היועץ פוטר, היועצת ננזפת: היום הקשה של טראמפ
לפני הפגישה עם נתניהו עבר טראמפ יום מאתגר במיוחד: כבר לפני 3 שבועות נמסר לו כי היועץ לביטחון לאומי מייקל פלין שיקר לסגן הנשיא - אך רק אתמול הוא דרש ממנו להתפטר. לשכת האתיקה בארה"ב: לחקור אם היועצת הבכירה קליאן קונוויי עברה על הכללים כשקראה "קנו איוונקה"
נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ יקבל את ראש ממשלת ישראל בבית הלבן, לאחר אחד הימים הסוערים והקשים בכהונתו הקצרה. היועץ לביטחון לאומי שלו נדרש להתפטר לאחר ששיקר לסגן הנשיא, הבית הלבן נדרש לחקור את דברי היועצת שלו ורוסיה עושה מולו שרירים. היום (יום ד') יפגוש טראמפ את ראש הממשלה בנימין נתניהו, שלפני כן ייפגש עם מזכיר המדינה האמריקני רקס טילרסון.
טראמפ יגיע לפגישה עם נתניהו כשהוא כנראה עדיין עסוק בסערת היועץ לביטחון לאומי מייקל פלין. לטראמפ נמסר כבר בסוף ינואר כי פלין הוליך שולל את סגן הנשיא מייק פנס - אבל רק שלושה שבועות אחר כך הוא הדיח את פלין על רקע שיחותיו עם שגריר רוסיה בארצות הברית. כך הודה היום דובר הבית הלבן שון ספייסר.
ספייסר אמר כי הפיטורים של הגנרל בדימוס פלין נבעו מ"שחיקת האמון" של טראמפ בו, ולא נעשו עקב חשש משפטי מהשיחות בין פלין לבין השגריר סרגיי קיסליאק. ספייסר אמר כי הנשיא המתין בנוגע להחלטה על פלין, עד לבדיקה מחודשת של ההיבטים המשפטיים עקב אותן שיחות.
"זו הייתה שאלה של אמון - האם הוא הטעה את סגן הנשיא? זה מה שהוביל בסופו של דבר לבקשת הנשיא ולכך שהוא קיבל את התפטרות גנרל פלין", אמר ספייסר. התפטרות פלין הגיעה לאחר דיווחים לפיהם משרד המשפטים האמריקני הזהיר את הבית הלבן לפני כמה שבועות כי יש סתירות בין עדויות בכירי טראמפ על קשריהם עם רוסיה - לבין המידע שמגיע מאנשי המודיעין, שמתבסס על האזנות לשיחות עם בכירים זרים שנמצאים בארצות הברית.
עזיבתו של פלין מהווה עוד מכה לממשל שספג רק בימים האחרונים תבוסות משפטיות בקרב על הצו למניעת כניסה לארצות משבע מדינות מוסלמיות.
סגן הנשיא פנס ואחרים, שהתבססו לכאורה על מידע מפלין, אמרו כי היועץ לביטחון לאומי לא דן על סנקציות כלכליות אמריקניות נגד רוסיה עם השגריר, במהלך חילופי השלטון בארצות הברית. פלין אמר אחר כך כי אולי כן שוחח על כך עם השגריר קיסליאק. דיונים כאלה מנוגדים לחוק האמריקני. גורם אמריקני אמר כי פלין היה בקשר קבוע עם קיסליאק ביום שבו ממשל אובמה הטיל סנקציות על רוסיה בנוגע למתקפות הסייבר בבחירות בארצות הברית, וכן כמה פעמים נוספות במהלך חילופי הממשל.
טראמפ, בניגוד למנהגו, שמר על שתיקה בפרשה - מלבד ציוץ בודד שבו כתב: "הסיפור האמיתי כאן הוא למה יש כל כך הרבה הדלפות שיוצאות מחוץ לוושינגטון?". במהלך אירוע חינוך שערך בבית הלבן הוא סירב לענות לשאלות בנושא. במקום פלין, מינה טראמפ את קית קלוג ליועץ הזמני לביטחון לאומי. המועמדים המובילים לתפקיד הם ראש ה-CIA לשעבר דיוויד פטראוס וסגן האדמירל רוברט הרווארד, איש יחידת "אריות הים".
יו"ר בית הנבחרים פול ראיין אמר כי החלטת טראמפ לבקש מפלין להתפטר הייתה ההחלטה הנכונה. "אי אפשר שהיועץ לביטחון לאומי יטעה במכוון את סגן הנשיא ואחרים", אמר ראיין.
כבר בשבוע שעבר דווח ב"וושינגטון פוסט" כי פלין שוחח על הסנקציות עם השגריר הרוסי. מאותו יום טראמפ לא הביע תמיכה פומבית בפלין - אבל השאיר אותו עדיין קרוב לצדו. פלין היה שותף לתדרוך היומי שקיבל טראמפ אתמול, וישב לצדו בשיחות עם מנהיגים זרים, ובהם ראש ממשלת קנדה ג'סטין טרודו. גם בקרמלין אישרו כי פלין היה בקשר עם קיסליאק, אבל הכחישו כי הם שוחחו על הסרת הסנקציות. היום מחוקקים רוסים הגנו על פלין, וכינו את עזיבתו "רוסופוביה".
אחרי עזיבת פלין, הדמוקרטים דרשו לפתוח בחקירה בנוגע לקשרים האפשריים בין ממשל טראמפ לרוסיה - ולבחון מתי בדיוק הנשיא ידע שפלין שוחח עם הדיפלומט הרוסי על הסנקציות. "העם האמריקני צריך לדעת את מלוא ההיקף של האחיזה הכלכלית, האישית והפוליטית של רוסיה על הנשיא טראמפ, ומה זה אומר בנוגע לביטחון הלאומי שלנו", אמרה מנהיגת הדמוקרטים בבית הנבחרים, ננסי פלוסי.
ועוד בנושא הרוסי: אתמול התפרסמו דיווחים על כך שספינת ריגול רוסית מפטרלת ליד חופי ארצות הברית, ושהרוסים הציבו טיל שיוט חדש ומתקדם בניגוד להסכמים. ב"ניו יורק טיימס" נכתב כי טיל השיוט המבצעי שהוצב ברוסיה הוא טיל שנוסה ב-2014, אז אמר ממשל אובמה כי אותו ניסוי מהווה הפרה של ההסכם מ-1987 שקורא לפירוק טילים בליסטיים לטווח בינוני.
בנוסף אמר אתמול גורם אמריקני כי ביום שישי, בתקרית "לא מקצועית ולא בטוחה", התקרבו כלי טיס רבים של הצבא הרוסי למשחתת USS פורטר של הצי האמריקני בים השחור. בתום היום המתוח מול רוסיה אמר הדובר ספייסר בתדרוך היומי כי טראמפ הבהיר היטב שהוא מצפה שרוסיה תפעל להפחתת האלימות וההסלמה באוקראינה, ותשיב את חצי האי קרים.
ואלו לא המכות היחידות שספג אתמול טראמפ. אתמול מסרה לשכת האתיקה הממשלתית כי הבית הלבן צריך לחקור אם קליאן קונוויי, היועצת הבכירה של הנשיא, עברה על חוקי האתיקה הממשלתיים כשקראה לציבור לקנות את מוצרי חברת האופנה של בתו איוונקה. במכתב של הלשכה היא קראה לשקול צעד משמעתי נגד קליאן על אותה פרסומת גלויה.
הקריאה של קונוויי לקנות את הבגדים של איוונקה הייתה בשבוע שעבר, אחרי שרשת נורדסטרום הודיעה שהיא מורידה מהמדפים מוצרים ממותג האופנה של איוונקה משיקולים מסחריים. קונוויי עוררה ביקורת בקרב חברי הקונגרס הדמוקרטים והרפובליקנים. "יש סיבה רצינית להאמין שקונויי הפרה את קוד ההתנהגות ושצעד משמעתי הוא מוצדק", כתבה לשכת האתיקה. הבית הלבן טרם הגיב על הדברים.
חוקי האתיקה הפדרליים אוסרים בין השאר על עובדי ממשל להשתמש בתפקידם כדי לפרסם מוצרים או לנצל את מעמדתם לרווח פרטי של מקורבים. החוק לא חל על הנשיא. "לכו לקנות מוצרים של איוונקה. אני הולכת לקנות לעצמי כמה היום", אמרה קונוויי בראיון לרשת "פוקס". היא הוסיפה: "אני הולכת לתת כאן פרסומת בחינם: קנו את זה היום, כולם".