שתף קטע נבחר
 

אחת ולתמיד: למה יש אוויר בשקיות החטיפים?

מדוע יש אוויר בשקית החטיפים? איך קובעים את גודל האותיות על העטיפה? האם צריך להיזהר מהאות E - והאם המוצר באמת מתקלקל יום לאחר תאריך התפוגה שלו? כל מה שרציתם לדעת על מוצרי המזון הישראליים - ולא ידעתם את מי לשאול

בשיתוף איגוד יצרני המזון

 

כמה פעמים ניסיתם לקרוא את פרטי התזונה של מוצרי המזון בסופר, ויצאתם מתוסכלים? לרוב האריזה הצבעונית משאירה מעט מאוד מקום לאותיות הקטנות, מפתיעה עם מרכיבים שלא ציפיתם לפגוש ובמקום הסבר בעברית - גיליתם צירופי אותיות ומספרים שונים. אז עבורכם ועבורנו, צללנו לשיחת עומק עם יצרני המזון הישראליים - וחזרנו עם תשובות לשאלות הגדולות, ואפילו גילינו את הסיבה לכך שהאריזה גדולה בהרבה מכמות החטיף בפועל.

 

כתבות נוספות בערוץ טעם ישראלי

 

איך קוראים נכון את הפרטים שעל האריזה?

"חומרי הגלם והרכיבים השונים במוצר הפכו למנוע משמעותי בהחלטת הקניה", מסכים פרופ' איל שמעוני, סמנכ"ל טכנולוגיה בקבוצת שטראוס. "לכן אנחנו משקיעים רבות בייצור מוצרים עם תוויות ברורות ואחראיות כלפי הצרכנים שלנו במטרה לייצר שקיפות מרבית. אנחנו מפעילים גם רגולציה עצמית מחמירה, שהובילה בין היתר להוצאת שומן טרנס מהמוצרים - עשר שנים לפני שהדבר התבקש על ידי הרגולציה הממשלתית".

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

"המודעות לצריכת מוצרים בריאותיים רק עולה - ובהתאם אנו עובדים על פיתוח מוצרי מזון מופחתי סוכר ומלח מזה מספר שנים וכך מרגילים את הצרכנים לטעם פחות מתוק ומלוח ולצריכת פחות סוכר ומלח", אומר דוד פופקו, מנהל פיתוח מוצרים ביוניליוור.

  

ישנם מוצרים אשר אריזתם גדולה ביחס לתכולת המוצר, מה הסיבה לכך?

"אחת הסיבות להשארת 'שארית' באריזה גמישה הינה לאפשר לצרכן לסגור את האריזה בעזרת סגר פלסטיק לאחר הפתיחה להמשך שימוש", מסבירה אירית גל, טכנולוגית המזון הראשית בזוגלובק. "במידה ואריזה תהיה מלאה בכ-85% מנפחה, ישנה סבירות שהסגירה לא תהיה אפשרית מה שיפגע באיכות המוצר לאחר פתיחתו".

 

"מלבד לכך, מוצרי מזון רבים הינם רגישים ועלולים להישבר", היא מוסיפה. "האוויר המוחדר אל תוך האריזה משמש כאמצעי למניעת שבר - מעין כרית אוויר, שחשוב לשמירת האיכות ושמירת ערכו התזונתי. חוץ מזה, כמות החלל באריזה לעתים שומרת על טריות המוצר ופריכותו".

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

"האריזה הגדולה נועדה ברוב המקרים להגן על המוצר ועל הטריות שלו", אומר שמעוני. "במוצרים פריכים ושבירים שעלולים להיפגע ממכות או מלחיצה, יש צורך לתת הגנה מספקת כך שהצרכן יוכל ליהנות ממוצר שלם ואיכותי, שלא נפגע בשום צורה".

 

"אצלנו מדובר בדרך כלל בבעיות מיכון", מוסיף אטקין ממעדני יחיעם. "למשל קבנוס לא יכול להיות קרוב מדי לפס ההלחמה של השקית - כדי שההלחמה לא תהיה על הבשר".

 

למה האותיות על האריזה כה קטנות?

"גודל האותיות נקבע על פי תקן 1145 - סימון מזון ארוז מראש", אומר אטקין.

 

"כל מוצר דורש בדרך כלל הרבה מאוד מידע על האריזה - ולפעמים קשה מאוד להגדיל את האותיות, בפרט באריזות קטנות", מוסיפה גל.

 

מהי המשמעות של האות E?

"האות E מסמלת אישור של הקהילה האירופאית לתוסף מזון", אומר אטקין.

 

"במקרים רבים יופיעו רכיבי 'E' על חומרים שאנחנו רגילים להשתמש בהם בבית", מוסיף שמעוני. "אבקת אפייה למשל מורכבת משני חומרים שיסומנו כך: E450 ו-E500, שמות מאיימים לחומרים מוכרים וביתיים לחלוטין".

 

מה משמעות תאריך התפוגה של המוצרים?

"תאריך התפוגה הוא המלצה בלבד ונותן מדד לרגישות המוצר לקלקול", אומר אטקין. "מוצר רגיש במיוחד יסומן במילים 'לשימוש עד'. מוצר פחות רגיש מסומן במילים 'עדיף להשתמש לפני'. במוצרים שאינם רגישים לקלקול מיקרוביאלי ניתן בד"כ להשתמש ללא חשש גם לאחר התאריך המומלץ, אך יתכן שתכונות מסוימות במוצר יפגעו במשך הזמן".

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

"בהרבה מוצרים התאריך הוא באמת סוג של המלצה", מסכימה גל. "כדאי לבדוק את המוצר עצמו - ואם אין סימני קלקול אפשר לצרוך אותו מעבר לתאריך הנקוב".

 

למה כתוב על אריזות מזון "עלול להכיל"?

"הכנת אוכל היא תהליך מורכב המשלב מאות חומרי גלם ורכיבים שונים", מסביר שמעוני. "מתוך אחריות כלפי בריאות הצרכן, אנחנו מציינים רכיבים שעלולים להיות בחלל המפעל או לבוא במגע עם המוצר לאורך שרשרת היצור".

 

"המטרה היא להזהיר אנשים רגישים או אלרגיים לחומר מסוים, והיצרנים מתייחסים לכך במלוא הרצינות", מוסיפה גל. " גם אם היצרן לא מוסיף את החומר - יתכן ויש שימוש בחומר בקו המקביל שבמפעל, או אצל אחד מספקי חומרי גלם".

 

"הכתובת עלול להכיל מעידה על אפשרות שתמצא כמות קטנה מאוד של רכיב מסוים שמקורו במוצר הקודם שהיה במכונת הייצור", מוסיף אטקין. "יש אנשים בעלי רגישות גבוהה לחומרים מסוימים (אלרגנים) שגם כמות מזערית שלהם במוצר עלולה לסכן אותם - ולהם מיועדת ההזהרה".

 

בשיתוף איגוד יצרני המזון

 

איך מייצרים מוצרי מזון ישראליים? צפו:

צילום: יוגב אטיאס

צילום: יוגב אטיאס

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Shutterstock
צילום: Shutterstock
דוד פופקו, מנהל פיתוח מוצרים ביוניליוור
אירית גל, טכנולוגית המזון הראשית בזוגלובק
פרופ' איל שמעוני, סמנכ"ל טכנולוגיה בקבוצת שטראוס
ארז אטקין, טכנולוג מזון ראשי במעדני יחיעם
מומלצים