שתף קטע נבחר
 

מסע אל בטן האדמה: סיבוב בביוב של ת"א-יפו

איך מזהים נזילה בתוך 960 ק"מ של צינורות, היכן ממוקם בקבוק המים הכי גדול בתל אביב-יפו, כיצד שואבים את הביוב ואיך זה מריח? ירדנו אל מתחת לעיר תל אביב-יפו "אל בורות המים" ועשינו סיור במקומות הכי חשובים

בשיתוף מי אביבים

 

יש דברים שנראים לנו בנאליים, כמו השמש שזורחת מדי יום וכמו המים שזורמים בברזים בבית ומספקים לנו מים בכל רגע נתון שנרצה - שאלתם את עצמם פעם איך זה קורה שתמיד יש לנו מים בברז ובכל ברז? ולאן הולך כל מה שזורם בביוב ואיך מזהים נזילות בזמן כדי למנוע הפסקות מים וגם מה קורה אם יש הפסקת מים וצריך מאגר מיוחד שיכול לספק מים לעיר שלמה לכמה שעות? יצאנו לסיור בקו ההזנה של המים לעיר תל אביב-יפו, המזרים 49 מיליון מטר מעוקב של מים, שהם שווי ערך ל-50 אלף בריכות אונ', כדי לעקוב אחרי תנועת המים, להבין מה קורה עם הביוב, איך מזהים נזילות בעזרת חיישני תהודה ואיזה בדיקות עוברים המים שאנחנו שותים כדי למנוע בעיות.

 

כתבת: נעה חסלוביצר, צילום: ירון שרון, עריכה: דפי מקל

כתבת: נעה חסלוביצר, צילום: ירון שרון, עריכה: דפי מקל

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

רוב המים בתל אביב-יפו מותפלים ועוברים דרך מתקנים שעוברים בדיקות מקיפות של איכות המים על מנת למנוע בעיות ולזהות צורך בטיפול בבעיות. לעניין הנזילות, חיישנים אקוסטיים המורכבים על גבי עמודי כיבוי אש "מדברים" זה עם זה ו"שומעים" היכן קיימת נזילה, אפילו מזערית שלא תמיד רואים אותה משום שהמים מחלחלים - ואז יוצא צוות שמטפל בנושא.

יש פעמים שיש צורך בהחלפת צינורות כדי לתחזק מערכת קיימת וגם זה נעשה בצורה מיוחדת על מנת לחסוך זמן ולהימנע כמה שיותר מהפסקות מים בבתי התושבים. יחד עם זאת, במקרים בהם קיימת הפסקת מים ארוכה, קיימים מאגרי מים מיוחדים המסוגלים להכיל 10,000 מ"ק של מים - אלו מאגרי חירום שיכולים לספק מים למשך כמה שעות לתושבי העיר. "המים משמשים אותנו גם לוויסות הלחצים ברשת המים, גם סוג של מאגר חירום והמאגרים הגדולים האלה יכולים לשמש אותנו לכמה שעות טובות עד שאפשר להתארגן ולחדש את זרימת המים בעיר," מסביר שרון קרן, מנכ"ל מי אביבים.

 

 

בנוסף, נעשה שימוש חוזר במים - בכל זאת, אנחנו מדינה שלא נתברכה במים רבים - ולכן הוקם מפעל השבת המים אליו מוזרמים מי הביוב שעוברים טיהור מיוחד, נבדקת איכותם והם ממשיכים ומשמשים את משק המים בישראל, בעיקר להשקייה. ומה קורה כשיורד המון גשם, איך דואגים שלא תהיה זליגה לתוך הים? בשביל זה קיים קו הגנה מיוחד שבנוי מתעלה ענקית ומשאבות אימתניות שיוצרות שאיבה של המים ומפנות אותם הרחק מהים אל מערכת ביוב חיצונית.

 

מרכז העצבים של קווי המים והביוב ממפה את העיר כולה וכך קיימת שליטה מלאה על כל המתקנים, מאות חיישנים שמווסתים לחצים, זרימות, מפלסים, והמערכת אף יודעת לנקוט בעצמה בפעולות כדי להסדיר את הפעילות של רשת המים והביוב כדי שהפעילות שלה תהיה רציפה, ואם יש לה תקלה שהיא לא יכולה להתגבר עליה היא מציפה אותה. 
 

בשיתוף מי אביבים

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים