מנהל ר' המסים: מטפלים ב- 10,000 מקרי ידויי אבנים בשנה
משה אשר מגלה כי חודשיים וחצי אחרי גל השריפות הסתיים הטיפול ב-70% מהמקרים, וכ-100 משפחות עדיין גרות בשכירות. לדבריו, "אנחנו משלמים בצורה נדיבה למי שמגיע, ו'שמים ברקס' למי שמנסה להגזים". עוד מתברר: מדי שנה הרשות מטפלת ב-10,000 מקרי ידויי אבנים
חודשיים וחצי אחרי גל השריפות שהשתוללו ברחבי הארץ והביאו לנזקים גדולים לרכוש, גילה מנהל רשות המסים, משה אשר, כי עד כה מבחינת מס רכוש הסתיים הטיפול ב-70% מהמקרים.
חודשיים לגל השריפות: זה מה שנותר מ"טרור ההצתות"
"בשבוע הבא נגיע ל-80% גמר ביצוע, ובשבוע אחרי כבר נגיע ל-90%", אמר אשר. לדבריו, 200 הדירות האחרונות במסגרת הטיפול הן אלו שנפגעו הכי קשה, כאשר יש כ-100 משפחות שבתיהם ניזוקו באופן קשה והן מתגוררות בשכירות שתימשך עוד מספר חודשים עד שיקום הבתים.
אשר, שדיבר בכנס הביטוח הכללי של "עדיף", נשאל על הטענות שנשמעו לפיהן הרשות מיהרה להכריז על חלק מהאירועים כמקרי איבה, עוד בטרם הסתיימה החקירה בנושא. לדבריו, "כאשר העסק הזה התחיל, מיד נתבקשנו לבחון האם מדובר באירוע שמכוסה על ידי קרן פיצויים על פי חוק קרן פיצויים. הוקם צוות מיוחד במשטרה, צוות מיוחד בכבאות הארצית ואנחנו ניזונו מהנתונים שהם מסרו. תוך מספר ימים היו משהו כמו 4,500 אירועים, 2,500 חקירות, בדיקות וסקירות, בסוף, אחרי שזיקקנו ובדקנו את הדברים הגענו להכרזה של 11 מקומות".
"היו הרבה שריפות באזורים פתוחים שבהן לא נגרם נזק למבנים. פעלנו רק במקרים של נזק למבנים ולרכוש. ברוב המוחלט של מקרים אלה הכרזנו - לא במיידי אבל מהר מאוד - כעל אירועי איבה שמזכים בקרן הפיצויים, על בסיס מידע שקיבלנו מהמשטרה. ההכרזה הייתה רק ביום שלישי כשקיבלנו מידע מבוסס".
אשר הוסיף: "צריך להבין שעל פי החוק נדרש חשד סביר לכך שמדובר בפעולת איבה. לא נדרש שהמשטרה תתפוס את המצית, או שיגישו נגדו כתב אישום. יש לנו כל שנה למעלה מ-10,000 אירועים של זריקות אבנים, בכביש 443 או במזרח ירושלים. ב-99% מהמקרים לא תופסים את מיידי האבנים, אבל על סמך דוחות המשטרה והתלונות שמוגשות, אנחנו מפצים על בסיס שווה את כל אותם האנשים. לשמחתנו אלו לא שריפות של בתים, אלא יותר פגיעה ברכבים. אנחנו עושים את זה על בסיס יומיומי".
מנהל רשות המסים שיתף את הנוכחים במספרים הנוגעים לקרן הפיצויים וציין כי "בקרן צבורים כיום כ-8 מיליארד שקלים. זה נשמע כאילו הרבה. זה ממש לא הרבה. רק כדי לסבר את האוזן: במלחמת לבנון השנייה שילמנו 3.7 מיליארד שקלים נזק עקיף (אובדן רווחים) ונזק ישיר (נזק לרכוש). בעופרת יצוקה שילמנו בסך הכל 360 מיליון שקלים, כולל נזק עקיף. בעמוד ענן - 440 מיליון שקלים ובצוק איתן - 1.7 מיליארד שקלים".
אשר ציין כי "לפי כוחות הביטחון, בהערכות המצב שיש לנו היום, בתרחישים אחרים המצב יהיה הרבה יותר גרוע במדינה. לכן אנחנו מתייחסים לכסף מאוד באחריות. אנחנו משלמים בצורה נדיבה למי שמגיע לו, אבל למי שמנסה להגזים מעבר אנחנו 'שמים ברקס'.
"אנחנו פועלים כך שבקופה יישארו סכומים המיועדים לקטסטרופות הגדולות, שחס וחלילה יכולות לקרות במדינה. אנחנו שומעים מעת לעת על איומים, ולכן אנחנו חייבים להיות מוכנים ליום פקודה".
נציין כי קרן הפיצויים מבוססת על הכנסות שמקורן מ-25% מהגבייה של מס הרכישה בישראל. מדובר בכ- 1.5 מיליארד שקל עד 2 מיליארד שקל בשנה.