"אנחנו אסירי תודה". התגובה הסרקסטית של ישראל לשבדיה
משרד החוץ הגיב בסרקזם על הצהרת שרת החוץ וולסטרום למנות שליח מיוחד לפתרון הסכסוך הישראלי-פלסטיני: "בהתחשב בהצלחה יוצאת הדופן של הממשלה השבדית בעשיית שלום בעולם, אנחנו אסירי תודה על ההחלטה לפתור את חוליי האזור שלנו"
ההודעה השבדית על מינוי שליח מיוחד לפתרון הסכסוך הישראלי פלסטיני התקבלה בירושלים בהפתעה מסוימת. גורם מדיני בכיר אמר כי השבדים מודעים ליחס הקריר של ישראל כלפיהם ולכן לא חשובה להם תגובתה של ישראל או האפקטיביות של מינוי השליח. לדברי הגורם המדיני, מה שמעניין את השבדים הוא רק תדמיתם כמדינה שוחרת שלום, חברה במועצת הביטחון ופעילה בפתרון סכסוכים.
בישראל החליטו להגיב להחלטה השבדית בצורה משעשעת משהו. דובר משרד החוץ עמנואל נחשון פרסם תגובה סרקסטית שבה נאמר: "בהתחשב בהצלחה יוצאת הדופן של הממשלה השבדית הנוכחית בעשיית שלום בכל רחבי העולם, אנחנו אסירי תודה על ההחלטה סוף סוף לפתור את חוליי האזור שלנו. מדוע הם לא יכלו לחשוב על מינוי כזה מוקדם יותר?".
וולסטרום, שנחשבת לשרת החוץ העוינת ביותר לישראל באיחוד האירופי ומי שמוחרמת בירושלים, הצהירה על מינוי השליח בנאום מיוחד בפרלמנט השבדי בנושא מדיניות חוץ. "השנה נציין 50 שנה לכיבוש של פלסטין. שבדיה ממשיכה לעבוד למען פתרון הסכסוך הישראלי-פלסטיני ותמנה שליח מיוחד", אמרה וולסטרום. "כאשר ביקרתי בפלסטין בדצמבר האחרון התרשמתי שתקווה יכולה להפוך לייאוש וזה משתקף גם בהתייעצויות ששבדיה קיימה עם 150 ארגונים חברתיים, ישראלים ופלסטינים. החלטת מועצת הביטחון 2334 על ההתנחלויות הישראליות והוועידה הבינלאומית בפריז, יכולים בתרחיש הטוב ביותר ליצור תנאים לחידוש תהליך השלום לפתרון שתי המדינות". מדובר בטרמינולוגיה חדשה מצידה של וולסטרום. היא לא השתמשה במונח המקובל של "השטחים הכבושים" אלא "כיבוש פלסטין".
דוברת המפלגה הנוצרית דמוקרטית ליחסי חוץ, סופיה דאם הפנתה לשרה שאלה: "אולי ניתן לברך על היוזמה למנות שליח, אך מה תהיה השפעתו כאשר הפכנו לצופים מן הצד בסכסוך זה? במקום לתקן את הנזקים והפגיעה ביחסים עם הדמוקרטיה היחידה במזה"ת, שבדיה משפרת את היחסים עם איראן שמאיימת להשמיד את ישראל. מדוע הממשלה מעדיפה לקדם יחסים עם דיקטטורות על פני יחסים עם דמוקרטיה?".
דאם התכוונה לביקור השערורייתי לפני כמה ימים של שרת המסחר השבדית אן לינד בטהרן, שבו הסכימה לכסות את ראשה בחיג'אב. הדבר גרם לסערה בשבדיה, שממשלתה מגדירה את עצמה כ"ממשלה הפמיניסטית הראשונה בעולם" וכזו שסימנה את קידום זכויות האישה כעמוד התווך במדיניותה. וולסטרום השיבה לדאם כי "ישראל הוזמנה לשיחות בנושא פתרון הסכסוך שבהן היו מעורבות מדינות נוספות. הסחר עם ישראל מתקדם יפה ואנו נמשיך לעסוק בסכסוך זה באינטנסיביות במועצת הביטחון ובאיחוד האירופי, ולהפגין בכך את אמונתנו בפתרון שתי המדינות".
כזכור, שרת החוץ השבדית וולסטרום טענה בעבר כי מתקפת הטרור בפריז קשורה גם לייאוש שחשים הפלסטינים. היא הציעה לחקור את ישראל על הוצאה להורג ללא משפט של פלסטינים שמעורבים בפיגועי דקירה וגם האשימה את ישראל בשימוש מופרז בכוח. ראש ממשלת שבדיה הגדיל וטען שפיגועי הדקירה הם אינם אירועי טרור.
מעמדה של ישראל בדעת הקהל בשבדיה מעולם לא היה כל כך גרוע. חברים בשמאל השבדי מסרבים אפילו להיפגש עם שגריר ישראל בשטוקהולם, יצחק בחמן, אבל מוכנים לקיים דיאלוג עם חמאס. בישראל כבר נואשו מהשבדים והעויינות שלהם, שבירושלים מסבירים אותה ביסודות אנטישמים ובפזילה לקול המוסלמי בפוליטיקה המקומית.