"בית רך"
יעל בן אליעזר ממחלקת הרווחה בנצרת עילית הגתה תכנית התערבות לילדים בגיל הרך בסיכון והוריהם המדגישה נגישות שירותי הרווחה לאוכלוסיה ולשירותי הגיל הרך בקהילה
בשיתוף פרס רקנאטי-קופ-רש"י
יעל בן אליעזר, מחלקת הרווחה, נצרת עילית
תכנית "בית רך" מיועדת לילדים בגילאי לידה עד שלוש שנים והוריהם, פועלת כ'בית פתוח' חמישה ימים בשבוע למשך שלוש שעות ביום.
במטרה להרחיב איתור וגיוס - התוכנית פתוחה לכלל אוכלוסיית העיר, אשר מגיעה לתכנית בהפניית שירותי הרווחה ושירותים שונים לגיל הרך בעיר, ובפניה עצמאית. התוכנית פועלת בכיתת מעון יום (נעמ"ת) ונהנית מציוד, תשתית, צוות המעון, וממיתוג המעון כמסגרת אוניברסאלית ונורמטיבית. ההשתלבות אינה כרוכה בעלות ובמחויבות, בהגדרת קושי ופתולוגיה, ובפרידה של הילד מההורה.
בעבודתה לאורך שנים בתחום ילדים בסיכון בגיל הרך באגף הרווחה בנצרת עילית, זיהתה יעל בן אליעזר קושי בשילוב אוכלוסיית ילדים בסיכון בגיל הרך והוריהם בתוכניות באגף הרווחה ובשירותי הגיל הרך בקהילה. קושי זה הביא אותה ליזום, פיתוח והפעלת תכנית חדשנית שמטרתה: הרחבה והקדמה של איתור, גיוס, טיפול ושילוב במערך המענים הקיים, של ילדים בגיל הרך בסיכון והוריהם, תוך מתן דגש על אוכלוסייה שממעטת או אינה צורכת כלל את השירותים. בפיתוח התכנית, שילבה יעל גישת שיתוף לקוחות, יחד עם ידע מהמחקר, מהתיאוריה ומהפרקטיקה.
יעל יצרה תכנית המדגישה נגישות שירותי הרווחה לאוכלוסיה ולשירותי הגיל הרך בקהילה, והיא מיישמת בה את תפיסתה – טיפול בהורה עם ילדו, באופן המקביל לטיפול של הורה בילד. הילדים וההורים בתכנית, נהנים יחד מפעילות משחק, יצירה, העשרה וארוחה משותפת, באווירת בית ומשפחה.
התוכנית מהווה עבורם מסגרת יומיומית רציפה המספקת מכלול צרכים, אשר יוצרת תחושת שייכות וחוויית גדילה והתפתחות של ההורה, הילד, והקשר בינם. הביקור הרציף, מאפשר לצוות להכיר ולהעריך את צרכי הילדים וההורים. הקשר עם הצוות, הכולל עובדת סוציאלית, נתפס על ידי ההורים כמיטיב, כמודל להורות (לעומת מודל חסר או לקוי לעיתים), כקשר שעוזר להורים לפגוש את עצמם כבעלי כוחות ומסוגלות ולשפר את מצבם.
בהתבסס קשר זה, ההורים נענים לקבלת הדרכה ועזרה, ולהפניה להשתתפות בתוכניות שונות ברווחה ובשירותי הגיל הרך בקהילה. התוכנית מדגישה ומפתחת שיתופי פעולה עם מערך שירותי הגיל הרך בעיר, לטובת ההתערבויות עם הילדים והוריהם. במהלך שמונה שנות פעילותה, התכנית מקדמת קשר רציף ומתואם עם ילדים, הורים, גורמי טיפול ושירותים לגיל הרך. בכך, התכנית מסייעת להרחיב את דרכי ההתמודדות בקהילה לאיתור, מניעה, טיפול והגנה על ילדים בגיל הרך על רצף הסיכון. בשנתיים החולפות התכנית נלמדה, נחקרה והוצגה בכנסים במטרה לדאוג להפצתה.
בשיתוף פרס רקנאטי-קופ-רש"י