שתף קטע נבחר
 

מגינת תבלינים למנהיגות שכונתית

בתחילת השנה נפתח פרויקט משותף של עמידר ועמותת תור המדבר בשכונה ד' בבאר שבע עם 30 משפחות דיירי עמידר להגברת החוסן הקהילתי. במיזם כלים למנהיגות שכונתית, חיזוק המשפחות כלפי פנים, שיפור נראות השכונה והפיכתה למרחב מזמין. "לצד העצמה אישית נדרש לקחת גם התייחסות לסביבה ולקהילה"

בשיתוף עמידר החדשה

 

מפתחים מנהיגות, חוסן אישי וקהילתי לדיירי עמידר. כבר יותר מחודש וחצי מאז שנפתח פרויקט "עץ החיים" במרכז הקהילתי "תמר" של עמידר באר שבע בשיתוף פעולה עם עמותת "תור המדבר" ומחלקת קהילה באגף הרווחה בעיריית ב"ש וההצלחה כבר ניכרת בשטח. במהלך הפרויקט שהחל כפיילות, וצפוי להתרחב בהמשך לעוד מקומות בארץ, מקבלות בין 12 ל-15 משפחות המתגוררות בדיור הציבורי בעיר, ליווי אישי שיימשך בין שנה לשנתיים במטרה ליצור חוסן אישי וקהילתי.

 

אניה שץ עובדת סוציאלית שמלווה את הפרויקט מטעם "תור המדבר", מספרת כי הפרויקט פועל לא רק בפן האישי, אלא גם ברמה הקהילתית-שכונתית. "עלינו על הצורך הזה שלצד העצמה אישית נדרש לקחת גם התייחסות לסביבה ולקהילה. כך נוצרת מעטפה הרבה יותר רחבה. המשפחות לוקחות חלק בארגון אירועים קהילתיים, התנדבויות וקידום יוזמות שונות בתוך השכונה".

אניה שץ (מימין) בגינה הקהילתית (באדיבות "תור המדבר") (באדיבות
אניה שץ (מימין) בגינה הקהילתית(באדיבות "תור המדבר")

אניה מציינת כי הפרויקט פועל בשיתוף מלא עם התושבים המקומיים והוא מספק כלים קהילתיים לחיזוק המשפחות כלפי פנים, שיפור נראות השכונה והפיכתה למרחב מזמין, נגיש ופתוח, והגברת החוסן הקהילתי. "זאת בזכות שילובם בקהילה המקומית ויצירת תחושת שייכות וקשר בין התושבים"

 

מתחילים בגינת תבלינים

במסגרת הפרויקט מנחה שץ 2 סטודנטיות לעבודה סוציאלית, הנוטלות חלק בכל ההליך שהמשפחות עוברות. "במסגרת הפעילות הקהילתית התחלנו לפעות בגינות הציבוריות בבנייני עמידר והמשפחות מטפחות את השטח בנוסף לגינון הקיים. התושבים שותלים תבלינים, ומתחילים תהליך ארוך שלא מסתיים שם, אלא גם בלקיחת אחריות על ועד הבניין ומשם זה מועצם לעוד מקומות".

 

לצד הפעילות הקהילתית מקבלות המשפחות סיוע אישי בהתמודדות עם שלל בעיות יומיומיות, כגון חובות מול גופים שונים, שיפוצים שהבית זקוק, הכוונה מול משרד הרווחה וסדנאות להתנהלות כלכלית - איך לנהל כלכלת בית, סדנת הורות ועוד - תוכנית אשר נבנית ומותאמת לכל משפחה בנפרד, כל זאת בליווי עובדות סוציאליות.

מפתחים מנהיגות, חוסן אישי וקהילתי (צילום: תור המדבר) (צילום: תור המדבר)
מפתחים מנהיגות, חוסן אישי וקהילתי(צילום: תור המדבר)
לדברי פאני שמשי - מנהלת קשרי קהילה בדרום בעמידר המלווה את המיזם, הסיוע האישי אף הוא ניתן במסגרת מעטפת כוללת. "במסגרת הסיוע, משפחה שמתמודדת עם סל חובות גדול או שנקלעה למשבר כלכלי זמני, מקבלת מאיתנו סיוע עם מיפוי מלא של החובות ובדיקה מול הגורמים הרלוונטיים כיצד ניתן לפרוס אותם. אנחנו עורכים בדיקת מיצוי זכויות בעמידר ועוד - הכול תלוי בפרופיל של המשפחה והמצב שלה. המטרה היא להגיע לצמצום היקף החובות - כאשר זה אפשרי ופורסים להם את החובות בצורה כזו שמאפשרת להם לעמוד מחדש על הרגליים".

 (צילום: תור המדבר) (צילום: תור המדבר)
(צילום: תור המדבר)

שמשי מספרת על אחת המשפחות שנכנסה לפרויקט - משפחה חד הורית שחוותה קשיים בתשלום שכר הדירה מול עמידר. "איך שהתחלנו את ההליך ראינו שיש להם מחסור חמור בציוד בסיסי בבית כמו מיטות ילדים. ישר גייסנו את קרן התמיכות והגשנו בקשה מיוחדת לריהוט. בינתיים אנחנו עובדים על שאר הדברים. צריך להבין שלא הכול אפשר לטפל, אבל אנחנו מנסים לעשות את מה שכן אפשר בצורה הטובה ביותר. הליווי הוא לא לשבוע שבועיים אלא מינימום שנה ואפילו שנתיים מדובר בתהליך ארוך", היא אומרת.

 

עובדים בשותפויות עם שלל גורמים

עמותת תור המדבר פועלת לפיתוח החוסן הקהילתי-כלכלי ולהעלאת איכות החיים הקהילתיים ושיפור השירותים המוצעים לתושבים בערים בפריפריה, בשותפות עם המרכז הקהילתי לקיימות ע"ש פאני קפלן. "אנו פועלים להגברת המעורבות האזרחית, יצירת מענים חברתיים-עסקיים המעלים את איכות החיים בהן, ולקידום התודעה הציבורית לאיכות החיים הקהילתיים שערי הפריפריה מציעות", מספרת מנכ"לית העמותה, בלה אלכסנדרוב.

 

לדבריה, כארגון שצמח מהשטח, לתור המדבר ניסיון עשיר ביזמות ועשייה חברתית ובמציאת פתרונות לאתגרים הייחודיים של הפריפריה החברתית והגיאוגרפית. פעילותנו מתפרשת מהנגב ועל הגליל, וכוללת הכשרה, כלים, ותמיכה בפעילותם של קהילות ויזמים לשיפור איכות החיים דרך מיזמים חברתיים-עסקיים. מיזמים אלה מתמקדים בפתרון בעיות חברתיות ועונים על צרכים בסיסיים כגון תעסוקה, חינוך, בריאות, תרבות, ועוד.

מנכ"לית עמותת תור המדבר, בלה אלכסנדרוב (צילום: תור המדבר) (צילום: תור המדבר)
מנכ"לית עמותת תור המדבר, בלה אלכסנדרוב(צילום: תור המדבר)

"המרכז לקיימות מקומית הוקם על ידי עמותת תור המדבר בשנת 2009 בשכונה ד' מזרח בבאר שבע והינו מודל בר קיימא המחבר בין קהילה, כלכלה מקומית וסביבה", מסבירה אלכסנדרוב. בשנת 2016 חברו המרכז הקהילתי לקיימות ע"ש פאני קפלן והמרכז לקיימות מקומית של תור המדבר לשיתוף פעולה לקידום שכונת ד' מזרח.

 

"יחד, הארגונים פועלים עם ילדים בגיל היסודי במועדונית שכונתית, בני נוער במועדון נוער, הורים לילדים צעירים, אמהות חד הוריות, ואוכלוסיית גיל הזהב, וכן ליצירת שותפויות משמעותיות עם הגורמים הפועלים בשכונה לשם איתור צרכים ויצירת מענים ייחודים לצרכים אלו יחדיו".

 

בשיתוף עמידר החדשה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים