שתף קטע נבחר
 

עובדות מדהימות על האוזן

אנחנו שומעים גם בזמן השינה, לא צריכים בכלל אפרכסת, מרגישים סחרחורת כשיש פגיעה באוזן וסובלים ממנה בזמן נחיתות מטוס. הנה עובדות מאלפות שלא ידעתם על האוזניים

לרובנו קשה לדמיין חיים ללא צלילים: הם מסייעים לנו לא רק לתקשורת, אלא גם מאפשרים לנו ליהנות, לחוות חוויות מרגשות ולהעלות זיכרונות רק משיר ששמענו בעבר.

 

האוזניים שלנו הן אחד האיברים המורכבים והמופלאים בגוף: הן אחראיות על השמיעה, על המיקום שלנו במרחב, על שיווי המשקל, ולא מפסיקות לפעול לרגע.

 

קראו עוד:

10 סימנים באוזניים שמעידים על בעיות אחרות בגוף

10 שיטות: איך להעביר ומהר כאבי אוזניים

בלי ללכת לרופא: הסמארטפון יאבחן דלקות אוזניים

 

הנה עובדות מדהימות על האוזניים שלא ידעתם:

 

הכי קטנות

לאוזן יש 3 עצמות, אחת מהן היא העצם הקטנה ביותר בגופנו. העצמות כה זעירות, עד שניתן להניח את שלושתן על מטבע של שקל.

  

הכל בזכות השערות

איך אנחנו בעצם שומעים? גלי הקול מגיעים את האפרכסת ומשם נעים בתעלתה החיצונית של האוזן אל עור התוף שמתחיל לרעוד. הרעידות הללו יוצרות תנועות בשערות הקטנות שבאוזן, תנועות אלו משחררות כימיקלים המועברים דרך עצב השמיעה אל המוח שמפענח את הכימיקלים לצלילים.

 

איור: קוסטיה פרמיאקוב, שאטרסטוק (ציום: shutterstock) (ציום: shutterstock)
איור: קוסטיה פרמיאקוב, שאטרסטוק

 

לא רק שומעת

האוזן אחראית לא רק על השמיעה אלא גם על שיווי המשקל. באוזן הפנימית נמצאות שלוש תעלות מלאות בנוזל ושערות, כשהן ממקמות בשלושה כיוונים שונים. כל תנועה של הראש גורמת לזרימה הפוכה של נוזל בתעלות, ולכיפוף של השערות. שינויים אלה מועברים אל המוח המפענח את המיקום במרחב, היציבה ושיווי המשקל.

 

כשהעולם מסתובב

יש שני סוגי סחרחורות:

סחרחורת מסוג Diziness כוללת תחושת "ריחוף", "שחור בעיניים" או תחושה כאילו "עומדים להתעלף".

 

סחרחורת מסוג אחר – ורטיגו (סחרחורת סיבובית) מקורה במערכת שיווי המשקל שבאוזן הפנימית. במצב זה חש החולה ש"כל העולם מסתובב", והיא נגרמת בגלל פגיעה באבני סידן קטנות באוזן הפנימית, בדלקות ויראליות, במחלה הנקראת "מנייר" או בחבלות ראש.

 

הבאנו שלום עליכם, ובכי תינוקות

שמתם לב שבנחיתות התינוקות במטוס בוכים? הסיבה היא בתעלה שמחברת בין האוזן לחלל הפה, ונקראת "תעלת אוסטאכיוס" שתפקידה לאזן בין הלחצים באוזן ובחלל הפה. אצל תינוקות התעלה הזו צרה מאוד, ובעת ההנמכה היא מוצרת עוד יותר. התוצאה היא לחץ על עור התוף וכאבי אוזניים אדירים. הדרך להפחית את הכאב היא באמצעות פמפום: אטימת הנחיריים ונשיפה בלחץ דרך האף, לעיסת מסטיק או פיהוק.

 

זהירות: נזלת

כאבי אוזניים בטיסה יכולים להיגרם גם בזמן צינון, כאשר קיימת בצקת של הריריות. אז, יהיה בלתי אפשרי לאזן בלחצים. במקרה כזה, גם נזלת פשוטה עלולה לגרום לקרע של עור התוף. במקרים כאלה מומלץ עד כמה שאפשר לדחות את הטיסה, או להיעזר בתרופות צינון שיפחיתו את הנזלת והגודש באף.

 

נתקענו עם אפרכסת

מי צריך אפרכסת: בעוד שבני האדם מסתמכים על שילוב של חמשת החושים - ראייה, ריח, שמיעה, טעם ומגע - הרי שאצל בעלי חיים רבים חוש השמיעה הוא החוש העיקרי שאמור להתריע מפני סכנות.

 

מהסיבה הזו אפרכסת האוזן של בעלי החיים מחוברת לשלושה שרירים, שמאפשרים לה להתכוונן בהתאם למקור הרעש וכך לשפר את הקליטה.

 

עם השנים התפתחו חושים נוספים, הלך הצורך ופחת, ועל רקע התפתחות חושים נוספים הפכו שרירי האפרכסת והפכו מיותרים. עם זאת, אצל כמה אנשים נותרו עדיין שרידים של השרירים האלה. אז אם אתם מכירים אנשים שמסוגלים להזיז את האוזניים - עכשיו אתם יודעים מאיפה.

 

עזבו את השעווה

אוזני האדם הן איברי "ניקוי עצמי". הן מייצרות את שעוות האוזן, או בשפה הרפואית "צרומן" שתפקידה ללכוד חרקים, אבק ולגרוף אותם החוצה. השעווה גם משמנת את תעלת האוזן ומונעת חדירת נוזלים ומים לתוכה, למשל כשאנחנו מתקלחים.

 

השעווה נפלטת מעצמה, לכן אין צורך להשתמש במקלונים כדי להוציאה, זה רק יחדיר אותה עמוק יותר ויגרום לכם לירידה בשמיעה. אם אתם סובלים מהצטברות שעווה, פנו לרופא אף אוזן גרון לשאיבתה.

 

צעירים ולא שומעים

אף שנדמה שהקשישים "לא שומעים טוב" - רוב מקרי הירידה בשמיעה והחירשות מתרחשים דווקא אצל צעירים.

 

גם בלילה

האוזניים שלכם אף פעם לא מפסיקות לשמוע, גם כשאתם ישנים בלילה. המוח פשוט מתעלם מגלי הקול שחודרים לאוזניים שלכם, ולא מפענח אותם לכדי צלילים.

 

מגדלים אוזניים על היד

תושב סין שעבר תאונה בה נכרתה אוזנו הימנית, זכה באוזן חדשה לאחר שרופאים יצרו אוזן מסחוס הצלעות שלו, גידלו אותה מתחת לעור שעל ידו ובקרוב ישתילו אותה במקום האוזן שנכרתה.

 

בחלק הראשון של הניתוח הוזרקו מים סטריליים תחת עורו של המטופל במטרה למתוח אותו. אחר כך בוצע החלק השני של סדרת הניתוחים, במהלכו נטלו הרופאים סחוס מכלוב הצלעות של המטופל וטמנו אותו תחת העור המתוח שעל זרועו.

 

צפו בתהליך:

 

  

השבלול שמאפשר לשמוע

בתחילת שנות השמונים הומצא שתל השבלול, שמאפשר לחירשים לשמוע שוב. השתל מורכב מחלקים המושתלים באוזן הפנימית ובגולגולת, ובחלק חיצוני אותו מרכיב החולה.

 

החלקים הפנימיים כוללים מגנט, מקלט ומעבד ואלקטרודה שמוחדרת לשבלול שבאוזן הפנימית. החלקים החיצוניים כוללים מיקרופון ומעבד אלקטרוני שהופך את קולות הדיבור לאותות חשמליים. סליל נוסף שמחובר על ידי המגנט הפנימי אל העצם שמאחורי האוזן מעביר את הגירוי החשמלי אל המקלט.

 

השתל מתאים לבני שנה עד שנתיים הלוקים בירידה עמוקה בשמיעה דו צדדית, בני שנתיים ומעלה הסובלים מירידה חמורה בשמיעה, ובמקרים מיוחדים גם אצל מבוגרים שהתחרשו לאחר גיל רכישת השפה ומזהים פחות ממחצית מהמילים באוזן המיועדת להשתלה ופחות מ-60% באוזן הנגדית.

צפו: ילדה חירשת שומעת לראשונה בזכות השבלול

 



 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
עובדות מדהימות על האוזן
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים