הכירו: הביג דאטה של עולם הרפואה
הביג דאטה שינה את האופן שבו אנו מנהלים, מנתחים, וממנפים נתונים בכל התעשייה - ובעיקר בשירותי הבריאות, שם השימוש בנתונים יביא להפחתת עלויות הטיפול או לזיהוי התפרצות של מגפות במהירות רבה יותר. הכירו את הטכנולוגיה החדשה שתסייע במניעת מחלות ושיפור איכות החיים
בזמן שבבתי החולים מתמודדים עם עומסים הולכים וגדלים, חברות סטארט-אפ ברחבי העולם מתכננות כבר את עתיד עולם הרפואה. הכירו את טכנולוגיית הביג-דאטה, שיטת אינטליגנציה מלאכותית אשר אוספת נתונים רפואיים מחולים ללא צורך בסיוע של צוות רפואי. המטרה: זיהוי התפתחות של מחלות מראש, ומניעה שלהן עוד לפני ההתפרצות.
"אינטליגנציה מלאכותית (Artificial Intelligence) היא תחום יחסית חדש - אך בצמיחה אקספוננציאלית", אומר תומר אפשטיין, מנהל ענף מכשור ומחשוב ענף רפואי במכון היצוא. "השוק העולמי מוערך להגיע ל-6.7 מיליארד דולר עד 2021, בהשוואה ל- 811 מיליון דולר בשנת 2015. עם ההתפתחות תחום המכשור ומחשוב רפואי לכיוון יותר דיגיטלי, המוצרים הרפואיים אוספים מדדים שונים ומגוונים מהמטופל, החל ממוצרים לבישים האוספים מדדים כמו דופק, טמפרטורה, קצב נשימה, ECG (א.ק.ג) וכן מכשור רפואי בבתי חולים וציוד הדמיה. המידע נשמר ונאגר על ידי החברות".
עוד כתבות בנושא לקראת כנס MEDinISRAEL
רפואת העתיד: כך ינהלו סמארטפונים את בריאותכם
הפטנט שיאריך את חיינו: הכירו את הרפואה המותאמת אישית
כך מקדמים את רפואת העתיד ב-60 שניות
"המטרה היא להוריד את העומסים האדירים הקיימים כיום בבתי החולים, ולתת מענה רפואי ברמה גבוהה ומותאם אישי וכן ייעול של המחלקות בבתי חולים, כאשר המטופלים נמצאים בביתם", מסביר אפשטיין. "כמובן שזה גם מאפשר נוחות וגמישות רבה יותר למטופל עצמו - באם הוא אדם מבוגר, בעל מוגבלות, נמצא במקום מרוחק, משפחה מרובת ילדים ועד לאדם העובד בעבודה תובענית שלא מוצא זמן לדאוג לעצמו. היכולת לקבל טיפול רפואי ברמה גבוהה בכל זמן ומכל מקום תשנה את הצורה בה אנו צורכים בריאות כיום, זאת בזכות הקדמה הטכנולוגית".
אפשטיין מסביר שמדובר אמנם בטרנד עולמי - אולם ישראל נחשבת לאחת המדינות המובילות בתחום. "ישראל ללא ספק מובילה בכמות החברות העוסקות בתחום, בגיוון שלהן וביישומים הרפואיים שכל אחת מהן מציעה – בעיקר בתחומי כריית מידע רפואי, תכנון טיפולים מותאמים אישית וניתוחים ופרוצדורות מורכבות, תוכנות נלוות לציוד הדמייה, חיזוי של אפידמיות ושימוש במידע המגיע ממכשור רפואי".
עם זאת, כרגע עדיין קיימים פערים מסוימים בין הטכנולוגיה החדשה לבין הקיבולת של מערכת הבריאות הקיימת. כפי שמסביר אפשטיין, "במקרה של אינטליגנציה מלאכותית, עדיין קיים צורך בתשתית ניהול רשומות מידע רפואיות באופן אלקטרוני בבתי חולים ומרפאות, כזה אשר יאפשר סנכרון של המידע עם היסטוריית המטופל, השוואת המידע לקרובי משפחה, לנבדקים אחרים וכן ממשק ואינטגרציה עם תוכנות נוספות. בנוסף צריך ליצור הכשרה מיוחדת לשימוש בטכנולוגיות החדשות עבור הרופאים, וכמובן - העלאת המודעות בקרב המטופלים וכן העלאת הביקוש לטכנולוגיות אלו מצידם".
במסגרת כנס MEDinISRAEL 2017 המתקיים בחודש מרץ הקרוב יוצגו סוגיות הביג דאטה בעולם הרפואה - ההבטחה והאתגרים הטמונים באיסוף, אחסון והפצה של מידע רפואי בעידן הדיגיטלי, וערכן של תובנות רפואיות מנבאות. הנה רק חלק מהחברות שיוצגו בכנס:
Sivan Innovation
חברת Sivan Innovations פיתחה את MoovcareTM - אפליקציה המבוססת על תוצאות דיווח המטופל - ומאפשרת מעקב אקטיבי מרחוק אחר חולי סרטן הריאות. התוכנה מבוססת על אלגוריתם בניתוח הדינמיקה של תסמינים קליניים ומאפשרת גילוי מוקדם לסיבוכים וחזרת המחלה.
ב
בחברה מסבירים כי היישום הרפואי הוא למעשה תוכנת האינטרנט הראשונה והיחידה באירופה לקידום מוקדם של הישנות וסיבוכים של סרטן, אשר הוכיח שיפור בהישרדות ואיכות החיים של המטופלים. מדובר בפיתוח קליני קפדני שעבר ניסוי שלב ג', והוא נחשב לידידותי למשתמש ואף מוזיל את עלויות הטיפול - בזכות צמצום במספר בדיקות ההדמייה.
המוצר נמצא בשלבי אישור התאמה לתקן האירופאי (CE). הוא יהיה זמין בקרוב בשוק האירופי, שהוא שוק היעד הראשון באסטרטגיית הפריסה של המוצר.
Beyond Verbal
חברת Beyond Verbal הישראלית פיתחה טכנולוגיה אשר מנתחת רגשות בשימוש בקול. "היתרון של המוצר שלנו הוא שהוא לא דורש רכישה של מוצר פיזי - ולא דורש הצמדה שלו לגוף", מסבירה ביאנקה מגר, סמנכ"לית המכירות. "מדובר באפליקציה המותקנת על הסמארטפון, אשר באמצעותה מבצעים הקלטה של דגימת הקול של המטופל - ואז מספקים ניתוח שלה. מדובר בהקלטה קצרה של כ-20 שניות".
המוצר מתאים לכל אחד, ללא קשר למצבו הבריאותי - ושימושי למקרים שונים, אפילו לפני ראיון עבודה. "האדם יכול להקליט את הקול שלו לפני ראיון חשוב לדוגמה, ולקבל משוב - האם הוא נשמע עצבני, שמח או עצוב", מסבירה מגר. "שימוש במוצר שלנו בשיחת ועידה למשל מאפשר למשתמש לקבל חיווי לגבי אם הוא נשמע כועס או מתוסכל. המוצר מתאים גם למרכזי שירות טלפוניים, ונותן השירות יכול לדעת מה מצבו הרגשי של הלקוח ולהבין מתי הוא מתוסכל".
בסופו של דבר, מסבירה מגר, מטרת המוצר היא לאפשר למשתמש לנטר את מצב הרוח שלו - ולהבין איך הוא נשמע בפני אנשים אחרים. אולם בנוסף לכך הוא מאפשר גם שימושים רפואיים - לאחר שהתגלה קשר בין הקול של האדם לאירועי לב. "אנחנו גם עובדים על פיתוחים עתידיים לזיהוי אלצהיימר ואוטיזם, בכוונה לסייע בזיהוי מוקדם של מחלות באמצעות מכשיר שלכל אחד יש - הסמארטפון. בסופו של דבר, אנחנו רוצים להבין את מצבו הבריאותי של אדם על-פי הקול".
האפליקציה לניתוח הרגשות כבר זמינה בחנויות של גוגל ואפל לשימוש חופשי.
MedAware
חברת מדאוור היא חברה המפתחת מערכות תומכות החלטה רפואית, בעזרת אלגוריתמים ללמידה חישובית. מוצר הדגל של החברה משתמש בדפוסי מרשם תרופות של אלפי רופאים המטפלים במליוני חולים כדי לזהות ולהתריע על טעויות במרשמים בזמן אמת.
"המערכת מתחברת למערכות המחשוב של בתי החולים וקופות החולים, לומדת ומתעדכנת עצמונית והוכחה כיכולה לצמצם עלויות הבריאות, תוך שיפור בטיחות מטופלים", אומר גידי שטיין יזם ומנכ"ל החברה. לדבריו, מוצר הדגל של מדאוור הנו הראשון בחבילת פתרונות תומכות החלטה המשפיעות על תהליך קבלת ההחלטות של הרופא בזמן אמת.
"המערכת נבדקה על יותר מ-2 מיליון חולים בארץ ובארה״ב, עובדת מבצעית במרכז הרפואי שיבא וכעת מותקנת במכבי שירותי בריאות. לאחרונה פורסם מחקר מקיף שבדק את המערכת על כ-800,000 חולים מבתי החולים של Harvard Medical School שמצא טעויות משמעותיות שלא אובחנו על ידי המערכות הקיימות בכ-25,000 חולים ובדיוק גבוה".
שטיין מציין כי טעויות במרשמי תרופות הינה בעיה עצומה למערכת הבריאות בארץ ובעולם. "ההערכה היא כי מתוך 4 מיליארד מרשמים הנרשמים כל שנה בארה״ב, 8 מיליון מכילים טעויות משמעותיות הגורמות למאות אלפי נפכעים בגוף ובנפש ולהוצאת בריאות מיותרת של יותר מ-20 מיליארד דולר בשנה בארה"ב בלבד".
המערכות הקיימות היום למניעת טעויות, מבוססות על rule-based systems הכוללות התראות על אינטראקציות בין-תרופות ואלרגיות. מערכות אלו הוכחו כלא יעילות שכן הן תופסות רק חלק קטן מהטעויות בפועל ובדיוק נמוך מאד הגורם לרופאים להתעלם מהתראות אלו לחלוטין. המערכת של MedAware מזהה טווח גדול יותר של טעויות ועם אחוז דיוק גבוה מאוד.
MEDinISRAEL - הכנס הבינלאומי למכשור ומחשוב רפואי
ב-7 במרץ יפתח בתל אביב הכנס הבינלאומי למכשור ומחשוב רפואי MEDinISRAEL בהובלת מכון היצוא ובשיתוף משרד הכלכלה והתעשייה, משרד הבריאות ומשרד החוץ. לכנס צפויים להגיע מאות אורחים מרחבי העולם ביניהם שרי בריאות ונציגים בכירים מחברות בינלאומיות, מנהלי בתי חולים, מנהלי רכש, יבואנים וחברות אינטגרציה.
60 שניות על הכנס - צפו
לצד הכנס תתקיים תערוכה של למעלה מ-100 חברות ישראליות אשר יציגו טכנולוגיות בריאות חדשניות ביניהן: מכשירים לבישים, mApps ואינטליגנציה מלאכותית, טכנולוגיות סייבר רפואה, כלי אבחון מקוונים מתקדמים וטכנולוגיות מציאות וירטואלית ומציאות רבודה לחדרי ניתוח כמו גם לצורכי הדרכה, טיפול ושיקום וטכנולוגיות לשיפור היעילות בבתי חולים.
בשיתוף מכון היצוא