המשטרה פועלת נגד הקבצנים, מונופול התרומות של רב הכותל נשמר
בזמן שכתבי אישום מוגשים נגד קבצנים הפושטים יד במקום, הקרן למורשת הכותל ותנועת חב"ד מגייסות שם תרומות ומציבות קופות צדקה כמעט ללא הגבלה. בקרן טוענים: "זה נעשה באישור היועץ המשפטי". בסנגוריה הציבורית קוראים להעביר את הנושא מהמישור הפלילי לטיפול הרווחה
המשטרה מבצעת אכיפה פלילית ומגישה כתבי אישום נגד קבצנים בשל החוק האוסר על כל סוג של פשיטת יד במקום קדוש. אולם בדיקת ynet מגלה שאיסוף תרומות עבור הקרן למורשת הכותל ועבור חב"ד מתבצעת בכותל באין מפריע. עובדה זו מאירה באור אחר את דרישתו של רב הכותל לבצע אכיפה נגד קבצנים, בעיקר על רקע האינטרס שיש לקרן למורשת הכותל למיקסום התרומות הנאספות במקום.
בתגובה אומרים בקרן למורשת הכותל כי איסוף התרומות עבורם נעשה באישור היועץ המשפטי, וכי איסוף התרומות של חב"ד נעשה שלא באישור.
בבתי המשפט בירושלים מתנהלים הליכים פליליים נגד אנשים שנתפסו מקבצים נדבות בכותל, עבירה שדינה עד חצי שנת מאסר. כך למשל, בבית המשפט השלום מתנהל בימים אלו הליך נגד אב לשלושה שנתפס על ידי מאבטח מטעם רב הכותל והוא עלול להישלח למאסר. הנאשם מיוצג על ידי עו"ד מנחם שטאובר, שמדגיש כי גם התביעה מסכימה עם העובדה שהוא לא הטריד איש.
כל טענות כתב האישום הסתכמו בשני סעיפים שבהם נכתב כי "הנאשם התהלך באזור קשת ווילסון וניגש לעוברים ושבים תוך שהוא מושיט את ידו. הנאשם קיבל לידיו שטר מידי אחד העוברים ושבים ולאחר מכן קיבל לידיו מטבעות כסף מאדם אחר".
במקרה אחר, ביולי שעבר הוגש כתב אישום נגד אם ל-11 הסובלת מבעיות בריאות שטענה שבסך הכול ביקשה נדבה של 25-20 שקל מאנשים שעברו באזור הכותל.
ההחלטה לבצע אכיפה פלילית נגד קבצנים בכותל מעוררת תגובות קשות בקרב גורמים שונים כגון האגודה לזכויות האזרח והסנגוריה הציבורית, שטוענים כי הנושא צריך להיות מטופל על ידי רשויות הרווחה ולא על ידי המשטרה.
על פי נתוני הסנגוריה הציבורית, המשטרה הגישה בשנתיים האחרונות 16 כתבי אישום פליליים נגד קבצנים בכותל. בשונה מהחוק הרגיל, האוסר על פשיטת יד תוך כדי הטרדה וקובע עונש של עד חודש מאסר, כתבי אישום אלו מוגשים בעבירה של פשיטת יד במקום קדוש, שאסורה על פי חוק ללא קשר אם נעשתה תוך כדי הטרדה או לא.
מדוע הוחלט לפתע לבצע אכיפה פלילית נגד מקבצי נדבות? בעוד שבמשטרה מדגישים שהם בסך הכול מבצעים את עבודתם כגורם האחראי על אכיפת החוק, חומר החקירה באחד מכתבי האישום שהוגשו לאחרונה חושף כי מי שתפס את הקבצן הוא מאבטח מטעם רב הכותל, שאמר בעדותו במשטרה כי "אני משמש כמאבטח אחראי על אכיפת פושט יד בכותל המערבי מטעם רב הכותל".
רב הכותל טוען בתגובה שביקש לבצע אכיפה רק במקרה שהקבצנים מטרידים את המתפללים. בתגובת המשטרה לבית המשפט השלום נטען כי החוק אוסר על פשיטת יד באופן גורף בכותל, גם אם הדבר לא נעשה תוך כדי הטרדה.
סגן נשיא בית המשפט המחוזי בירושלים משה דרורי ביקר את מדיניות האכיפה בנושא, כשבאחד התיקים כתב בהחלטתו: "קיבוץ נדבות בכותל ובסביבתו הוא תופעה היסטורית מקדמת דנא. בהנחה שאין הטרדה של ציבור המתפללים, והדבר נעשה בצד, יש שיאמרו שהדבר אף מחזק את מעמד הכותל שכן אנשים רוצים לא רק להתפלל אלא לתרום".
בדיקת ynet אתמול ברחבת הכותל מגלה שבמקום יש מספר לא מבוטל של קופות המיועדות לתרומות עבור הקרן למורשת הכותל – לטובת תחזוק המקום ו"לצדקה". בקרן למורשת הכותל אומרים שחלק מהכסף משמש לתחזוקת המקום וחלק מועבר למשרד הרווחה לקמחא דה פסחא, אולם לא ציינו איזה חלק מהסכום משמש לאיזו מטרה.
בנוסף, בשני דוכנים של חב"ד מתבצע גם איסוף תרומות. בדוכנים מבקשים אנשי חב"ד מהעוברים והשבים להניח תפילין, ולעתים מפנים את תשומת לבם לכך שקיימת במקום קופת צדקה. לשאלתנו אמרו הנציגים במקום כי זו קופת צדקה המנוהלת על ידי חב"ד. כאמור רב הכותל טוען כי קופות אלו מתנהלות שלא באישור, אולם בניגוד לפעילותו נגד הקבצנים, לא מתבצעת אכיפה נגדן.
עו"ד מאיה ברקאי מהסנגוריה הציבורית במחוז ירושלים אומרת: "אנו סבורים שהפנייה להליך הפלילי, שהוא הקשה והפוגעני ביותר נגד פושטי היד, אינו מידתי ואינו עולה בקנה אחד עם האינטרס הציבורי. מדובר באנשים מבוגרים הסובלים ממחלות וממצוקה כלכלית ואינם עוסקים בקיבוץ נדבות מבחירה. לדעתנו טוב היה אם הרשויות פעלו לסייע לאותם אנשים באמצעות רשויות הרווחה במקום לנהל נגדם הליכים פליליים. חשוב לציין שפושטי היד שאנו מייצגים לא פונים למתפללים ולא מטרידים אותם".
מהקרן למורשת הכותל המערבי נמסר: "ככלל, על פי תקנות השמירה על המקומות הקדושים, קיבוץ נדבות פשיטת יד וקבלת תרומות אסורים ברחבת הכותל המערבי. זאת למעט הצבת קופות צדקה במקומות שנועדו לכך. בהתאם לנוהלי המדינה שפורסמו ברשומות, ועל דעת היועץ המשפטי והרבנים הראשיים לישראל, מוצבות קופות צדקה ברחבת הכותל המערבי ובמקומות הקדושים, במקומות שיועדו להם. פעילות דוכן חב"ד ברחבת הכותל מוסדרת למעט קופות צדקה בדוכן שאינן כלולות בקטגוריה ולא אושרה הצבתן.
"לפני כחודש, בישיבה בנושא עם משטרת ישראל, דרשו רב הכותל ואנשי הקרן למורשת הכותל כי אכיפת המשטרה תעשה אך ורק לקבצנים שמטרידים את אורחי ומתפללי הכותל. וזאת על מנת למנוע מחד הטרדות והפרעה למתפללים ומאידך לאפשר למתפללים לתרום כסף לצדקה כמנהג ישראל ולחמול על דלים ומסכנים".