שתף קטע נבחר

 

פנייה לדרעי: "עצור את סגירת מכל האמוניה"

הנהלת חיפה כימיקלים פנתה במכתב נסער לשר לפיתוח הפריפריה, הנגב והגליל בבבקשה כי יתערב "בכדי לעצור את מחול השדים סביב מתקן האמוניה ולעצור את פיטורי העובדים". השר להגנת הסביבה אלקין: 3 חודשי מעבר הם זמן סביר ליצירת חלופות

הנהלת חיפה כימיקלים הגיבה בצהריים (רביעי) להחלטת השר להגנת הסביבה, זאב אלקין, לא לחדש את היתר הרעלים למכל האמוניה, באמצעות מכתב נסער לשר לפיתוח הפריפריה הנגב והגליל, אריה דרעי.

 

ההנהלה ביקשה מדרעי, יחד עם יו"ר ועד העובדים, כי יתערב "בכדי לעצור את מחול השדים סביב מתקן האמוניה ולעצור את פיטורי העובדים".

מכל האמוניה במפרץ חיפה (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
מכל האמוניה במפרץ חיפה(צילום: עידו ארז)
 

במכתב נטען כי "ראש עיריית חיפה נוהג בפופוליזם מבלי להתחשב בעובדים וברווחתם ולכן נדרש מבוגר אחראי שידאג לפרנסה של מאות ואלפי משפחות בפריפריה ולא ייסחף אחרי עוד כותרת נוצצת בעיתון". לטענתם, סגירת מסוף האמוניה תביא לפגיעה קשה במטה לחמם של 600 עובדים באתרי החברה בחיפה ובמישור רותם ולפגיעה בעוד 3,000 משפחות שמתפרנסות באופן עקיף מפעילות החברה. בנוסף לכך, ייפגעו עוד עשרות מפעלים הזקוקים ולאמוניה ועוד אלפי עובדים ברחבי הארץ.

 

עוד נאמר במכתב כי בשבועות האחרונים "ראש העיר יונה יהב מנהל מסע הפחדה שקרי שכל תכליתו פגיעה במתקן האמוניה במפרץ חיפה. לצערי הרב בית המשפט האמין לדברי ההבל מצד 'מומחים' שונים ומשונים והורה על סגירת מסוף האמוניה הארצי עד לסוף החודש".

 

לטענת ההנהלה מדובר במתקן עם חותמת של גורמי הביטחון ובהם צה"ל, המועצה לביטחון לאומי, משטרת ישראל, השב"כ ועוד. כמו כן, הם מבהירים כי המכל וסביבתו מוגנים בשורה של אמצעי אבטחה בדומה למכלי אמוניה שנמצאים בכל מדינה מערבית אחרת. המסוף משרת גורמים רבים ובהם הקריה למחקר גרעיני, תע"ש, רפא"ל, חברת החשמל ועוד.

 

אלקין: דווקא במלחמה מובטחת הגנה מלאה על המכל

מאוחר יותר ערך השר אלקין תדריך לעיתונאים, בו התייחס להחלטת משרדו: "זה לא יום שמח אלא גם יום עצוב בגלל שנאלצנו לנקוט בצעד הזה בלית ברירה", אמר. עם זאת הדגיש כי "הקרב לא נגמר במחלוקת עם חיפה כימיקלים בסוגיית מכל האמוניה, והמלה האחרונה טרם נאמרה גם אחרי החלטת המשרד שלא לחדש למפעל את היתר הרעלים".

 

השר ציין כי "חיפה כימיקלים יכולים לתקוף את ההחלטה ולערער עליה בבית המשפט. אנחנו נבהיר גם שם את עמדתנו ומניעי ההחלטה, אבל נקבל כל הכרעה שתיפול שם. אפשרות אחרת ולא בלתי סבירה היא שאחד משרי הממשלה יערער עליה בוועדת השרים לרגולציה (בראשות ראש הממשלה). הוועדה יכולה להיכנס לתמונה כי יש עלינו חילוקי דעות בממשלה, ולא כולם כמונו".

 

אלקין הוסיף: "אני לא מעריך שבידי השר המערער יהיו עובדות אחרות מאלה שבידינו או פתרונות אחרים שיתמכו בתנאי הראשון והמרכזי של חיפה כימיקלים - שמכל האמוניה יישאר במפרץ חיפה. כל שר יכול לטעון שההחלטה שלנו לא נכונה, אבל אני מסופק שיטען אם ברור לו מראש שהמפעל חייב לצאת מאזור המפרץ. אם היה לכך פתרון כבר מזמן היינו מקבלים אותו.

 

"קיימת גם אפשרות לטענה שיעלה אחד המשרדים, כי מההחלטה עלולות להיפגע תעשיות של מוצרים שהייצוא שלהם חיוני למשק המדינה. אני לא בטוח שיהיה ניתן לספק את כל צרכני האמוניה, למשל יצרני הדשנים החקלאיים. אבל מהעבודה שלנו שהובילה להחלטה עולה כי שלושה חודשי המעבר שאנחנו נותנים הם זמן סביר ליצירת חלופות כמו יבוא האמוניה במכלים קטנים. עובדה שחברת החשמל היא הראשונה שכבר התארגנה לכך".

 

בהקשר לאפשרות של ערעור משפטי, גילה אלקין שהיום הוא דיבר על כך עם היועץ המשפטי לממשלה וביקש סיוע למשרדו שכבר נערך להופעה בכל בית משפט כדי להגן על ההחלטה. השר נשאל אם בהחלטת משרדו יש כניעה לפופוליזם, אחרי איום החיזבאללה לפגוע במכל האמוניה, והשיב: "הדרישות להרחיק את האמוניה ממפרץ חיפה עלו הרבה שנים לפני נסראללה. בדיקה שלנו בכלל העלתה כי דווקא במלחמה מובטחת הגנה מלאה על המכל. דרישת הרחקתו מאזור המפרץ מתמקדת בסכנה שלו בשגרה. הוא איננו סכנה ביטחונית אלא סכנה לאומית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמית שאבי
שר הפנים אריה דרעי
צילום: עמית שאבי
מומלצים