מתנה מגרמניה: שני יחמורים פרסיים נדירים
לפני 60 שנה סייע ד"ר גיאורג פון אופל מגרמניה להביא שלושה יחמורים פרסיים נדירים שנותרו בטבע באיראן לגן חיות בגרמניה. לרגל חגיגות ה-60 למיזם שהציל את היחמורים וסייע להשיבם מחדש לטבע בישראל, הגיע בנו גרגור פון אופל עם שני יחמורים שנתרמו לגן החיות התנ"כי בירושלים ואף סייע בהשבת שניים לטבע. "התגשמות החלום של אבי", הוא אומר ל-ynet
לפני 60 שנים מימן הברון ד"ר גיאורג פון אופל מגרמניה, מספר משלחות לאיראן כדי להתחקות אחר שרידי האוכלוסיה של היחמורים הפרסיים שהיו בסכנת הכחדה חמורה בטבע. "שלושה יחמורים נתפסו באיראן והובאו אל גן החיות בגרמניה", מספר ל-ynet תומאס קאופלס, מנהל גן החיות "אופל" בקרונברג, גרמניה.
נכחדו בטבע בישראל אך "הושבו לחיים"
בעולם נותרו רק מאות בודדות של האיילים הנדירים ובישראל הם נכחדו לחלוטין מהטבע בתחילת המאה שעברה. הפרט האחרון של היחמורים באזור ישראל ניצוד ככל הנראה בשנת 1922 בעבר הירדן.
בסוף שנות ה-70 הובאו לישראל שישה זוגות יחמורים מגרמניה ומאיראן במבצע חשאי. הם היו הבסיס לגרעין רבייה שהוליד עדר קטן, שגודל בתנאי שבי. כיום האוכלוסיה בישראל מונה מאות פרטים והם נחשבים לעדר הגדול בעולם של יחמורים.
שלושת היחמורים שחולצו מאיראן, הפכו "לאבות המייסדים" של גרעין הרבייה של היחמורים. "בגן החיות אנחנו מגדלים כיום 23 יחמורים פרסיים, ביניהם 9 זכרים ו-14 נקבות. במהלך 40 השנים האחרונות מסרנו יותר ממאה יחמורים לגני חיות ברחבי העולם", מציין קאופלס.
משנת 1996 החלו ברשות הטבע והגנים להשיב את היחמורים לטבע באזורים שונים בארץ, החל מנחל כזיב בגליל העליון, בהרי ירושלים באזור נחל שורק ולאחרנה גם באזור הכרמל. גני חיות בארץ וביניהם גן החיות התנ"כי בירושלים מרבים את היחמורים ובעשור האחרון השיבו עשרות מהם לטבע.
סגירת מעגל בירושלים
לרגל חגיגות 60 שנה לגן החיות בגרמניה, הגיע השבוע לישראל הברון ואיש העסקים גרגור פון אופל, בנו של מייסד גן החיות עם שני יחמורים בני עשרה חודשים שנתרמו אל גן החיות התנ"כי בירושלים. הוא השתתף יחד עם משפחתו בשחרור לטבע של שני יחמורים בוגרים בנחל שורק שבהרי ירושלים. גם בתקשורת הגרמנית ציינו את דבר הגעתם של היחמורים לישראל.
"ביקרתי בגני חיות רבים באירופה, אסיה ואמריקה ולא ציפיתי כי גן החיות בירושלים יהיה כה ירוק ויפה. התרשמתי ממנו מאוד. לראות את היחמורים הפרסיים משוחררים לטבע היה התגשמות החלום של אבי", אמר הברון פון אופל ל-ynet לאחר ההשבה לטבע.
זו לא הפעם הראשונה שגן החיות בירושלים מקבל יחמורים במתנה מגן החיות בגרמניה. לפני 14 שנה הועברו שני זכרים, שסייעו רבות בהגדלת עדר היחמורים המקומי.
שני היחמורים שוחררו למכלאה מגודרת בשטח של כ-15 דונם והצטרפו אל שמונה יחמורים נוספים שהועברו אליה בשבוע שעבר. "זו סגירת מעגל שהוא עוזר לשחרר יחמורים לטבע. לכולם יש קשר ישיר לפרויקט הוצאת היחמורים האחרונים מאיראן וזהו קשר ארוך שנים", אומרת ל-ynet ד"ר נילי אבני-מגן, וטרינרית גן החיות בירושלים.
לדבריה, בשנה שעברה נולדו בגן החיות 15 עופרי יחמורים. עשרה מהם, ארבע נקבות ושישה זכרים הועברו למכלאת האיקלום ובפורים הקרוב בגן החיות לשחררם לטבע, כשחלקם ינשאו משדרי מעקב לוויניים ומשדרי רדיו. ההשבה של היחמורים מכונה "השבה רכה" לטבע.
משמעות הדבר היא שהחיות אינן משוחררות הישר לשטחים הפתוחים, אלא יבלו תקופה של כשלושה שבועות כדי שיתרגלו לשטח הטבעי ולסייע להן במעבר הדרגתי מהמזון אליו הורגלו בגן החיות למזון טבעי המושתת על הצמחייה המקומית. להערכתה, כ-50 עד 60 יחמורים שרדו בטבע מכל ההשבות שבוצעו על ידי גן החיות התנ"כי בעשור האחרון.
בגן החיות בירושלים נולד ביום רביעי שעבר ראם לבן (ראם ערבי) והוחלט להעניק לו את השם "אופל" כאות הוקרה לברון. הראם הלבן נכחד בישראל בתחילת המאה ה-20 וחזר לחיים בסוף ה-70 בזכות פרויקט רבייה והשבה לטבע. בשמורת הטבע חי-בר יטבתה ישנם עשרות ראמים לבנים ועוד עשרות שהושבו בשנים האחרונות בחזרה לטבע באזור הערבה והנגב הדרומי.