרויקט. "אנחנו רוצים שבפרויקטים האלה יהיו דיירי דיור ציבורי, מתוך רצון שלא לבנות שוב שכונות עוני. הדיירים יפוזרו בין הבניינים השונים, כך שלא יהיו בניינים חלשים רק של דיירי דיור ציבורי". בונסף ציין כי תוקם קרן שתממן את ההפרש בין ועד הבית בפרויקט הקודם לוועד הבית בפרויקט החדש, שלרוב יהיה גבוה יותר".

מבנה של עמידר שעבר חיזוק בטבריה (צילום באדיבות עמידר) (צילום באדיבות עמידר)
מבנה של עמידר שעבר חיזוק בטבריה(צילום באדיבות עמידר)

 

"נגיע לפריפריה מכסף שנעשה במרכז הארץ"

מנכ"ל עמידר החדשה, ראובן קפלן, דיבר גם הוא על הפניית רווחים ממרכז הארץ לפריפריה. "אף לא יזם אחד עבר את קו נתניה בצפון ואת קו אשדוד בדרום כשקידם פרויקט התחדשות עירונית, והייחוד שלנו הוא שאנחנו נגיע לפריפריה - מכסף שנעשה במרכז הארץ", אמר קפלן. לדבריו, "כל פרויקט בפריפריה הפסדי, ואף אחד לא רוצה להפסיד כסף. יזמים לא אוהבים את דיירי הדיור הציבורי כי זה כאב ראש. אבל אנחנו נציגי הדיירים".

 

קפלן הסביר כי יחד עם משרד השיכון והבינוי, נעשה צעד לסבסוד דמי ועד הבית, כפי שתיאר קודם לכן לקס. הוא הוסיף כי "צריך לפרגן לראשי הרשויות, שמציגים נכונות גדולה לקדם פרויקטים של תמ"א 38 ופינוי ובינוי בערים, והם פרטנרים שבהחלט דוחפים את ההתחדשות העירונית. בסופו של דבר המטרה היא לבנות פרויקטים לטווח הארוך - ואנחנו פה כדי להישאר".

 

שמעון הייבלום, דירקטור בעמידר החדשה שהשתתף אף הוא בכנס, הסביר כי יש צורך בחברה, המשמשת זרוע ביצוע של המדינה, משום שאין יזמים שעובדים על בסיס שאינו כלכלי. "המדינה בנתה את הפריפריה באמצעות חברות ממשלתיות, והמדינה צריכה לטפל באותם מבנים ישנים", אמר בייבלום, "יש הסכם על טיפול בבניינים והתחדשות עירונית בפריפריה ובכל מקרה יזמים לא יגיעו לשם כי מדובר בפרויקטים הפסדיים. אז אנחנו נעשה את זה".

 

איתן נייזברג, סמנכ"ל פיתוח עסקי בחברה, התייחס לדיירים עצמם בשיכון הציבורי. "נמשיך לתמוך בדיירים. אין פרויקט אחד שאנחנו מקדמים שאין לו יועץ חברתי ואגף קשרי קהילה. ההסתכלות שלנו היא שאנחנו לא הולכים מחר הביתה, אנחנו חושבים על הדיירים גם עוד 20 שנה. המטרה היא לא רק לדאוג שהדייר יחזור, אלא לדאוג שיהיה לו לאן לחזור".

 

הכתבה בשיתוף חברת עמידר החדשה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום באדיבות עמידר
מבנה של עמידר שעבר חיזוק בטבריה
צילום באדיבות עמידר
מומלצים