האיחוד האירופי בגינוי חריף לחוק ההסדרה: "חוצים קו מסוכן, מתקדמים למדינה אחת"
בהודעה שפרסמה שרת החוץ של האיחוד האירופי פדריקה מוגריני, היא גינתה בחריפות את החוק המאפשר הפקעת אדמות פלסטיניות: "החוק מקדם מציאות של מדינה אחת של זכויות לא-שוות ואת הנצחת הכיבוש והסכסוך. הוא אינו חוקי תחת החוק הבינלאומי"
שרת החוץ של האיחוד האירופי פדריקה מוגריני פרסמה הערב (יום ג') הודעת גינוי חריפה במיוחד לחוק ההסדרה שעבר אמש בכנסת: "האיחוד האירופי מגנה את החוק שאימצה הכנסת. החוק חוצה גבול חדש ומסוכן בכך שהוא מאפשר תפיסה של קרקע פלסטינית בשטחים הכבושים".
בהודעת האיחוד האירופי נאמר כי החוק החדש ייאפשר להסדיר בחוק התנחלויות ומאחזים, "שנחשבו בלתי חוקיים אפילו תחת החוק הישראלי, יסתור התחייבויות קודמות של ממשלות ישראל וייחשב בלתי חוקי תחת החוק הבינלאומי". האיחוד האירופי מזהיר שאם החוק החדש ייושם, "הוא יקדם מציאות של מדינה אחת של זכויות לא-שוות ואת הנצחת הכיבוש והסכסוך".
האיחוד האירופי קורא להנהגה הישראלית להימנע מיישום החוק ש"עלול להגביר את המתיחות ולסכן את הסיכויים לפתרון של שלום, ולאשר מחדש באופן חד משמעי, באמצעות פעולות ומדיניות, את המשך המחויבות של ישראל לפתרון שתי המדינות במטרה לבנות אמון הדדי וליצור תנאים למשא ומתן ישיר ומשמעותי".
בהודעה נכתב עוד כי האיחוד האירופי תומך בהחלטת מועצת הביטחון 2334 שמחשיבה את ההתנחלויות הישראליות בשטחים פלסטיניים כבושים כלא חוקיות תחת החוק הבינלאומי. שרת החוץ הזכירה גם את דו"ח הקוורטט לענייני המזרח התיכון שבו נטען כי ההתנחלויות מהוות מכשול לשלום ומאיימות על היתכנות פתרון שתי המדינות.
בלשכת ראש הממשלה טענו הערב כי החוק נועד להתמודד עם הבעיה של בתים ישראלים ביהודה ושומרון שנבנו שלא בכוונה על אדמה שהיא לא אדמת מדינה. בלשכת נתניהו הסבירו כי רוב הבנייה המדוברת התרחשה לפני כמה עשורים, והחוק קובע שהזכויות לשימוש באחזקת הקרקע תועבר לרשויות עד שיגיעו להסדר מדיני, והבעלים של האדמה יקבלו פיצוי כספי הוגן או אדמות אלטרנטיביות בסמיכות.
"זהו פתרון מאוזן לבעלים של האדמה כמו גם למשפחות שנמצאות בסכנה שיפונו ויאבדו את בתיהם שבהם התגוררו במשך עשורים", הסבירו בלשכת ראש הממשלה. "מטרת החוק היא לצמצם את הצורך להרוס את בתיהם של אנשים שנבנו לפני שנים רבות. חשוב להדגיש שהחוק נוגע למספר מוגבל של מקרים קיימים והוא בשום אופן לא רשיון להפקעת אדמות".
בלשכת ראש הממשלה הדגישו גם כי החוק לא חל רטרואקטיבית על מקרים שלגביהם יש פסיקת של בתי משפט, כמו עמונה ותשעת הבתים בעופרה. "ישראל היא מדינת חוק", סיכמו בשלכת נתניהו. "ממשלת ישראל מייחסת חשיבות גדולה לכיבוד החלטות בית המשפט ותאכוף את החוק בקרב כל הסקטורים של האוכלוסייה, כפי שהוכח במהלך הפינוי הכואב של עמונה. חוק שחוקק בכנסת יכול להיבחן על ידי בג"ץ אם יוחלט לעתור נגדו".
נשיא צרפת פרנסואה הולנד נפגש היום בארמון האליזה בפריז עם יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן. הולנד אמר כי הגדלת ההתנחלויות בשטחים הפלסטיניים סוללת את הדרך לסיפוח, ואף קרא לממשלת ישראל לבטל את חוק ההסדרה. אבו מאזן אמר כי "על הקהילה הבינלאומית שלא לאפשר ביסוס של משטר אפרטהייד בגדה המערבית".
מוקדם יותר היום גם האו"ם הגיב על חוק ההסדרה. שליח הארגון למזרח התיכון, ניקולאי מלדנוב, אמר כי מדובר ב"חציית קו אדום עבה מאוד". מלדנוב הוסיף כי "לחוק יהיו השלכות דרמטיות עבור ישראל ועבור הטבע הדמוקרטי שלה. מהלך שכזה יסכן את רעיון הקמת המדינה הפלסטינית לצדה של ישראל, במסגרת משא ומתן להסכם שלום".
השר הבריטי לענייני המזרח התיכון טוביאס אלווד גינה גם הוא את אישור החוק, ואמר: "זה מדאיג שהחוק סולל את הדרך להתרחבות התתנחלויות בעומק הגדה המערבית ומאיים על פתרון שתי המדינות. החוק פוגע בעמידתה של ישראל עם שותפותיה הבינלאומיות".