אצלי הכל בסדר
הסכנה האמיתית מתרחשת כאשר בוחרים להגיד לעצמנו, "הכל בסדר", גם כשלא הכל בסדר. צריך זה להסתכל על הדברים כמו שהם
כשלמדתי באוניברסיטת ת"א השתתפתי בפרויקט של עוזרים פרלמנטרים בכנסת, במסגרתו נפגשנו עם ראש הממשלה המנוח רבין, הוא שאל את אחד המשתתפים "מה תעשה בתקופת המבחנים כשיש ישיבות ארוכות בנושא תקציב המדינה? איך תשלב את הדברים?", הסטודנט השיב בביטחון, "אל דאגה, יהיה בסדר”. רבין הסתכל עליו ואמר, "כשמישהו אומר לי הכל בסדר אני מתחיל לדאוג".
למה אני מספר לכם את זה?
השבוע פגשתי את ערן, לא ראיתי אותו המון זמן ופתאום לפגוש אותו ככה ברחוב היה מפתיע.מה נשמע ערן, מה חדש? שאלתי בהתלהבות.
"ניו יורק, הכל בסדר, אין תלונות”.
משהו בהבעת הפנים ובטון הדיבור שלו שלא נראה לי, לכן הצעתי בנימוס קפה בבראיינט פארק. התיישבנו, קרני השמש חדרו מבעד לזכוכיות שהקיפו את המתחם השקוף והמחומם, והאווירה הייתה נעימה ומזמנת פתיחות.
נו מה קורה?, שאלתי.
"עזבתי את העבודה ולא הצלחתי למצוא אחרת, החברה שלי נפרדה ממני כי נמאס לה אני לא עובד והיא צריכה לממן אותי, הפסקתי לעשות ספורט כי אין לי כסף לחדר כושר, עליתי במשקל ואין לי איפה להיות מבעוד חודש, בקיצור, תקוע”.
המוח זאת מכונה מתוחכמת, מה שנגדיר לו שאנחנו מחפשים, הוא יתאמץ למצוא. הידעת שכשליש מהאנשים בארה"ב לא מרוצים ומרגישים תקועים? יש פתרון, תגיד לי מה אתה רוצה.
"מה זאת אומרת מה אני רוצה? לא יודע, לעבור את החודש הזה, אני חי מיום ליום”.
אם לא תגדיר לעצמך מה אתה רוצה איך תצליח להביא את המוח שלך למצב שבו הוא ימצא פתרונות? כאשר אתה אומר לעצמך "הכל בסדר", המוח מקבל איתות שהכל בסדר ולכן אין צורך לעשות כלום. אתה חייב לדעת מה אתה רוצה לעצמך, שתחשוב על זה תחשוב על עצמך, אל תעצור לחשוב מה פתאום שאני ארצה זאת לעצמי, תתפרע, תהיה הכי אגואיסט, העיקר שתדע מהו שאתה רוצה. הבעיות המרכזיות היא שאנשים לא מעיזים לחשוב על מה הם רוצים. אני לא מתכוון לזוז מכאן עד שנדע מה אתה באמת רוצה.
"אני מרגיש לא נעים, בטח תחשוב שאני אידיוט או משהו כזה. אני רוצה הכי בעולם לחזור לישראל, לעבוד בעבודה הקודמת שלי כמורה בבית ספר".
זה מה שאתה רוצה בוודאות?
"כן לגמרי, נגמר לי, אני רוצה הביתה למה שאני אוהב".
אתה יודע שלקבל את מה שאתה רוצה זה פשוט, אני לא אומר שזה קל, זה פשוט. הרי אם זה מה שאתה רוצה, מה הבעיה לבדוק און ליין במה זה כרוך. כמה שיחות עם אנשים שהיו כאן וחזרו לארץ ויש לך תוכנית פעולה מפורטת. אתה לא צריך להמציא שום דבר ובכל זאת זה לא קורה, למה? אתה רוצה לדעת?
"בוודאי שאני רוצה לדעת".
זה בגלל שאתה אומר לעצמך שהכל בסדר, אתה חייב להגיד לעצמך את האמת באותו הזמן. האמת תשחרר אותך. כשאתה אומר לעצמך שהכול בסדר אתה נתקע, אתה משכנע את עצמך לקבל את המצב ומונע מעצמך כל דרך להתקדם או להתפתח. לכל אזור בחיינו שברצוננו לחולל שינוי, צריכים לזכור דבר חשוב, לעולם לא נרגיש שאנו רוצים לעשות את זה. מי שרוצה לרדת במשקל, לעולם לא יקבל את ההרגשה שהוא רוצה לעשות את זה. היכולת לשנות את מה שעושים במסגרת האוטומט למשהו חדש מכונה על ידי מדענים אנרגיית הפעלה.
מה שאני מזמין אותך לעשות על מנת להבין על מה אני מדבר זה לקחת משהו שאתה רגיל לעשות ולעשות משהו אחר. אם לדוגמא אתה רגיל בבוקר מיד כשהשעון מצלצל, להישאר במיטה עוד כמה דקות, זה לכוון את השעון חצי שעה קודם וברגע שהוא מצלצל פשוט לקום ולעשות את הדברים הנדרשים בלי הרבה מחשבה. פשוט לעשות, התחושה הזאת זאת אנרגיית ההפעלה הנדרשת לחולל שינוי.
המוח שלנו אוהב לעבוד על הטייס האוטומטי. כאשר יש לנו רעיון ואנו מבטאים אותו כלפי עצמנו והמוח מזהה שזה משהו לא מוכר, מיד מופעל מעצור החרום ואנו אומרים לעצמנו "עזוב, לא מתאים", וזה כל הזמן קורה!!
החדשות הטובות שבמידה ונהיה ערים לכך תמיד אפשר לבחור אחרת בתנאי שזה קורה בתוך 5 שניות ואני מבצע פעולה כלשהיא שתוציא אותי מהאוטומט. לדוגמא, ראיתי מישהו שאני חושב שהוא יכול לעזור לי במשהו, אני חושב לפנות אליו ואז מופעל המעצור חירום. מה פתאום שאני אפנה אליו לא נעים וכיו' אבל אם אני מכריח את עצמי לגשת אליו ולדבר איתו, אני יוצר את אנרגיית ההפעלה ויכול לחולל את השינוי הנדרש.
חייבים לזכור שמרגישים תקועים זה אומר שהצורך להתפתח לא מקבל מענה. האפשרות לקבל מענה לצורך הזה היא רק דרך מקום לא נוח כלומר לצאת מהשיחות שאני מנהל בראש שלי ולדלג על מה שאני מרגיש, כי אם אני אקשיב לאיך שאני מרגיש ביחס למה שאני רוצה, לעולם לא אשיג את מה שאני רוצה.
שלמות זה מבחירה
ניסים שדה, מחזיק בתואר שני מטעם אוני' תל אביב במינהל ציבורי, מאמן לתקשורת ותוצאות,
מאמן ומנחה יחידים וקבוצות, מוסמך מטעם האקדמיה של אנטוני רובינס, ומחבר הספר "50 סיבות למה לא ניו יורק".
info@nissimsade.com
917-22258549