האופוזיציה תומכת בריקון מכל האמוניה: "חייבים לפנות את הפצצה"
בהמשך לפסיקת ביהמ"ש על ריקון מכל האמוניה בחיפה ח"כים באופוזיציה פרסמו הודעות תמיכה בהחלטה ואמרו כי "זו החלטה הכרחית שתציל חיים. הגיע הזמן שמדינת ישראל תקח אחריות על הפצצה המתקתקת בלב אוכלוסיה אזרחית". מנגד, בהתאחדות התעשיינים מזהירים כי המהלך עשוי לגרום ל"משבר בתעשייה ועלול להביא לסגירת מפעלים ולפיטורי אלפים"
חברי הכנסת ירוקים. בעקבות קביעת בית המשפט על ריקון מכל האמוניה במפרץ חיפה תוך 10 ימים, חברי כנסת רבים הגיבו בתמיכה מלאה ואמרו כי זו החלטה חשובה "חייבים לפנות את הפצצה הגדולה ביותר במזרח התיכון".
כתבות נוספות בערוץ כלכלה ירוקה
ח"כ יעל כהן פארן מהמחנה הציוני שגם מתפקדת כיו"ר השדולה למען תושבי מפרץ חיפה בירכה את החלטת בית המשפט ואמרה כי "זוהי החלטה אמיצה וחשובה למען תושבי מפרץ חיפה החיים תחת סכנה יום-יומית קשה". ח"כ תמר זנדברג (מרצ) הוסיפה כי "זו החלטה הכרחית שתציל חיים. הגיע הזמן שמדינת ישראל תקח אחריות על הפצצה המתקתקת הזאת בלב אוכלוסיה אזרחית, גם אם זה דורש הכבדת יד על כמה טייקונים".
כאמור, השופטת ראדה בסול החליטה כי על חיפה כימיקלים לדאוג לרוקן את מכל האמוניה בחיפה תוך 10 ימים ונאסר עליה להוסיף אמוניה למכל. על פי פסק הדין החברה תדאג למציאת חלופות להבטחת קיומו של מלאי האמוניה לשעת חירום.
יו"ר יש עתיד, ח"כ יאיר לפיד הגיב לדברים ואמר כי "חייבים לפנות את הפצצה הגדולה ביותר במזה"ת ממפרץ חיפה. אנחנו מברכים על כך שסוף סוף המצב עומד להשתנות. חבל רק שהממשלה לא לוקחת אחריות ונדרשים לשם כך צווי בתי משפט. נמשיך לעקוב מקרוב ולוודא שמכל האמוניה מפונה ממפרץ חיפה ואיתו הסכנה המאיימת על התושבים".
ח"כ קסניה סבטלובה הגיבה כי "הסכנה הנשקפת מהמכל חמורה כאיום גרעיני. הפעלתו הוא חוסר אחריות של ממשלת ישראל וסיכון כמיליון בני אדם. אני מקווה שייעשה הדבר הנכון והמפעל, המאיים יותר מטילי חיזבאללה וחמאס, ייסגר מיד. כבר לפני חודשיים דרשתי לקיים דיון בכנסת בנושא, ואני מקווה שעד שיתקיים בעוד שבועיים כבר לא יהיה צורך בכך והסכנה הזאת תהיה מאחורינו".
"סגירת המכל תגרום משבר בתעשייה ועלולה להביא לפיטורי אלפים"
דוברת פורום אדם סביבה במטרופולין חיפה, ד״ר רויטל גולדשמיד, הגיבה שההחלטה "מעידה על ההבנה הלאומית כי קיום מערך אמוניה במרכז מטרופולין הומה הוא סכנה ציבורית. אך עם זאת, זהו מס שפתיים בלבד: בפועל כ-5,000 טון אמוניה במכל מוגדרים עתודה לאומית לשעת חירום אשר לא ניתן לרוקן, אליהם בית המשפט לא נתן את הדין. למעשה התקבלה החלטה שלא יהיה ניתן לבצע והמכל ישאר מלא בחלקו. הבעיה נפתרה רק לכאורה. עקב החלטת ביהמש וההכרה בסכנת מערך האמוניה, אנו מצפים מהמשרד להגנת הסביבה לא להאריך את היתר הרעלים למכל ולמערך האמוניה במפרץ חיפה".
ראש עיריית קריית מוצקין, חיים צורי: "אני מברך את השופטת על ההחלטה האמיצה ואת ראש עיריית חיפה, יונה יהב, על האומץ הציבורי בהגשת העתירה לסגירת מכל האמוניה.
"כבר שנים אנחנו דנים בסילוק הפצצה המתקתקת הזאת מאזור מפרץ חיפה שאיימה על חייהם של מאות אלפי תושבים. כולי תקווה שהפעם תהיה זו החלטה סופית וניפטר אחת ולתמיד מהמכל שמהווה סכנה יום-יומית לחיינו".
מנכ"ל מגמה ירוקה, מור גלבוע, אמר: "הגיע הזמן שממשלת ישראל תעצור את כל התכניות להרחבת התעשייה המזהמת במפרץ חיפה ותתייחס לסוגיה כאל אתגר לאומי שמצריך את מעורבותם של משרדי ממשלה רבים יחד עם תקציבים הולמים שיסייעו בהבראת המפרץ ויתנו עתיד נקי לקרוב למיליון התושבים שחיים במטרופולין חיפה".
מובילת המאבק בתעשייה המזהמת בחיפה מטעם ארגון 'מגמה ירוקה', ליהי שחר: "זוהי חרב מתהפכת מעל ראשיהם של מאות אלפי תושבי חיפה ואלפים נוספים בערי חוף אחרות שאוניות האמוניה משייטות בהן. מצפים מממשלת ישראל להמשיך במגמה לנקות את מפרץ חיפה מכמויות החומרים המסוכנים ובראש ובראשונה לעצור את הרחבת התעשייה הפטרוכימית".
עמותת צלול הוסיפה כי "תושבי חיפה מפחדים כבר שנים מהמכל אך האמונים על בטחונם הפגינו אזלת יד ונהגו בסחבת ובמהלכי סרק.
"אנו קוראי לחיפה כימיקלים שלא לעתור או לערער על ההחלטה, להבין שמכל האמוניה הגיע לסוף דרכו ושעדיף להשקיע כעת את המשאבים והמאמצים במציאת חלופות לייצור אמוניה".
מנגד, יו"ר איגוד הכימיה, פרמצבטיקה ואיכות הסביבה בהתאחדות התעשיינים, ד"ר אלי אברמוב, טוען כי "סגירת המכל תגרום משבר בתעשייה ועלולה להביא לסגירת מפעלים ולפיטורי אלפים".
במכתב לראש הממשלה, בנימין נתניהו, כתב אברמוב כי "המשק בכלל והתעשייה בפרט אינם יכולים לסבול מציאות של היעדר יכולת לאספקת אמוניה, גם לא לתקופה הקצרה ביותר. האמוניה מהווה תשתית לאומית עליה מבוססות תעשיות רבות ושירותים חיוניים למשק כולו". אברמוב האשים את ראש העיר חיפה בחלטה נחפזת, שהתקבלה "ללא שיקול דעת רציני, מקצועי ומעמיק".