שתף קטע נבחר
 

שותפות לווייתן קיבלה אישור רשמי להולכת גז לחופי הארץ

שר האנרגיה, יובל שטייניץ, חתם אתמול על הרישיון, שמסמן שלב קריטי בדרך להכרזה על פיתוח מלא. דלק קידוחים ואבנר חתמו אתמול על הסכמי מימון של 1.75 מיליארד דולר. בלאומי שוקי הון מעריכים: "חוזי לווייתן צפויים לפגוע בישראמקו"

מאגר לוויתן עשה אתמול (יום ג') צעד נוסף בדרך להכרזה על פיתוחו המלא. ל"כלכליסט" נודע כי שר האנרגיה, יובל שטייניץ, העניק אמש רישיון להקמה והפעלה של מערכת הולכה ימית של המאגר. הרישיון כולל הקמת צנרת הולכה באורך של כ-10 קילומטרים מהאסדה לחוף. הרישיון ניתן כחלק מההיתרים הרגולטוריים שנדרשים על מנת שהשותפות במאגר יעמדו בלוח הזמנים של אספקת גז למשק הישראלי עד לסוף שנת 2019.

 

בתוך כך, דלק קידוחים ואבנר, שתיים מהשותפות במאגר, חתמו אתמול רשמית על הסכמי מימון בהיקף של 1.75 מיליארד דולר מול HSBC וג'יי.פי מורגן. לעומת זאת, השותפה השלישית, נובל אנרג'י, עדיין לא השלימה את המימון ואף לא הכריזה על השקעה רשמית.

 

עם זאת, בשבוע שעבר אמר מנכ"ל נובל דיוויד סטובר שהוא מאמין כי עוד ברבעון הנוכחי יחל הפיתוח בפועל ונובל אף סימנה בדו"חות שלה תוספת כספית של כחצי מיליארד דולר עבור הפיתוח.

 

סופו של מונופול

נראה כי פיתוח לווייתן עשוי לפגוע בחברת ישראמקו, המחזיקה ב-28.75% ממאגר תמר. עד היום מאגר תמר היווה מונופול, ולכן כל חוזה שנחתם במשק סמך על אספקת גז ממנו. ברגע שמאגר לווייתן נכנס לתמונה, לקוחות פוטנציאליים יכולים לבחור בינו לבין תמר, או אפילו להעדיף את אנרג'יאן היוונית שרכשה את מאגרי כריש ותנין.

 

לדברי אנליסטית האנרגיה של לאומי שוקי הון, אלה פריד, אין בשוק האנרגיה בארץ כרגע חוזי יצוא גז גדולים פרט לזה שנחתם מול חברת החשמל הירדנית, ולכן אספקה לשוק המקומי מלווייתן תבוא על חשבון חוזים שמאגר תמר היה יכול לספק. לקביעתה של פריד יש כבר הוכחות בשטח: בינואר 2016 חתמה שותפות לווייתן על אספקת גז לתחנות כוח של אדלטק, ואילו בנובמבר 2016 חתמה על חוזה לאספקת גז לתחנת כוח פרטית גדולה של דליה אנרגיות.

 

קידוח תמר (צילום: AFP) (צילום: AFP)
קידוח תמר(צילום: AFP)

דלק ונובל אנרג'י, השותפות של ישראמקו בתמר, מחזיקות גם בלווייתן. עבורן, כל לקוח שהיה יכול לחתום עם תמר אבל עבר ללווייתן אינו מהווה אובדן כספי. עבור ישראמקו, שמחזיקה רק בתמר, כל חוזה שהולך ללווייתן בא לכאורה על חשבונה.

  

"חשש מקניבליזציה של תמר"

לפי הניתוח של פריד, לאומי שוקי הון הורידה "את ההמלצות לישראמקו ולשותפויות שבבעלות קבוצת דלק בשל חשש מסוים מקניבליזציה של אומדני התזרים החזוי ממאגר תמר בטווח הקצר". מי שיכול לסייע לישראמקו לשמור על רמת המכירות הנוכחית שלה הוא משרד האנרגיה, שבאפשרותו לעודד ביקושים בשוק המקומי.

 

בתוך כך, בכירים בדלק אומרים שלא היו חותמים על המימון, שבמסגרתו משעבדת את החברה את חלקה בלווייתן (45.3%), אם הפיתוח לא היה יוצא לפועל.

 

מנכ"ל משרד ראש הממשלה, אלי גרונר, אמר שחתימת המימון לפיתוח לווייתן מהווה צעד נוסף ומשמעותי בדרך למימוש מתווה הגז וליצירת ביטחון אנרגטי לאזרחי ישראל. "האתגר הנוכחי של הממשלה הוא להחדיר את הגז הטבעי לכל מגזרי המשק כדי למקסם את התועלות הכלכליות והסביבתיות לטובת כלל הציבור", אמר גרונר.

 

מנכ"ל משרד האנרגיה, שאול מרידור, הוסיף שמאות המפעלים הצפויים לעבור לשימוש בגז טבעי יזדקקו לאנשי מקצוע מעולים ומנוסים, ולכן יש לקדם הכשרות לכך בשוק המקומי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים