שתף קטע נבחר

 
צילום: shutterstock

בפרקליטות נערכים לעידן רוזן

ספק אם בפרקליטות שמחו על מינויו של דוד רוזן לנציב התלונות עליהם, במקומה של הילה גרסטל שאת חייה מיררו. שני הצדדים כבר מכינים את קו הביצורים שלהם: רוזן מבטיח לא לעגל פינות - והפרקליטים דואגים לעצמם להגנה משפטית במקרה שיוגשו תלונות על תפקודם

כשיצאו למלחמת חורמה בנציבת התלונות על הפרקליטות הילה גרסטל, הפרקליטים ודאי חשבו שאם יצליחו לשבור אותה יקבלו במקומה נציב נוח בהרבה שיעשה להם חיים קלים. הדבר האחרון שהם ציפו לו הוא לקבל במקומה את השופט בדימוס דוד רוזן, שהוא הכל חוץ מ"נוח".

 

רוזן נכנס לתפקידו לפני חדש בדיוק. בשבוע שעבר התראיין לראשונה לבטאון לשכת עורכי הדין ושם הבטיח שלא יעגל פינות ויילך בדרך שלו בלי פשרות. אומנם חוק הנציבות החדש צמצם את סמכויותיו לבדיקת תלונות פרטניות על פרקליטים בלבד, והעביר את הטיפול בתלונות מערכתיות לידי מבקר המדינה, אבל לא אדם כמו רוזן ייתן לזה לעצור אותו. "אם בבדיקה של תלונה פרטנית יתגלה ליקוי רוחבי, לא אעצור בנקודה הפרטנית ואומר את מה שיש לי לומר גם אם טכנית זה לא מוגדר כחלק מתפקידי", הבטיח.

דוד רוזן. "נראה לכם שאשתוק?" (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
דוד רוזן. "נראה לכם שאשתוק?"(צילום: מוטי קמחי)

בפרקליטות כבר נערכים לעידן רוזן. כצעד ראשון עברה בשבוע שעבר החלטת ממשלה המעניקה לפרקליטים הגנה משפטית במקרה של הגשת תלונה נגדם. לדברי יו"ר ארגון הפרקליטים, עו"ד אורית קורין, ההחלטה היא תוצאה של משא ומתן שניהלה מול משרד המשפטים והתקבלה בעקבות העיצומים שנקטו הפרקליטים עוד בטרם נכנס חוק הנציבות החדש לתוקפו.

 

לבקשת ועד הפרקליטים הוקמה במשרד המשפטים ועדה, שתהיה אחראית לתת ייעוץ משפטי לפרקליטים שיוגשו נגדם תלונות. בהנחיות שהופצו לפרקליטים התבקש כל פרקליט שקיבל הודעה על תלונה שהוגשה נגדו ונדרש למסור את התייחסותו, להעביר עותק מהפנייה לוועדה. בשלב הבא יהיה זכאי הפרקליט, אם יחפץ בכך, לייעוץ משפטי וגם להגנה משפטית או השתתפות במימון הגנה כזו. על פי ההנחיות, זכאות הפרקליטים להגנה משפטית תקום גם כשהתלונה נוגעת לעבירות על טוהר המידות.

 

"אנו עומדים בפתחה של תקופה חדשה”, אומרים בפרקליטות. “מטבע הדברים זוהי תקופת למידה ובדיקה של כל נושא התלונות. ועד הפרקליטים יפעל למען הפרקליטים בכל מה שיידרש וילווה את הפרקליטים בכל הליך התלונה”.

 

רוזן מצידו מבטיח לפעול בהגינות. "אני מתכוון לפעול בנאמנות ולעשות את כל מה שצריך - לבקר איפה שיש לבקר, להעיר איפה שיש להעיר ולנכש כל עשב שוטה, ואת זה אעשה בנחישות הרבה ביותר”, אמר בראיון הראשון שלו. “אני מאמין שהאנשים בפרקליטות רוצים לא פחות ממני בטובת הפרקליטות, בטובת שלטון החוק ובעוצמתו, ומשיצביעו בפניהם על ליקוי הם יהיו שותפים מלאים לתיקונו".

 

רוזן מודע לקושי שמציב בפניו החוק החדש, שצפוי לתת בידי הפקליטים נשק הגנה יעיל: הם ינסו לגרור אותו לקרבות התשה כשיטענו שתלונה פרטנית נוגעת בעצם לבעיה מערכתית ועל כן היא לא בסמכותו. אבל הנציב החדש לתלונות על הפרקליטים לא נרתע: “נניח שתגיע תלונה פרטנית על פרקליט שהסתיר חומרי חקירה, והוא יטען שהפרקליטות כשיטה לא חושפת את כל החומרים האלה בפני ההגנה (אני מביא דוגמה שהיום הינה בלתי מציאותית לחלוטין, כך אני רוצה להאמין). נראה לכם שאשתוק? פרקליט מסתיר אמת מבית המשפט ואני אחריש?

 

"ברגע שהוא יאמר לי שזאת שיטה, אני אדרוש התייחסות מאותם גורמים בכירים אליהם כיוון הפרקליט באותה דוגמא בלתי מציאותית. זה חלק מהטיפול הפרטני, אבל זה גם משליך על הטיפול המערכתי”.

 

ורוזן לא מסתפק בכך: “במקרה קיצוני - שאני לא יכול להעלות על דעתי שיקרה במדינת ישראל - שבו פרקליט הסתיר את האמת מבית המשפט, הוא לא יוכל להמשיך להיות תובע. במקרה כזה לא אמליץ שפרקליט המחוזי יסביר לו את הפגמים שנפלו בהתנהגותו. אחרי שאתן לו הזדמנות להשמיע את דבריו, וככל שלא אשתכנע אחרת, אבוא ואומר כי 'אדם שמנע את גילוי האמת ואולי גרם לכך שאדם הורשע על לא עוול בכפו, אינו צריך להמשיך להיות תובע.

 

“הרחקנו לכת עד לקיצוניות של הקיצוניות, אבל אם כזה דבר יקרה אני אומר לך עם כל האחריות, שאינני יכול להעלות על דעתי שהמלצה שכזו לא תהא על דעת היועץ המשפטי לממשלה ו/או פרקליט המדינה ו/או פרקליט המחוז. זו בדיוק עוצמת הפרקליטות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים