שתף קטע נבחר

 

דו"ח "אמנסטי": ישראל הרגה ועינתה פלסטינים באופן לא חוקי

בדו"ח השנתי של ארגון זכויות האדם הבינלאומי נטען שישראל הפרה ב-2016 זכויות של אלפי פלסטינים, בהם ילדים. הפלסטינים הואשמו בדו"ח בהרג 16 ישראלים ואזרח זר במתקפות דקירה, דריסה וירי. על דונלד טראמפ: "הרטוריקה הרעילה שלו הפכה את העולם לאפל יותר ובלתי יציב"

ישראל הרגה באופן בלתי חוקי פלסטינים, בהם ילדים, בשטחה ובשטחים הכבושים במהלך שנת 2016. כך נטען בדו"ח השנתי של ארגון זכויות האדם "אמנסטי אינטרנשיונל" שפורסם היום (יום ד'). עוד נטען שהכוחות הישראליים עיכבו אלפי פלסטינים מהשטחים שהתנגדו לכיבוש הצבאי המתמשך - מאות מהם הוחזקו במעצר ללא משפט בצו מנהלי.

 

עוד סיפורים מעניינים מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

ישראל, לפי הנטען בדו"ח "אמנסטי" עינתה עצירים פלסטינים והפגינה כלפיהם יחס בלתי הולם, והאחראים להפרות זכויות האדם הקשות זוכים לחסינות מעונש. עוד נכתב בדו"ח שישראל המשיכה בשנת 2016 לקדם הקמת התנחלויות בלתי חוקיות בגדה המערבית תוך ניסיון "להכשיר חוקית" התנחלויות באופן רטרואקטיבי לאחר שנבנו על אדמה פלסטינית פרטית. כמו כן, הרשויות בישראל הגבילו באופן חמור את חופש התנועה של הפלסטינים וסגרו כמה אזורים לאחר מתקפות של פלסטינים על ישראלים.

 

הפלסטינים , לפי הדו"ח, רצחו ישראלים במתקפות דקירה, דריסה וירי. חמושים בעזה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הפלסטינים , לפי הדו"ח, רצחו ישראלים במתקפות דקירה, דריסה וירי. חמושים בעזה(צילום: AFP)
הכוחות הישראליים, לפי "אמנסטי", הרגו 110 פלסטינים ושני אזרחים זרים - כמה מהם נהרגו באופן בלתי חוקי בשעה שלא היוו כל איום שהוא. כמו כן, קבוצות פלסטיניות חמושות בעזה ירו לסירוגין ללא אבחנה רקטות ומרגמות לעבר ישראל, ללא הרוגים או פציעות חמורות.

 

"הממשלה הפלסטינית וחמאס לא הענישו את האחראים לפשעים"

מחברי הדו"ח לא חסכו ביקורת גם על הצד הפלסטיני. הדו"ח מציין כי בשנת 2016 נהרגו 16 ישראלים ואזרח זר אחד, רובם אזרחים, במתקפות דקירה, דריסה, ירי ובדרכים אחרות שאותן ביצעו פלסטינים שאינם מזוהים עם קבוצות חמושים. הממשלה הפלסטינית וגם הממשל דה-פקטו של חמאס ברצועת עזה לא פעלו לפי "אמנסטי" להטיל אחריות או להעניש את האחראים לפשעים שביצעו קבוצות חמושים פלסטינים בעימותים קודמים, כולל ירי רקטות ללא אבחנה לעבר ישראל והוצאות להורג של "משתפי פעולה" ללא משפט.

 

הדו"ח השנתי של "אמנסטי" מכסה 159 מדינות ונטען בו שעקרונות כבוד האדם והשוויון בין בני אדם היו מטרות לתקיפה מצד פוליטיקאים שעמדו לבחירות, בהם דונלד טראמפ, שניצח בבחירות לנשיאות ארצות הברית ונכנס לבית הלבן ב-20 בינואר השנה. לפי ארגון זכויות האדם הבינלאומי, הרטוריקה "הרעילה" של טראמפ הפכה את העולם למקום אפל יותר. כך נטען בדו"ח של ארגון זכויות האדם הבינלאומי.

 

תקיפה ישראלית בעזה (ארכיון) (צילום: AFP) (צילום: AFP)
תקיפה ישראלית בעזה (ארכיון)(צילום: AFP)
"הרטוריקה הרעילה של הקמפיין של טראמפ ממחישה מגמה עולמית לעבר פוליטיקה יותר כועסת ופלגנית", נמסר בהודעת "אמנסטי" בפריז. העולם, לפי ההודעה, הפך "למקום אפל ולא יציב" עם עלייה בנאומי שנאה שמכוונים נגד פליטים ברחבי אירופה וארה"ב.

 

"2016 - שנת השימוש הציני ב'אנחנו או הם'"

"הסימנים הראשונים מכיוון טראמפ הצביעו על מדיניות חוץ שתערער באופן משמעותי את שיתוף הפעולה הרב-צדדי ושתוביל לעידן חדש של חוסר יציבות וחשדנות הדדית", מסר "אמנסטי".

 

טראמפ הרפובליקני, איל נדל"ן וכוכב ריאליטי לשעבר, אמר שהוא "האיש הכי פחות גזען" ו"האיש הכי פחות אנטישמי שאתם מכירים בחייכם" ושאחד הנושאים שנמצאים בראש סדר העדיפויות שלו זה להגן על ארה"ב מפני טרור.

 

"שנת 2016 הייתה השנה שבה השימוש הציני בנרטיב לפיו 'אנחנו או הם', שמטיל אשמה ומעורר שנאה ופחד, החל לבלוט ברמה העולמית באופן שלא ראינו מאז שנות ה-30 של המאה הקודמת. פוליטיקאים רבים מדי עונים לחששות הלגיטימיים בנושאים כלכליים וביטחוניים במניפולציה רעילה ופלגנית שנסמכת על פוליטיקה של זהויות, בניסיון לגרוף קולות", אמר מזכ"ל "אמנסטי אינטרנשיונל", סליל שטי. "ליבוי הפחדים באופן פלגני הפך לכוח מסוכן בנושאים העולמיים. בין שזה טראמפ, ויקטור אורבן (ראש ממשלת הונגריה), רג'פ טאיפ ארדואן (נשיא טורקיה), רודירגו דוטרטה (נשיא הפיליפינים) או אחרים, יותר ויותר פוליטיקאים מתיימרים להיות אנטי-ממסדיים ומובילים סדר יום רעיל שרודף קבוצות שלמות של בני אדם, הופך אותם לשעירים לעזאזל ועושה להם דה-הומניזציה", הוסיף.

 

"רטוריקה רעילה". טראמפ (צילום: AP) (צילום: AP)
"רטוריקה רעילה". טראמפ(צילום: AP)

בדו"ח השנתי של ארגון זכויות האדם מופיע תיעוד לפשעי מלחמה שבוצעו ב-23 מדינות לפחות במהלך 2016 והעולם מתמודד עם רשימה הולכת ומתארכת של משברים חמורים שהרצון הפוליטי להביא לפתרונם הוא מועט במקרה הטוב, בהם סוריה, תימן, לוב, אפגניסטן, מרכז אמריקה, הרפובליקה של מרכז אפריקה, בורונדי, עיראק, דרום סודן וסודן. לפי הארגון, למרות הרשימה הזו, האדישות הבינלאומית לפשעי מלחמה התקבעה כמעין מצב נורמלי שהעולם מתחפר בו, בשעה שמועצת הביטחון של האו"ם נותרת משותקת בגלל היריבויות שבין המדינות החברות הקבועות. אף חמורה מכך, לטענת מחברי הדו"ח, היא העובדה שארבע מתוך חמש המדינות החברות הקבועות במועצת הביטחון (צרפת, רוסיה, בריטניה וארצות הברית) תומכות באופן פעיל בצורה זו או אחרת בכוחות שאחראים להפרות של זכויות האדם.

 

עוד נטען בדו"ח שממשלות דחו מעליהן פליטים ומהגרים, ופעמים רבות השתמשו בהם כשעירים לעזאזל. בדו"ח יש תיעוד של האופן שבו 36 מדינות לפחות הפרו את החוק הבינלאומי והחזירו פליטים לארצות שבהן נשקפת להם סכנה. הצווים הנשיאותיים של הנשיא האמריקני טראמפ הם רק הדוגמה הבולטת העדכנית ביותר, לפי "אמנסטי".

 

הדו"ח של "אמנסטי" גם מתעד מקרים של הרג פעילי זכויות אדם שוחרי שלום ב-22 מדינות במהלך 2016, בהם פעילים שסומנו כמטרות משום שקראו תיגר על אינטרסים כלכליים, הגנו על מיעוטים ועל קהילות קטנות או שהתנגדו לפגיעה בזכויות נשים או בזכויות הקהילה הגאה. "בזמן שהפוליטיקאים מגלים רצון הולך וגובר ליצור דמוניזציה לקבוצות שלמות של בני אדם, אנו חייבים כולנו לעמוד על הערכים הבסיסיים של כבוד האדם ושוויון באופן ברור יותר מאי פעם", הוסיף מזכ"ל "אמנסטי" שטי. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
תקיפה ישראלית בעזה (ארכיון)
צילום: רויטרס
מומלצים