האיש שהובך בכנסת אולי יהיה קנצלר גרמניה
ב-2014 בא מרטין שולץ לכנסת וחשב שהוא נושא נאום פרו-ישראלי. דברים שאמר נגד המצור על עזה והיחס לפלסטינים גרמו לח"כים מהימין לקטוע את נאומו ולצאת במחאה - צעד שעורר מהומה. אתמול נודע: בספטמבר יתמודד מול מרקל על תפקיד הקנצלר
המפלגה הסוציאל-דמוקרטית בגרמניה, מפלגת מרכז-שמאל, בחרה במרטין שולץ להיות המועמד שירוץ מטעמה בבחירות לתפקיד הקנצלר מול אנגלה מרקל בספטמבר הקרוב. שולץ הוכרז כמועמד המפלגה אחרי שזיגמר גבריאל החליט שלא להציג את מועמדותו, וכך לפנות לו את הדרך. הצעד של גבריאל מעיד על רצינות הצהרותיה של המפלגה, שטוענת כי היא מתכוונת להפסיק להיות שותפה בלבד בקואליציה של מרקל ורוצה לזכות בעצמה בשלטון. הבחירות ייערכו ב-24 בספטמבר.
בפברואר 2014 הובך שולץ בכנסת ישראל, כשחברי הכנסת של הבית היהודי קטעו את נאומו בקריאות ביניים ועזבו בהפגנתיות את המליאה במהלך הנאום. יו"ר הבית היהודי נפתלי בנט וח"כ אורי אורבך ז"ל תקפו אז את דברי שולץ ודרשו ממנו התנצלות. בבית היהודי הסבירו שיצאו מהאולם משום ששולץ, שנאם בגרמנית, "אמר שפלסטיני זכאי ל-17 ליטר מים ביום לעומת 70 של ישראלי ואמר שישראל מטילה מצור פוגעני על עזה". עם נוטשי המליאה נמנו אז חברי הכנסת איילת שקד, מוטי יוגב, אלי בן-דהן ואורית סטרוק. שולץ עצר את נאומו. עוד לפני כן קטעה סטרוק את נאומו של שולץ וצעקה כמה פעמים: "זה שקר".
נשיא הפרלמנט האירופי ניסה אז להתמודד עם המבוכה ואמר: "זה בסדר, יחסית להערות בפרלמנט האירופי זה סביר". התנהלות חברי הבית היהודי גררה אז ביקורת חריפה מהאופוזיציה, וחברים בה טענו כי התנהגותם פגעה באינטרסים של ישראל. ח"כ מוטי יוגב השיב אז ש"תמיכתו של שולץ בפלסטינים המסיתים להשמדת ישראל מעל במת כנסת ישראל 70 שנה אחרי השואה זו חוצפה שאין כדוגמתה, וצריך למחות נגדה".
בנאום לתקשורת בגרמניה אמר למחרת שולץ: "הופתעתי והתמלאתי דאגה נוכח התגובה הקשה, מאחר שנשאתי נאום פרו-ישראלי". הוא הוסיף: "בנאום בכנסת נדרשתי להציג את עמדת הפרלמנט האירופי. כמובן אינני יכול לומר דברים שירצו את כולם. הייתי צריך להציג גם את הדברים מעוררי המחלוקת. האנשים שקטעו את נאומי משתייכים למפלגה של קיצונים, והם עונים בצורה הזו על כל מילה ביקורתית שמפריעה להם. גם מזכיר המדינה קרי תקף אותם באותו האופן".
ברלוסקוני הציע: תשחק שומר נאצי בסרט
לפי סקרים בגרמניה לשולץ בן ה-61 יש סיכוי גבוה יותר מלגבריאל לנצח את מרקל, שמנהיגה את גרמניה מאז שנת 2005 ונחשבת לחזקה ביותר במנהיגי אירופה. עם זאת, סיכוייו של שולץ לנצח אותה עדיין קטנים מאוד. הקואליציה של מרקל שבה חברים גם הסוציאל-דמוקרטים מנהיגה את גרמניה מאז שנת 2013. שולץ התבטא לאחרונה בחריפות נגד הצהרותיהם הפופוליסטיות של אנשי ימין באירופה, וגבריאל אמר כי שולץ יילחם למען צדק חברתי והדמוקרטיה. המפלגה תאשר רשמית את מועמדותו של שולץ ביום ראשון.
על כל פנים, לשולץ מצפה משימה קשה מאוד בניסיונו לנצח את מרקל. מפלגתה של מרקל מובילה על מפלגתו ב-15% בסקרים. אתמול אמר שולץ: "המדינה הזו זקוקה להנהגה חדשה בזמנים הקשים האלה". הוא הזהיר כי פופוליסטים קורעים את החברות האירופיות. קודם לכן תקף גבריאל התקפה נדירה את מרקל ואת התעקשותה לדבוק בצעדי הצנע הכלכליים בימי המשבר בגוש האירו. "אין ספק שהצעדים שהיא נקטה תרמו למשברים העמוקים באיחוד האירופי מאז שנת 2008", טען.
התקווה של הסוציאל-דמוקרטים היא להקים קואליציה עם מפלגות שמאל קטנות נוספות, אבל פרשנים מעריכים שרוב הסיכויים הם שתקום שוב קואליציית ימין-שמאל. קרל לאוטרבך, חבר פרלמנט סוציאל-דמוקרטי, התעקש אתמול: "זה סימן ברור – לא תהיה קואליציה רחבה. עם מרטין שולץ יש לנו סיכוי טוב יותר".
שולץ נחשב לתומך אדוק של האיחוד האירופי. בשנת 2003 עורר ראש ממשלת איטליה סילביו ברלוסקוני סערה כשבבדיחות הדעת הציע לשולץ תפקיד בסרט כשומר במחנה ריכוז. בצעירותו שאף שולץ להיות כדורגלן, אבל הוא זנח את שאיפתו זו והפך למוכר ספרים. בנובמבר האחרון הודיע כי הוא חוזר לפוליטיקה הגרמנית אחרי שנים שבהן כיהן כנשיא הפרלמנט האירופי. תמיכתו במוסדות האיחוד האירופי צפויה להפוך אותו ליעד להתקפות מצד מפלגת הימין הקיצוני "אלטרנטיבה לגרמניה", המתנגדת למהגרים וזוכה לתמיכה הולכת וגוברת בגרמניה.