שתף קטע נבחר

סימנים להתעללות: כך תזהו פגיעה בהורה שבבית אבות

המראות הקשים של התעללות באנשים מבוגרים, ההורים, הסבים והסבתות של כולנו, חוזרים על עצמם שוב ושוב בבתי האבות בכל רחבי הארץ. איך אתם, בני המשפחה הדואגים, תוכלו לזהות את הסימנים ולמנוע? המדריך שעשוי להציל את אמא ואבא שלכם

את תמונות הזוועה קשה לשכוח: מטפלים, אחים ואחיות מכים מאושפזים, מנערים אותם, גוררים אותם על הרצפה או מותירים אותם שעות מתבוססים בצרכיהם. גם אם הקשיש הסיעודי כמעט ואינו מתקשר, הוא חש על בשרו ובנפשו את ההתעמרות החוזרת ונשנית ונפגע עמוקות בימיו האחרונים.

 

שיעור הקשישים במדינה ממשיך לעלות בקצב מואץ: תוחלת החיים בישראל היא מהגבוהות בעולם, עם אורך חיים ממוצע של כ-84 שנים לנשים וכ-81 שנים לגברים. במקביל לעלייה בתוחלת החיים, חלה, מן הסתם, גם עלייה בשיעור הקשישים הסיעודיים.

 

הגידול השנתי באוכלוסייה בבני 75 ומעלה הוא כ-5,000 קשישים בשנה, ובשנת 2025 צפוי מספר הקשישים לגדול בכל שנה ב-30 אלף איש. יחד עם הגידול הזה, קיימים תקנים מועטים מאוד למיטות סיעודיות במערכת הציבורית. כיום רשומות 21 אלף מיטות גריאטריות בלבד, בכ-300 מוסדות סיעודיים, בהם עובדים רק 8,800 עובדי סיעוד.

 

יש בתי אבות שמחלקים בהם "פרסים" על חיסכון בחיתולים. כואב הלב ()
יש בתי אבות שמחלקים בהם "פרסים" על חיסכון בחיתולים. כואב הלב

 

לצד מצוקת התקנים הקשה והמחסור במקומות אשפוז, עולות שוב ושוב תמונות הרקע הקשות של ההתעללות בקשישים חסרי הישע בבתי אבות: קשישים אזוקים קשורים למיטתם, המצעים או החיתול אינם מוחלפים, מורעבים באופן קיצוני, מאוימים או מוכים.

 

"ישנם אלפי מקרי התעללות בקשישים בבתי אבות ומוסדות סיעודיים בארץ", אומרת ד"ר מירב בן נתן, מנהלת בית הספר לסיעוד של המרכז הרפואי הלל יפה, שחוקרת את נושא ההתעללות. "יש בתי אבות שמחלקים בהם 'פרסים' על צמצום מספר החיתולים שמחליפים לקשישים. אנחנו רואים גניבות של ציוד אישי, איומים, קשירות וחבלות במקומות נסתרים לכאורה, כמו עכוז ובטן".

 

לדברי ד"ר בן נתן, מצבם של החולים הדמנטיים הוא הקשה ביותר: "הם עוברים התעללויות קשות כשמטפלים חסרי הכשרה מגיבים באגרסיביות. הרבה מטפלים מורידים חולים מהמיטה ללא ידע כיצד לעשות זאת נכון, פורקים או שוברים להם את הידיים, פוצעים אותם, סוטרים להם".

 

 

והקשישים המאושפזים, גם אם אינם מתקשרים באופן רציף, מרגישים את הפגיעה הקשה. "הם לא תמיד מסוגלים לבטא את עצמם", אומרת ד"ר בן נתן, "אבל גם הם מצליחים לומר – די, תפסיקו להתעלל בי. ההזנחה כה קשה ונוראית. רוב בתי האבות מנוהלים על ידי אנשים שרוצים רווח וצמצום במיטות, בכוח האדם, בכביסות, בחיתולים, מעדיפים אחות לא מוסמכת או מטפלים ללא הכשרה כדי להרוויח על חשבון המאושפזים, והלב כואב".

 

עוד כתבות:

דו"ח: כל יום תוחלת החיים שלנו עולה ב-5 שעות

מסמך מזעזע: כך מתעללים בקשישים בבתי האבות

הוא זקן, לא טיפש: איך לדבר נכון לקשישים

 

כיצד תוכלו אתם למנוע את ההתעללות?

1. זהו את סימני האזהרה שמעלים את החשד כי בן משפחתכם עובר התעללות, הכוללים פצעים, שטפי דם, במיוחד במקומות נסתרים, זיהומי עור, כתמי שתן וצואה על הסדינים או הבגדים, הרעבה או החמרה במצבו הנפשי של המאושפז.

 

2. בדקו אם נגנב ציוד אישי מהמאושפז - גניבה כזאת עלולה להעיד על התעללות של אנשי הצוות בו, או רמת ביטחון ירודה של המוסד. הגניבות השכיחות הן טלוויזיות, רדיו, שעון, טלפון סלולרי, תכשיטים וציוד אישי מהארון והמגירות.

 

3. דווחו על כל חשד למשרד הבריאות.

 

4. בקרו בתכיפות גדולה ככל האפשר את יקירכם המאושפז. הניסיון מלמד שכשבני המשפחה נוכחים, שיעור ההתעללות פוחת.

 

5. בדקו האם בבית האבות נוכח הצוות הדרוש: אחיות מוסמכות (ולא רק מעשיות), מרפאים בעיסוק, כל כמה זמן נוכח רופא במקום (במוסד סיעודי רופא חייב לערוך ביקור יומיומי), כיצד מחולקות התרופות למאושפזים, כיצד נראה חדר ההפעלה, מה מידת ההיגיינה במקום וכיצד מוגש האוכל.

 

6. בקשו העתק של בדיקות הדם האחרונות של המאושפז ודו"ח הרופא שבדק אותו. היוועצו ברופא המשפחה שלכם לגבי תקינותן.

 

7. נסו לבדוק ברשת חוות דעת על בית האבות או המוסד הסיעודי. במקרה של ספק תוכלו לברר אם הוגשו נגד המוסד או בעליו תלונות או תביעות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לזהות את הסימנים כדי למנוע התעללות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים