לא רק חיטוב: איך אימון כושר יוביל אתכם להצלחה בחיים
מעבר לשיפור הכושר, ירידה במשקל וחיטוב הגוף, היתרונות האישיים של העיסוק בספורט מתבטאים בכל תחומי החיים: הצלחה בעסקים, שיפור הכישורים החברתיים והנאה מחיי משפחה מספקים. אז מה יעזור לכם להתמיד באימונים?
כבר לפני יותר מ-30 שנה מחקרים קבעו שעיסוק בספורט מעלה את רמת האושר האישי. יש לכך הסבר מדעי מוכר: בזמן פעילות, המוח משחרר אנדורפינים, שמתפקדים ממש כמו סמים שמייצרים "היי".
אבל כדאי גם לדעת שהמוח מזהה את תחילת הפעילות כסטרס או דריכות. לכן, במקביל, הוא נכנס לפעילות מוגברת שבה הוא מתגייס למגננה מפני איום או מאבק כלשהו, שלאחריה מגיעה תחושת שחרור והקלה. את תחושת ההקלה הזו מתאמנים מזהים כתחושת הרגיעה שמאפיינת את השעות שלאחר הפעילות.
מה מניע אנשים בכלל לעסוק בספורט? יש כמה סיבות ראשוניות ידועות: לשפר את דימוי או עיצוב הגוף ולאבד כמה קילוגרמים, לעמוד ברף של אידיאל היופי (הנשי או הגברי), להיות חלק מקהילה, למלא זמן שהתפנה או חלל רגשי, ולחולל שינוי בהיבט הבריאותי.
קראו גם:
חסרי מוטיבציה בדיאטה? כך תחזקו את כח הרצון
7 טעויות באימון כושר - שפוגעות בתוצאות
לשלב אימון גופני בחיים: 4 שלבים פשוטים
כיצד ההתמדה באימונים מובילה להצלחה בחיים ומהי בכלל הצלחה?
לפני שניכנס לעובי הקורה, בואו נשאל את עצמנו שאלה מאוד פשוטה: מהי הצלחה? האם הצלחה היא צבירת עושר, נכסים ותהילה?
במילון אבן שושן בו ההגדרה של הצלחה היא "השגת תוצאה טובה מאוד". כלומר - כל אחד מחליט מהי התוצאה הטובה ביותר עבור עצמו.
ג'ון וודן, גדול מאמני הכדורסל, הגדיר פעם את ההצלחה בצורה יפה ומדויקת: "הצלחה היא השקט הנפשי שהוא התוצאה הישירה של סיפוק עצמי מהידיעה שעשית את המירב כדי להיות הכי טוב שאתה יכול להיות".
המסקנה היא כי הצלחה (כמו אהבה), היא מושג סובייקטיבי שאינו ניתן להגדרה חד משמעית, מושג שהפרשנות שלו שונה ואישית עבור כל אדם ואדם, לעתים גם בהשפעת התרבות והסביבה בה גדל.
עבור אחד, ההצלחה היא 5 מיליון שקל בבנק, ואילו עבור חברו ההצלחה היא השלמת התואר הראשון. לאדם שלישי הצלחה היא פתיחת עסק אישי, והרביעי חושב שהצלחה משמעותה לחיות חיי משפחה שמחים שכוללים טיול שנתי בחו"ל, בית פרטי ורכב צנוע.
לכל אדם פירוש אחר להצלחה, ולכן אין הגדרה אחת מדויקת. ובכל זאת, נדמה שאפשר להסכים על כך שהצלחה היא התקדמות, והתקדמות היא אושר.
כשאתה מצליח אתה מתקדם. לא משנה מה נרצה לעשות, כל עוד נבצע פעולות קטנות שיובילו לתוצאות הרצויות (כל אחד והרצויות שלו), מבחינתנו התקדמנו. ההתקדמות מובילה אותנו אט אט לעבר ההצלחה האישית, לסיפוק וגם לאושר.
אחרי ששאלנו את עצמנו מהי הצלחה והבנו שמדובר במושג עם פרשנות אישית, אני רוצה להוביל אתכם אל הנקודה הבאה - הקשר בין התמדה באימונים לבין הצלחה בחיים.
בין התמדה בספורט להצלחה בחיים
הקשר בין התמדה בספורט ובין הצלחה בחיים מתחיל מזה שהצלחה בשתי הזירות, הספורט והחיים, חולקת את אותם ערכים -
נחישות, הצבת יעדים, חתירה להשגת מטרות, כוח רצון, דבקות במטרה, מסירות והישגיות.
המשותף בין השגת המטרות הספורטיביות ומטרות החיים הוא דרך השגתן: הגדרה, תכנון, התמדה – הצלחה. ניסיון בתכנון והשגת מטרות ספורטיביות / גופניות / בריאותיות תורם רבות לפיתוח היכולות האישיות.
חוקרים גרמנים שמתמחים בעולם הפיננסי בדקו את הקשר בין ריצת מרתון ובין תוצאות עסקיות. הם חקרו וניתחו את רשימת המנכ"לים של חברות במדד S&P 1500 בשנים 2011-2001.
במחקר עלו תוצאות מדהימות: ערכה של חברה שנוהלה בידי מרתוניסט/ית היה גבוה בכמעט 5% בממוצע מחברה שהמנכ"ל שלה אינו עסק בספורט כלל, ואילו התשואה על הנכסים הייתה גבוהה בכ-7% בחברות המנוהלות ע"י מרתוניסטים.
5 סיבות מספיק טובות לעשות את הצעד הראשון:
1. תחייכו יותר
ידוע שאנשים שמחייכים יותר הם אהובים יותר, דלתות נפתחות עבורם והם מצליחים יותר. במחקר שנערך בארה"ב גילו כי הפעם הראשונה במהלך היום שבה עובד משרד ממוצע מחייך היא 11:16. אנשים שמתאמנים (ובמיוחד אלו שעושים זאת בבוקר), מחייכים עד השעה הזאת כבר אינספור פעמים.
2. המשמעת העצמית שלכם תשתפר
הפעילות הגופנית עוזרת לנו לעבוד על המשמעת העצמית שלנו, שעוברת איתנו לכל תחומי החיים - הקפדה על משמעת תזונתית, אתגרים ניהוליים ועסקיים והחיים המשפחתיים כמובן. עצם ההגעה לאימון הגופני וההתמדה בו מקדמים אותנו לשאר המקומות בחיים.
3. תהפכו לחזקים יותר מנטלית
הספורט מלמד אותנו שההתמדה, הסבלנות והדבקות במטרה הם אלה שיקדמו אותנו לעבר השגת התוצאות האישיות. במהלך האימון אנחנו מגלים קשיים, אתגרים ורגעים שבהם אנחנו רוצים להפסיק, אבל משהו, איכשהו, גורם לנו להמשיך ולסיים את התרגיל ואת האימון. למשהו הזה קוראים כוח רצון.
אותו כוח רצון, שלמדנו להפעיל במהלך האימונים, הולך איתנו לכל מקום בחיים, ואז כשמתגלים קשיים אנחנו יודעים יותר טוב כיצד להתגבר עליהם. חזקים באימון - משמעו חזקים בכל מקום בחיים.
4. תהיו מאושרים יותר
ידוע שאנשים מאושרים מצליחים יותר בכל תחום בחיים. פעילות גופנית מפעילה נוירונים במוח, בדיוק כמו שהיא מפעילה שרירים בגוף. אנשים שמבצעים פעילות גופנית באופן קבוע לא מגיבים באופן דרמטי ללחץ, קצב הלב שלהם לא מזנק בשנייה ומצב הרוח שלהם לא יורד לשפל.
דבר נוסף שחשוב להזכיר הוא כי במהלך הפעילות הגופנית מופרשים "הורמוני אושר" - אנדרופינים. אלו הורמונים שנצמדים לקולטני מערכת העצבים ומהווים משככי כאבים טבעיים של הגוף מתוכו הם פועלים. האנדרופינים מיוצרים על ידי בלוטת יותרת המוח ובלוטצ ההיפותלמוס ואחראיים על שיכוך כאבים, התרגשות, אהבה ואורגזמה. או בקיצור, זה הורמון שגורם לנו להיות אופטימים ולהרגיש מצוין.
5. תלמדו לנפץ את תקרת הזכוכית
בספורט אנחנו מגלים פעם אחר פעם את היכולות שלנו, ולרוב אנחנו מפתיעים אפילו את עצמנו. שבירת מחסומים וניפוץ תקרות זכוכית מתחיל בעיקר בהשראה. בואו ניקח לדוגמא את הייצוג של ישראל במשחקים האולימפיים ב-64 השנים האחרונות.
ישראל משתתפת באופן סדיר במשחקים האולימפיים החל בשנת 1952 (אולימפיאדת הלסינקי). עד שנות ה-90 ישראל מעולם לא זכתה במדליה (40 שנה במדבר), אבל מאז שנות ה-90 הצליחה ישראל לזכות ב-9 מדליות אולימפיות. איך ייתכן שבמשך 40 שנה לא הצליח ספורטאי ישראלי אחד להביא מדליה ישראלית אבל ב-24 השנים האחרונות כבר זכינו ב-9?
הכל קשור לניפוץ "תקרת הזכוכית". תקרת הזכוכית היא תקרה בלתי נראית שחוסמת אותנו מלהתקדם. ישנם חסמים המונעים מבני אדם להתקדם אל עבר המטרות האישיות שלהם, שאינם קשורים לכישורים או להישגים, זוהי לעתים תקרת הזכוכית.
הדוגמא שקשורה למשלחת האולימפית היא זכייתם של אורן סמדג'ה ויעל ארד במדליות אולימפיות לראשונה בתולדות המשלחת האולימפית בברצלונה 1992. מאז ועד היום אספנו כבר 9 מדליות בהן זכו ספורטאים שהאמינו שביכולתם להשיג מדליה, וזאת בזכות העובדה שהדבר כבר נעשה על ידי ישראלי אחר, והדבר כמובן אפשרי.
גם בחיים וגם בספורט אפשר לקחת דוגמא והשראה מאנשים שכבר השיגו את מה שאנו רוצים להשיג. הידיעה שהדבר כבר הושג על ידי מישהו אחר תעלה עבורנו את סיכויי ההצלחה פי כמה.
הכותב הוא מנטור למוטיבציה ומייסד אתר וקהילת "כושר ישראל". ירצה בכנס "חיים בריא 1" ביום שישי, 31 במרץ 2017. להרשמה