שתף קטע נבחר
 

תאוריית ההכחשה - כ-33% מהמעשנים: "סרטן ריאות זה גנטי"

אף על פי שהוכח כי עישון גורם לרובם המכריע של מקרי סרטן הריאה, סקר שנערך לאחרונה קובע כי חלק גדול מהמעשנים לא מודעים לכך, ומייחסים את הסיבות לתחלואה על גורמים חיצוניים כמו זיהום אוויר וגנטיקה

כשליש מהמעשנים בישראל משליכים את התחלואה בסרטן ריאה על גורמים חיצוניים כמו זיהום אוויר או גנטיקה, כך עולה מסקר חדש שערך החודש מכון מדגם בראשות ד"ר מינה צמח ומנו גבע עבור העמותה הישראלית לסרטן ריאה.

 

עישון הוא גורם הסיכון המרכזי לסרטן הריאה, וגורם ל-80% ממקרי התחלואה בסרטן, שנחשב לממאיר והקטלני ביותר. סרטן הריאה הורג למעלה מ-1,800 ישראלים בשנה - כמעט רבע מכלל התמותה ממחלת הסרטן בישראל. בחמש השנים האחרונות מתו מסרטן ריאה וכתוצאה מתאונות דרכים מספרים דומים של אנשים.

 

על פי הסקר, שבוצע באחרונה, רובם המכריע של הישראלים (69.9%) מודעים לכך שהעישון הינו גורם הסיכון המרכזי לסרטן ריאה, אך יחד עם זאת, נראה כי קיים פער משמעותי במודעות בין ציבור המעשנים לציבור הלא מעשנים.

 

משליכים את הסרטן על גורמים חיצוניים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
משליכים את הסרטן על גורמים חיצוניים(צילום: shutterstock)

 

מהסקר עולה כי בעוד 72% מאלו שאינם מעשנים מודעים לכך שהעישון הוא הגורם המרכזי לסרטן ריאה, רק 54% מהמעשנים מודעים לעובדה זו. כשליש מהמעשנים "מטילים את האחריות" על גורמים חיצוניים וסבורים כי הגורם המרכזי לסרטן ריאה הינו זיהום אוויר או גנטיקה משפחתית.

 

כמו כן, למעלה משליש מהמעשנים הסכימו כי כפי שתאונות דרכים הן קטלניות ולא מפסיקים לנסוע, באותה מידה לא צריך להפסיק לעשן בגלל שמתים מסרטן ריאה. לעומתם, 81% מהלא מעשנים לא הסכימו עם אמירה זו.

 

קראו גם:

התרופה הפופולרית לגמילה מעישון - עלולה לגרום להליכה משינה

מחקר ענק: ההורים עישנו בילדותך? את בסיכון מוגבר להפלה

מחקר מצא: מה קורה בגוף בעקבות עישון קופסה ביום

 

עוד עולה מהסקר כי רוב מכריע בציבור (82%), תומך בהחמרת החוקים הקשורים בעישון במרחבים הציבוריים, וכ-65% תומכים בהעלאת המס על סיגריות. גם כאן ישנה מחלוקת בין מעשנים ללא מעשנים.

 

כ-34% מהמעשנים מתנגדים להרחבת המגבלות על עישון במרחבים הציבוריים, לעומת כ-85% מהלא מעשנים התומכים בהרחבת המגבלות, ו-67% מהמעשנים מתנגדים להגדלת המסים על סיגריות, לעומת 71% מאנשים שאינם מעשנים, התומכים בהגדלת המיסים.

 

רוחות של תקווה בטיפול בסרטן הריאה

"הכנסות המדינה עולות בלמעלה מ-7 מיליארד שקלים בשנה ממיסוי הטבק", אומרים מייסדי העמותה הישראלית לסרטן ריאה , פרופסור ניר פלד, מנהל היחידה לסרטן הריאה והמרכז לרפואה מותאמת אישית במרכז דוידוף בבית החולים בלינסון וד"ר שני שילה, עוסקת בתחום הביוטק ומנכ"לית העמותה. "עלינו למצוא דרך להפניית חלק ממשאב כספי זה לטובת הטיפול בסרטן הריאה, שקוטל למעלה מ- 1,800 ישראלים מדי שנה".

 

מהסקר עולה גם כי רוב הציבור (71.2%), הביע נכונות לעבור בדיקה לאבחון מוקדם של סרטן הריאה, נטייה זו חזקה יותר בקרב המעשנים (86.7%) לעומת הלא מעשנים ( 67%).

 

על אף שסרטן הריאה נחשב לקטלני ביותר, בשנים האחרונות מנשבות רוחות של תקווה, זאת בעקבות בדיקות גנטיות כדוגמת פאונדיישן וואן וטיפולים ממוקדי מטרה מותאמים אישית. יחד עם זאת, נראה שרוב הציבור (58.8%) לא ידע על המיפוי הרחב של סוגי סרטן הריאה וששיעור דומה (52.6%) לא הכיר את הבדיקות החדשניות למיפוי הגנטי, המסייעות לרופאים במקרים רבים להתאים לכל חולה סרטן טיפול מותאם אישית.

 

העמותה הישראלית לסרטן הריאה עוסקת בתמיכה בחולה האונקולוגי וקרוביו, כולל עזרה במידע רפואי, הנגשת בירורים וטיפולים מתקדמים, מניעה, גילוי מוקדם והעלאת מודעות באוכלוסיה. בנוסף מייצגת את החולים ומהווה פנים וקול למחלה שגובה את מירב הקורבנות מסרטן בישראל. לעמותה יש דף פייסבוק "חברים לנשימה" בה משפחות יכולות להיוועץ ולקבל תמיכה.

 

צפו: קמפיינים חזקים למודעות לנזקי העישון

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לעולם אל תמעיטו בכוחה של הדחקה. מעשנים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים