שתף קטע נבחר

 

איילת שקד באולפן ynet: "כששופט גר בת"א - לא מתייגים אותו"

לאחר שחיזקה את האגף הימני-דתי בצמרת מערכת המשפט עם בחירת שופטי עליון חדשים, טענה שרת המשפטים כי שופטים מהתנחלויות "מתויגים". שקד הוסיפה: "תמיד היה גוון פוליטי, אבל לפעמים הוא היה של המחנה השני". על האקטיביזם השיפוטי: "צריך להחזיר את הגלגל אחורה"

 

 

שרת המשפטים שקד באולפן ynet

שרת המשפטים שקד באולפן ynet

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

"אני מקדמת את צמצום ההתערבות של בית המשפט העליון בהחלטות פוליטיות", כך אמרה הבוקר (יום ה') שרת המשפטים איילת שקד, שהגיעה להתראיין באולפן ynet למחרת בחירת ארבעה שופטים חדשים לעליון. לדבריה, העצמאות השיפוטית היא אבן יסוד שתישמר במערכת המשפט, אולם היא הדגישה שמטרתה בטווח הארוך היא להחזיר לאחור את מהפכת "הכול שפיט" שהוביל בעבר נשיא העליון אהרן ברק.

 

הבחירה לא השאירה איש אדיש במערכת הפוליטית: חגיגות ניצחון בימין וביקורת בשמאל. מה זה אומר, שהפוליטיקה נמצאת בתוך בית המשפט?

"זה כך בכל מקום בעולם. גם שופטי העליון בארה"ב נבחרים על ידי פוליטיקאים. בתי משפט לא רק מכריעים סכסוכים אלא שאלות ערכיות - דת ומדינה, ולפעמים שאלות פוליטיות. בישראל יש שיטה שונה קצת משונה שבה יושבים נציגים ובוחרים ביחד. אבל ברור שבחירה של שופטים לעליון צריכה להיות בנויה על בסיס פוליטי".

 

השאלה אם נראה לך נכון שהקריטריונים יהיה מקום מגורים וכיפה.

"ממש לא. כששופט בא מתל אביב לא מתייגים אותו כמי שבא מתל אביב, אבל שופט שבא מדולב כן מתויג".

 

עד כמה היה לך חשוב שהשופטים החדשים יהיו קרובים לדעות המדיניות שלך?

"כעיקרון אנחנו לא יודעים מה שופט חושב. שופט מדבר בפסקי הדין ואפשר ללמוד בעיקר ממה שהוא כותב. זו הדרך. אבל אני בהחלט לא אסתיר שאני שמחה שיש שופטים מאוד מגוונים. כן, גם דתיים, זה טוב, זה חשוב".

שרת המשפטים איילת שקד (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
שרת המשפטים איילת שקד(צילום: עידו ארז)

יש ציפיה שהשופטים שנבחרו אתמול ישפטו אחרת כשיתגלגל לפתחם סיפור כמו חוק ההסדרה או חוק המסתננים?

"שופטים שומרים על עצמאותם. העצמאות המשפטית והמחשבתית מאוד חשובה, אבל כשבחרנו את השופטים האלה ידענו מה השקפת עולמם המשפטית. ואני לא מדברת רק על ימין או שמאל אלא על אקטיביזם מול שמרנות. זו הייתה המטרה: לקדם שופטים שמרנים, וזה הושג".

 

יכול להיות שנבחרו שופטים לא בהכרח הכי מקצועיים רק בגלל שהם שמרנים או ימנים?

"הייתה רשימה עם 27 מועמדים, כמעט כולם היו מצטיינים. שופטים מעולים, גם אנשי אקדמיה מאוד טובים".

 

אמרת שביהמ"ש מתערב יותר מדי במה שהממשלה והכנסת עושים. תמשיכי הלאה עם שינוי המהפכה של אהרן ברק?

"זה לא כרסום העצמאות. אני שוב מדגישה: שופטים במדינת ישראל עצמאים לחלוטין וכך זה צריך להישאר. העצמאות השיפוטית היא אבן יסוד בחברה דמוקרטית. אבל בהחלט, צמצום ההתערבות זה דבר שאני מקדמת ואמשיך לקדם. בהחלטות פוליטיות מי שצריך לקבוע זה הכנסת והממשלה. הם נבחרו, הכנסת היא הריבון".

 

 עד כמה רחוק תלכי?

"צריך להחזיר את הגלגל אחורנית ואני עושה במסגרת תפקידי מה שאני יכולה".

 

 האם אתם הפוליטיקאים תתקפו מעכשיו פחות את העליון?

"אני לא אחראית על כל ח"כ וכל שר. אני באופן אישי מבקרת את העליון רק באופן עינייני, פר פסיקה, אף פעם לא פר שופט. במדינה דמוקרטית בהחלט אפשר למתוח ביקורת על פסיקה של ביהמ"ש".

  

אם לא היית מצליחה להעביר את השופטים כפי שראית לנכון, היית מקדמת חקיקה?

"אם הוועדה היתה נתקעת ולא היו מינויים, אז אין ספק שהיה צריך להחזיר את הגלגל אחורה. גם שוחחתי על זה עם גדעון סער, שהוא היה זה ששינה את החוק. הוא חשב שצריך ליצור איזונים ולתת משקל גדול יותר לפוליטיקאים בבחירת שופטים. במציאות שאני נמצאת בה היה לי רוב לא מבוטל בוועדה, ואם לא היינו מגיעים לאיזונים, ואם הוועדה היתה נתקעת, לא היתה ברירה אלא לחזור לרוב רגיל".

 

השופטים החדשים

השופטים שנבחרו הם יוסף אלרון, ג'ורג' קרא, יעל וילנר ודוד מינץ במה שנחשב לניצחון ברור לשקד והאגף השמרני. רביעיית השופטים תחליף את ארבעת השופטים היוצאים: מרים נאור, אליקים רובינשטיין, סלים ג'ובראן וצבי זילברטל.

 

יוסף אלרון הפך למרכז הקרבות סביב בחירת השופטים. אלרון, שמכהן כנשיא בית המשפט המחוזי בחיפה, זכה לכתף קרה של חלק משופטי העליון שטענו כי הוא "לא קורץ מהחומר שממנו עשויים שופטי עליון". כחלון עמד על בחירתו. נחשב לשופט יעיל. בין השאר גזר שנת מאסר על השוטרים שניסו להתנקם בחיי העבריין מיכאל מור.

 

יעל וילנר בוגרת בית־הספר הדתי "חורב" בירושלים. התמחתה, בין השאר, אצל דורית ביניש בפרקליטות המדינה. ב-1998 מונתה לשופטת שלום בחיפה וב-2004 מונתה כרשמת ושופטת בפועל בבית המשפט המחוזי בחיפה.

נחשבת לשופטת מהירה וקשובה. בין השאר דחתה את העתירות נגד הקמת היישוב החרדי חריש, שיכיל 50 אלף תושבים

 

ג'ורג' קרא, ערבי-נוצרי, היחיד מבין השופטים החדשים שאינו נחשב כמשתייך באופן מובהק למחנה השמרני. היה מעורב בכמה וכמה פסיקות מתוקשרות, ובראשן משפטו של נשיא המדינה לשעבר משה קצב. במארס 2011 גזר קרא על קצב 7 שנות מאסר בפועל, לאחר שהרשיעו באונס. בשנת 2000 הוא גזר חמש שנות מאסר נוספות על שני רוצחי נהג המונית דרק רוט

 

דוד מינץ נולד באנגליה, עלה ב-1970 ומתגורר בהתנחלות דולב. שירת כקצין שריון. למד לקראת לימודי הסמכה לרבנות, ולאחר שעבד כעו"ד עצמאי מונה ב-2009 לשופט שלום בירושלים, וב-2011 לשופט מחוזי. שכנו, ח"כ מוטי יוגב, אמר בעבר ש"על בג"ץ צריך להרים כף של D9". בין פסיקותיו: מחיקת עתירתם של עובדי חדשות 10 נגד המעבר לירושלים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עידו ארז
שרת המשפטים איילת שקד
צילום: עידו ארז
מומלצים