נהריה: בן 10 חודשים ניצל - לאחר שנחנק מגריסים
המטפלת של הפעוט הבחינה כי הוא נחנק במהלך הארוחה והזעיקה במהירות אמבולנס. הפעוט פונה למרכז הרפואי לגליל שם נשלפו הגריסים מדרכי הנשימה. הוריו של הילד: "קרה לנו נס"
פעוט כמעט ונחנק למוות בארוחת הצהריים. פעוט בן 10 חודשים הובהל באמבולנס אתמול (ד') לחדר המיון במרכז הרפואי לגליל בנהריה במצב של כיחלון וחוסר נשימה, לאחר שאכל גריסים עם קוסקוס בעת ששהה עם מטפלת בביתו בעיר מעלות. המטפלת הזעיקה את ההורים וצוות מד"א, לאחר שהבחינה כי הפעוט נחנק בעת הארוחה ומתקשה בנשימה.
צוות חדר מיון ילדים החל בהחייאה, במטרה לייצב את מצבו של הפעוט בחדר הלם, כשהוא כחול עם רמות חמצן נמוכות מאוד בדמו ובהכרה מעורפלת.
באופן מיידי הוחלט להעבירו לחדר ניתוח שם המתינו לו ד"ר מעיין גרובר, רופא בכיר מומחה בא.א.ג. ילדים וד"ר טטיאנה ארזומנוב, מנהלת שירות הרדמה ילדים במרכז הרפואי.
צפו בפעולת ההצלה:
"כל דקה הייתה עלולה לסכן את הפעוט"
ד"ר גרובר מספרת: "התינוק הגיע אלינו במצוקה נשימתית קשה מאוד, כאשר כמעט ולא היה מעבר אוויר לשתי ריאותיו והובהל בדחיפות לחדר ניתוח שם הצטרף אליי ד"ר אייל סלע, מנהל מחלקת א.א.ג. ומיד נכנסנו לקנה הנשימה עם מכשור מיוחד המחובר למצלמה תוך כדי החייאה והנשמה של הפעוט.
"זיהינו חסימה משמעותית בכניסה לשתי ריאותיו על ידי שני גופים זרים. הוחלט לבצע הוצאה מיידית באמצעות מלקחיים אנדוסקופיות מיוחדות למקרים כגון אלו.
"לאחר הוצאת גרגרי הגריסים שהחלו להתפרק וחסמו כמעט לחלוטין את דרכי הנשימה, נשאבו הפרשות שהצטברו סביב האזור ותוך זמן קצר החל הפעוט לנשום בצורה סדירה ורמות החמצן בדמו עלו לנורמה. לאחר זמן התאוששות קצר, שמחנו לראות שהתינוק התעורר ושב לעצמו באופן מלא".
ד"ר ארזומנוב מוסיפה: "מדובר בשיתוף פעולה מהיר ורב צוותי. כל דקה עלולה לסכן את הפעוט והמורכבות נבעה בין השאר מחסימת שתי הריאות והתפרקות הגוף הזר בקנה הנשימה".
לאחר התאוששות מהניתוח, הועבר הילד להשגחה במחלקת הילדים. "אנו אסירי תודה לד"ר מעיין גרובר ולצוותי הרופאים והאחיות המסורים בחדר ניתוח ובמחלקה", אמרה אמו של הפעוט והוסיפה: "אני מבקשת להעביר מסר להורים, בעיקר לאלה שמשאירים את ילדיהם עם מטפלות. חשוב להתעדכן בכל נהלי משרד הבריאות בקשר למזון הניתן לילדים קטנים.
"יש סכנה בעיקר בבליעת גריסים, חומוס, אפונה, תירס וכל מזון שהילד בעיקר בשנות חייו הראשונות, עלול שלא לעכל נכון ולבלוע בצורה לקויה. קרה לנו נס גדול ובזכות הטיפול המהיר והמסור החל מחדר המיון דרך חדר הניתוח וכעת במחלקה הילד שלנו ישתחרר הביתה בריא ושלם".
ד"ר סלע אמר כי "חשוב להזכיר לציבור שזמן תגובה בפרט בפעוטות מציל חיים. התגובה של המטפלת לקרוא מיד לצוות מד"א ולהבהיל את הפעוט לבית החולים הקרוב הצילה את חייו. כמו כן, חשוב וצריך להתעדכן בהמלצות איכות הסביבה המופיעות באינטרנט על אוכל, צעצועים ואמצעי הגנה לפעוטות עד גיל 3".
מה עושים במקרה של חנק בילדים?
על פי ההנחיות אסור לתת לתינוקות, פעוטות וילדים מתחת לגיל 5 מזונות העלולים לגרום לחנק, ובהם חטיפים, פיצוחים, פופקורן או כל מזון בגודל קטן. מזונות ארוכים כמו גזר, מלפפון ונקניקיות יש לפרוס לאורך. בשנים האחרונות דווח גם על עשרות ילדים שנחנקו מבלון, ולפיכך יש להרחיק גם אותם מסביבת הפעוטות.
הרגיעו את הילד עד כמה שניתן והזעיקו את מד"א בטלפון 101. הקפידו למסור את הפרטים בבירור: שם, טלפון וכתובת מלאה.
עודדו את הילד להשתעל. זהו האמצעי היעיל ביותר לפליטתו של גוף זר ברה של חסימה חלקית של דרכי הנשימה.
אם הגוף הזר לא נפלט ומצוקת הילד גוברת: עמדו מאחוריו כשרגלכם האחת נמצאת בין רגליו, "חבקו" את בטנו והניחו את אגרופכם מעליה. בצעו לחיצות מהירות פנימה ומעלה מעל הטבור (כפעולה אחת) וחזרו על כך 10-6 פעמים. לאחר כל תנועה בדקו אם הגוף הזר יצא.
חזרו על השלבים עד הגעת צוות מד"א למקום או עד שהילד מאבד את הכרתו. אם הילד איבד את הכרתו - התחילו בהחייאה.
מה עושים במקרה של חנק בתינוקות?
הזעיקו עזרה ראשונה בטלפון 101. מסרו את שמכם, כתובתכם ומספר הטלפון שלכם.
הפכו את התינוק על האמה ושמרו עליו מפני נפילה.
בצעו שלוש טפיחות מתונות על שכמות התינוק.
אם הגוף הזר לא סולק, הפכו את התינוק והניחו שני אגודלים על בטנו מעל איזור הטבור. בצעו לחיצות עדינות כלפי מעלה.
חזרו על פעולת הטפיחות שנית עד להוצאת הגוף הזר.
אם הגוף הזר לא חולץ והתינוק אינו נושם ואינו מגיב, יש להתחיל בהחייאה.