שתף קטע נבחר
 

עסקאות נשק -OUT; יצוא חינוך - IN

מי אמר שהישראלים לא מחונכים? מדינות המזרח, וייטנאם ולאוס, קרובות לחתימה עם החברה למתנ"סים בישראל על ייצוא ידע בתחום החינוך הבלתי פורמלי בעשרות מיליוני דולרים. מחזיקת תיק החינוך של האנוי: "אין לנו כלל מערכת חינוך בלתי פורמלי או קהילתיות ובבחירות הבטחתי לקדם זאת". בחודש הבא צפוי גם נשיא המדינה ריבלין לבקר בוייטנאם עם משלחת אנשי עסקים ישראליים

שתי אורחות מדרום-מזרח אסיה הגיעו אתמול (יום ב') לישראל לביקור יוצא דופן. המטרה: רכישת ידע בתחום החינוך הבלתי פורמלי מהחברה למתנ"סים הארצית, שצפוי להניב יצוא כולל בסך כמה עשרות מיליוני דולרים.

 

האורחות, זונג דו טווי (37) מחזיקת תיק החינוך של האנוי, עיר בת 8 מיליון תושבים, בוייטנאם, אחת הפוליטיקאיות המבטיחות במדינה ופרופ' פאטלאבן פימסון (37) בתו של ראש ממשלת לאוס, ואשת עסקים מובילה בזכות עצמה. פרופ' פימסון, היא יזמית חברתית המעורבת מאד בפעילות ציבורית, מתוקף תפקידה של משפחתה. על פי הערכות בלאוס היא מיועדת לתפוס תפקיד בהנהגה הבכירה של המדינה.

 

השתיים סיירו אתמול והיום במספר מתנ"סים בערים לוד, רחובות  וירושלים, והוצגו בפניהן מודלים של בניית קהילה, חינוך א-פורמלי ומודלים כלכליים בתחום. מי שאחראי להבאתן הם החברה למתנ"סים ומכון הייצוא.

זונג דו טווי ופרופ' פאטלאבן פימסון לוחצות ידיים עם אביעד פרידמן יו"ר החברה למתנ"סים  (צילום: באדיבות החברה למתנסים הארצית) (צילום: באדיבות החברה למתנסים הארצית)
זונג דו טווי ופרופ' פאטלאבן פימסון לוחצות ידיים עם אביעד פרידמן יו"ר החברה למתנ"סים (צילום: באדיבות החברה למתנסים הארצית)

 

"הסיבה שבאנו דווקא לישראל, משום שמערכת החינוך בוויאטנם ציבורית ומאד מפוקחת, אך ללא שום העשרה או יצירתיות שנדרשת לתלמידים הבוגרים בבואם למצוא עבודה, וזה משהו שיש לנו צורך בו", מספרת זונג ל-ynet.

 

זונג מוסיפה כי "אנחנו מקום ראשון במבחני פיזה ורמת הלימודים טובה עד כיתה ט'. העניין הוא שהתלמידים מסיימים תיכון ואוניברסיטה והם מתקשים למצוא עבודה. כולם יודעים קרוא וכתוב", היא מבהירה. "יש בית ספר בכל כפר נידח, אבל אין חינוך בלתי פורמלי, העשרה או יצירתיות. ושכשחיפשנו מודל, מצאנו אותו בישראל". זונג מציינת כי החשיבה בוויאטנם מאוד היררכית, בניגוד לחשיבה רשתית, שיח ודיון שיש בישראל.

 

איך הגיע לך המידע שבישראל יש סוג כזה של חינוך?

"הקונספט של מרכזים קהילתיים ככלל וניהולם בידי חברה ממשלתית בפרט הוצג בפנינו על ידי עינת הלוי לוין, ששימשה עד לפני חצי שנה כקצינת סחר בשגרירות ישראל בווייטנאם". השתיים נפשו בקורס מנהיגות בווייטנאם ובמהלך שיחה בנושא חינוך וקהילה, הלוי חלקה את המודל של החברה למתנ"סים בישראל. "חברה ממשלתית המפעילה מרכזים קהילתיים, שהם ישויות עצמאיות בפני עצמם כדרך לבנות קהילה וחברה".

הביקור ברחובות (צילום: באדיבות החברה למתנסים הארצית) (צילום: באדיבות החברה למתנסים הארצית)
הביקור ברחובות(צילום: באדיבות החברה למתנסים הארצית)

"זה באמת מודל מדהים שמתאים מאד להאנוי, ויאטנם ובכלל לקונספט של בניית קהילה וחברה באסיה", היא קובעת. לאחר שלמדה על הנושא, חברה גם לפרופ' פימסון שזיהתה את הפוטנציאל בנוגע ללאוס. וכעת, כאמור, השתיים מבקרות בישראל.

 

בעקבות הביקור, פרופ' פימסון מתכוונת להביא את החינוך הבלתי פורמלי ללאוס, ומוסיפה שדווקא במקרה הזה קיים שוני בין לאוס לבין האנוי. "בלאוס רק מעטים יכולים להרשות לעצמם. האנוי היא עיר שיש בה יחסית יותר כסף".

 

כשפרופ' פימסון נשאלת כיצד לדעתה המהלך אמור לסייע לתושבים בלאוס, היא מספרת שהמדינה לוקחת אחריות על החינוך הפורמלי ושם ניתן למצוא את המורים הטובים יותר. כאשר מסתיים ביה"ס, ההורים שזקוקים לחינוך בלתי פורמלי מוצאים את עצמם מול מורים לא מקצועיים שאפילו גורמים לנזק. "וגם זה רק בקרב שיעור נמוך מהאוכלוסייה של המעמד הבינוני-גבוה והעליון. למשפחות העניות אין אפילו את זה. לקיחת אחריות על מה שמתרחש לאחר ביה"ס תאפשר מקום למורים ומדריכים טובים, בתוך פלטפורמה של מרכז קהילתי".

 

יש לכן מסר לישראלים?

זונג: "וייטנאם הולכת להיות בין 20 הכלכלות הגדולות בעולם ב-2050, לישראל ולישראלים יכול להיות מקום בפיתוח המדינה והכלכלה והחינוך. אני רוצה שתבואו לבקר, אבל גם שתבואו לעשות עסקים. ישראל היא הצלחה מסחררת, והמדינה שלנו - וייטנאם - היא כלכלה בצמיחה. שיתוף פעולה יועיל לכולנו".

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

פרופ' פימסון: "אנחנו מדינה מסורתית, יפיפייה ויוצאת דופן גם בנוף דרום מזרח אסיה. אנו נלהבים מתיירים ישראלים, וכעת מעוניינים בשיתופי פעולה בתחום עסקים וחינוך עם ישראל ועם מדינות אחרות וארגונים בינלאומיים. אנחנו מקווים שישראל תתפוס מקום של כבוד בהתפתחות של לאוס".

 

ביקור הנשיא ריבלין בוייאטנם

במטרה לחזק את היחסים בין המדינות ולהביא לקשרים עסקיים ושיתופי פעולה כלכליים, צפוי נשיא המדינה, ראובן |(רובי) ריבלין לצאת לביקור רשמי בוייאטנם. ביקור הנשיא יתקיים במהלך ה-20-23 למרס, יחד עם משלחת אנשי עסקים מישראל בשיתוף פעולה עם מכון הייצוא. ביקור זה אינו ראשון ברמת דרג זו, גם ב-2011 נשיא המדינה לשעבר שמעון פרס ז"ל הגיע לוייאטנם לביקור היסטורי. 

 

וייאטנם אינה נחשבת למדינה אוהדת ישראל בכל מה שקשור להצבעות באו"ם בגלל סיבות היסטוריות וגיאו-פוליטיות, הקשורות ללחצים בין רוסיה לסין. אך עבור האזרחים, ישראל נחשבת למותג חזק בתחום הידע והטכנולוגיות, ועבור הישראלים מדינה זו נחשבת לפוטנציאל עסקי הולך וגדל, בשל היותה אימפריה אזורית בדרום-מזרח אסיה.

 

יו"ר החברה למתנ"סים הארצית, אביעד פרידמן, ציין אמש לאחר המפגש שהתקיים בלוד כי "חשוב לזכור שמדובר ביותר מ-100 מיליוני תושבים במדינות אלו שיושפעו מהחדרת המודל והתאמתו לתרבויות והקהילות המקומית. אני סמוך ובטוח שנצליח לקדם זאת ולקחת חלק ביצירת חוסן ומשמעות בקרב הקהילות שבהן".

 

לדבריו, מדינות אלו הופכות יותר ויותר למשמעותיות במישור הבינלאומי.."מה שחווינו בפגישותינו עם נציגות וייטנאם ולאוס בביקורן הראשון בישראל מהווה בסיס מצוין לשיתוף פעולה מתמשך בין ישראל והחברה למתנ"סים הארצית".

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: באדיבות החברה למתנסים הארצית
צילום: באדיבות החברה למתנסים הארצית
מומלצים