בשנה אחת בלבד: 3,173 מקרי התעללות בילדים נחשפו בבתי"ח
מקרה ההתעללות הנורא שהתפרסם הוא רק קצה הקרחון: על פי הערכות של מחקרים שפורסמו, אחד מכל 5 ילדים בישראל חוו התעללות. פרופ' אשר בן אריה מנכ"ל המכון: "יש עשרות אלפי מקרים נוספים שמערכת הרווחה קיבלה עליהם דיווח"
אלפי ילדים עוברים התעללות ע"י הוריהם: בעקבות חשיפת מקרה ההתעללות בילד בן ה-4 על ידיו הוריו, לאחר שמצלמות נסתרות שהותקנו בבית החולים הראו שאביו התעלל בו מינית ואמו החדירה חומרים לא ברורים לאינפוזיה שלו, מתפרסמים היום (יום א') נתונים מתוך השנתון הסטטיסטי לילדים של המועצה לשלום הילד. הנתונים עוסקים במקרי התעללות שנחשפו במערכת הבריאות בישראל, בבתי החולים ובקופות החולים.
היום (א') יוצא מכון חרוב במיזם מהל"ב (מניעת התעללות בילדים) בשיתוף המועצה לשלום הילד, בקמפיין חדש שכותרתו: "אחד מכל חמישה ילדים נפגע" במטרה להעלות את הנושא למודעות אנשי המקצוע – החל מרופאים ועד ההורים והמטפלות בגני הילדים.
מהנתונים של המועצה לשלום הילד עולה כי 3,173 ילדים שעברו התעללות התגלו על ידי צוותים רפואיים בשנת 2015. 41% מהילדים עברו הזנחה או מניעת טיפול, 29% עברו התעללות פיזית, 12% התעללות נפשית, 9% עברו תקיפה מינית בידי אדם זר או אדם מוכר שאינו בן משפחה, 5% חוו התעללות או תקיפה מינית על ידי בן משפחה 3% חוו התעמרות כלכלית או מניעת זכויות ו-1% מהילדים חוו הטרדה מאיימת.
לא כל מקרי ההתעללות מתגלים
המספרים המתפרסמים הם רק חלק קטן ממקרי התעללות או התקיפה המינית שחווים ילדים מכיוון שאלו רק הנתונים של המקרים שהתגלו במערכת הבריאות והרופאים או הצוות הרפואי ידע לקשר בין המקרה הרפואי להתעללות המבוגר.
על פי הערכה אחד מכל חמישה ילדים בישראל חווה התעללות במהלך ילדותו: "המספרים שמתפרסמים היום הם רק קצה קצהו של הקרחון", מספר פרופ' אשר בן אריה מנכ"ל מכון חרוב, "בנוסף להם יש עשרות אלפי מקרים נוספים שמערכת הרווחה קיבלה עליהם דיווח".
לדבריו, לא כל הילדים מגיעים עם תסמינים, כמו שברים או פציעות, שבכוחם להעלות השערה להתעללות. "בשנים האחרונות אנחנו רואים גידול במספר הילדים המאובחנים בעיקר לאור זה שיותר רופאים ואחיות עברו הכשרה כדי לאתר את הילדים שעברו התעללות או הזנחה", מוסיף פרופ' בן אריה, "אחרי הרבה שנים של עבודה – הצוותים הרפואיים יודעים לזהות יותר טוב מקרים כאלו מבעבר".
איך מזהים התעללות?
כיום יש יכולות טכנולוגיות חדשות שלא היו קיימות בעבר, כך למשל רדיולוגים יכולים לזהות אם השבר שהתגלה אצל הילד הוא מכוון או מקרי. בנוסף, מכשירים היום רופאים אלו שאלות הם צריכים לשאול את ההורים שמגיעים לחדר מיון והיכן צריכות להידלק "נורות אדומות".
במערכת הבריאות עדין קשה לעקוב אחרי היסטוריה טיפולית. מקרה ההורים המתעללים בבית החולים תל השומר התגלה בזכות ערנותה של רופאה שזיהתה אשפוזים חוזרים של הילד.
אולם בחלק מהמקרים הורים פונים בכל פעם לבית חולים אחר על מנת למנוע מהצוות הרפואי לגלות את ההתעללות. "צריכה להיות מערכת ממוחשבת בין כל חדרי המיון – וכאשר יתעורר חשדם של הצוות הרפואי הם יוכלו לבדוק במהירות האם לילד היו אשפוזים קודמים עם פגיעה פיזית", מוסיף פרופ' בן אריה.
מקרה ההתעללות החמור בילד בן הארבע העלו לתודעה שוב את נושא ההתעללות בילדים אבל פרופ' בן אריה לא מופתע: "נכון שזה מקרה חריג ויוצא דופן אבל קורים מקרים כאלו בשגרה כל הזמן. לא עובר יום שבאחד מחדרי המיון ברחבי הארץ לא מתגלה מקרה של התעללות או הזנחה בילדים".