עיריית חיפה לביהמ"ש בעניין האמוניה: "עשיית עושר על חשבון חיי אדם"
העירייה מבקשת מבית המשפט המחוזי בחיפה לבטל את העיכוב הזמני של ההחלטה לרוקן את מכל האמוניה. בתשובתה טוענת העירייה כי "המשק לא יקרוס אם תופסק פעילות מכל האמוניה", ומבקשת מבית המשפט לשקול מצד אחד "סיכון מיידי ומוחשי לחייהם של מאות אלפי אנשים" ומנגד "אינטרס כלכלי גרידא שכל כולו עשיית עושר"
עיריית חיפה מסרה היום (ראשון) לבית המשפט המחוזי בחיפה, את תגובתה לערעור חברת חיפה כימיקלים על הצו לריקון מכל האמוניה בעיר. בתשובתה מבקשת עיריית חיפה לבטל את העיכוב הזמני של החלטת בית משפט לעניינים מקומיים, שהורה לרוקן את המכל.
כתבות נוספות בנושא בערוץ כלכלה ירוקה :
צו עיכוב לריקון מכל האמוניה בחיפה
כיצד ישפיע ריקון מכל האמוניה? שאלות ותשובות
מנכ"ל האוצר דן עם חיפה כימיקלים על מכל אמוניה לישראל וירדן
ביום ראשון שעבר קבע בית המשפט לעניינים מקומיים בחיפה כי על חיפה כימיקלים לרוקן את המכל תוך עשרה ימים, עד ליום שלישי הקרוב. כעבור שלושה ימים הוציא בית המשפט המחוזי בחיפה צו עיכוב ביצוע להחלטה לריקון המכל, עד לקבלת תגובת עיריית חיפה. הדיון בערעור נקבע לשמיעה ליום 26 בפברואר בשעה 13:00.
בפתח תגובתה לבית המשפט בחרה עיריית חיפה להזכיר שני אירועים שהתרחשו בשבוע האחרון, ושלטענתה מחזקים את עמדתה. תחילה ציטטה העירייה את דברי מזכ"ל ארגון חיזבאללה, חסן נסראללה, שאמר ביום חמישי כי תושבי חיפה מודים לו על העברת מכל האמוניה, וכי גם אם יזיזו את המכל, אנשי הארגון יצליחו להגיע גם אליו וגם לספינה המובילה את האמוניה.
"אם יש מי שבוחר, באופן יהיר וחסר אחריות, לא להאמין לדבריהם של עשרה פרופסורים בעלי שם עולמי, בכללם פרופ' אהוד קינן, לשעבר דיקן הפקולטה לכימיה בטכניון וכיום נשיא החברה הישראלית לכימיה וכן פרופ' דן שכטמן, זוכה פרס נובל לכימיה, אשר מתריעים מפני הסכנה המידית והקטסטרופלית הטמונה בהמשך פעילותו של מכל האמוניה, אולי יואיל להאמין לדבריו המחרידים של מזכ"ל ארגון הטרור חיזבאללה, חסן נסראללה, אשר ידוע כמי שנוהג לעמוד מאחורי איומיו הזוועתיים", נכתב בתגובת העיריה, "לעניין זה נזכיר כי במלחמת לבנון השניה שיגר אותו נסראללה מאות טילים לכיוונה של חיפה שרק בנס לא פגעו במכל עצמו".
עוד הזכירה העירייה כי בבוקר שישי התרחש אירוע "מבהיל ומטלטל אודות דליפת אמוניה, שאירעה משני מכלים של 2,000 ליטר, שהובלו על ידי משאית בכביש 70 בין צומת העמקים לצומת התשבי שבאזור יקנעם עילית... די בדברים האמורים לעיל, המחזקים את ההכרה הקיימת, לרבות בקרב גורמי המדינה, בדבר ההכרח בפינוי מכל האמוניה, המכיל עשרות אלפי טונות של אמוניה (ולא 2,000 ליטר), כדי להביא לדחייתה על אתר של הבקשה דנן, זאת בשל כובד האחריות לשלום ובטחון הציבור, הרובצת בעת הזו רק לפתחו של בית משפט נכבד זה".
"אין עוד צורך במכל האמוניה"
לטענת העירייה, בבקשתה של חיפה כימיקלים יש "הטעיה מגמתית ועקבית, הצגת עובדות מסולפות וניסיון להלך אימים ולזרוע פחד מפני 'התמוטטות' המשק הלאומי – דבר מופרך ובלתי מבוסס, המנותק לחלוטין מן המציאות ומן האמת".
בתגובת העירייה נטען, כי "המשק לא יקרוס אם תופסק פעילות מכל האמוניה. יש בנמצא כבר ברגע זה חלופות טובות ובלתי מסוכנות לאספקת אמוניה לצרכי המשק. רק לשם הדוגמא, חברת החשמל מייצרת לעצמה כיום את כל כמות האמוניה הנדרשת לפעילותה השוטפת ואינה תלויה במכל האמוניה. יתר הגורמים הינם צרכנים שמשתמשים בכמות זעומה ומזערית של אמוניה, אותה באפשרותם להשיג בדרכים וממקורות אחרים שאינם מכל האמוניה.
"ללא קשר לחלופות הקיימות לאספקת אמוניה, הרי שהחלטת בית משפט קמא מחייבת את המבקשת להקצות את כל המלאי הדרוש למילוי צרכי המשק החיוניים. כמות האמוניה שהייתה מצויה במכל במועד מתן הצו ביום 12/2/17, עמדה על 10,620 טון - שבהם לבד יש כדי להספיק למילוי כל הצרכים החיוניים של המשק בארבע השנים הקרובות.
"בכמות של 2,250 טון בלבד מתוך כלל כמות האמוניה שתרוקן מן המכל בהתאם להוראת בית משפט קמא, יש כדי למלא אחר צרכי המשק לשנה הקרובה, שבמהלכה יוכלו הגופים השונים להתארגן דרך קבע בהתאם לחלופה הנוחה והמקובלת עליהם לאספקת האמוניה. לאמור: כך או כך, אין עוד צורך במכל האמוניה".
עוד טוענת העירייה, כי "לכל אורך בקשתה, שבה וחוזרת המבקשת על טענתה, כאילו הפסקת פעילותו של מכל האמוניה תגרור אחריה את "הפסקת פעילותם של מתקנים בטחוניים רגישים דוגמת הכור הגרעיני בדימונה, בתי חולים, בתי קירור, מערכות לטיהור מים וכן תעשיות רבות נוספות אשר האמוניה משמשת עבורם עורק חיים חיוני, שבלעדיה אין להם תקומה. בלשון עדינה ובאיפוק רב שהמשיבה גוזרת על עצמה מפאת כבודו של בית המשפט הנכבד תאמר המשיבה, כי מדובר בטענה שאין מופרכת ממנה".
"האינטרס הציבורי מכריע את הכף"
נציין, כי ביום שישי הגישה התאחדות התעשיינים בקשה לבית המשפט המחוזי בחיפה, להצטרף לערר על סגירת מכל האמוניה, בטענה כי ביצוע המהלך באופן פתאומי יוביל לפגיעה מיידית באלפי מקומות עבודה בתעשייה ותשבית קווי ייצור. בערר נכתב: "החלטת בית המשפט לא משפיע על מטה לחמו של אדם אחד, אלא של אלפים וכלל המשק תלוי בכך שמסוף האמוניה הארצי ימשיך לפעול למען צרכי המשק הישראלי בכללותו, עד למציאת פתרונות אחרים שיאפשרו את המשך אספקתה הרציפה של האמוניה".
העירייה מזכירה את התייחסות התאחדות התעשיינים, וטוענת כי מדובר ב"נייר שאינו אומר דבר ומשקלו אפסי, לא רק בשל העובדה שאינו חתום על ידי איש ולא ניתן לדעת מי, אם בכלל, ערך אותו ועומד מאחוריו ומה הנסיבות שהביאו לעריכתו, אלא שהוא מהווה אסופה של אמירות כוללניות, בעלמא, סתמיות, שהן לא יותר מאשר סיסמות וכותרות שאין לייחס להן כל משמעות ומשקל ראייתי כלשהו".
מהתאחדות התעשיינים נמסר בתגובה לדברים: "ידוע היטב לעיריית חיפה כי המועצה לביטחון לאומי, קבעה כי מכל האמוניה בחיפה אינו מהווה סכנה ברורה ומיידית גם במקרה של פגיעה ישירה. גורמי הביטחון האחראים במדינת ישראל הם, ולא ראש עיריה כזה או אחר, שאמורים לקבוע את מידת המסוכנות או אי המסוכנות של כל מתקן באשר הוא, כגון גז, אמוניה, דלק, חומרים כימיים ועוד. גורמים אלה אכן החליטו כי הימצאות המכל במפרץ אינה מהווה סכנה ברורה ומיידית לתושבי חיפה והקריות, ואומרים זאת כבר שנים רבות.
"מנגד, מדינת ישראל כולה כמו יתר מדינות העולם לא יכולה להתקיים בלי אמוניה לשירותים השונים והבסיסיים שהיא נותנת לתושביה כמו: חדרי קירור, חדרי ניתוח, תעשיות מזון, תעשיות בטחוניות, תעשיות כימיה ועוד.
"אנו מציעים לעיריית חיפה לפעול להפחתת מס הארנונה הכבד על התושבים והעסקים בשטחה, ולשפר את השירותים המוניציפאליים, לפני שהיא בוחרת את האפיק של כותרות פוליטיות זולות, שאין מאחוריהן כלום מעבר להסטת הדיון ממה שהיא באמת אמורה לעשות כדי להעלות את רמת החיים של תושבי העיר. לכשיימצא פתרון אלטרנטיבי להספקת אמוניה למשק הישראלי, התאחדות התעשיינים תהיה הראשונה לאמצו".
בהמשך תשובתה לבית המשפט כותבת עוד עיריית חיפה, כי "תעמוד על המשמר ותמנע בכל דרך נסיונות של גורמים בעלי אינטרסים כלכליים ותו לא, להטעות את בית המשפט הנכבד, לבלבלו, להלעיטו בטענות דמגוגיות ובלתי נכונות בעליל בדבר 'קריסת המשק' והכל למען מטרה אחת - עשיית עושר על חשבון חיי אדם...
"בסופו של יום, בעת שבית המשפט הנכבד נדרש אל המדוכה, ראוי כי ישווה לנגד עיניו, כאילו בכף אחת של המאזניים ניצב סיכון מיידי ומוחשי לחייהם של מאות אלפי אנשים ובכף השניה של המאזניים מונח אינטרס כלכלי גרידא שכל כולו עשיית עושר. כפות המאזניים אינן שקולות... האינטרס של חיי אדם והצלת נפשות של ממש, גובר ומכריע את הכף".