שתף קטע נבחר

 

בוטלו ההגבלות על ביקורי עורכי דין בכלא

בעקבות כניסת אולמרט לכלא הטיל שב"ס הגבלות חמורות על ביקורי עורכי דין בבתי הסוהר. היום ביטל אותן בית המשפט העליון אחרי הסכם בין שב"ס לפרקליטות

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

לפני שמונה חודשים, בעקבות כניסת עשרות עורכי דין לביקור אצל ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט בכלא מעשיהו, הטילה נציבות שב"ס מגבלות חמורות על ביקורי עורכי דין. היום החליט בית המשפט העליון לבטל אותן, בעקבות הסכם בין שב"ס לעורכי הדין.

 

השופטים אסתר חיות, יצחק עמית ומני מזוז אימצו את ההסכמה שאליה הגיעו לשכת עורכי הדין, נציבות שב"ס ומחלקת הבג"צים בפרקליטות המדינה. בין היתר סוכם כי תינתן אפשרות לעורכי דין להגיע למתקני הכליאה ללא הודעה מוקדמת, וללא התניית פגישה עם אסיר באישור בכתב מקצין האסירים או מי מטעמו.

 

בנוסף סוכם שמפגשים של עורכי דין עם אסירים לא יופסקו במהלך ספירות, למעט במקרים חריגים, ועורכי הדין לא יידרשו לצאת במהלכן ממתקני הכליאה. כמו כן יוכלו עורכי דין להיפגש במהלך הביקור עם כמה אסירים במתקני הכליאה, בניגוד למגבלה שהוטלה בעבר.

ראש לשכת עורכי הדין אפי נוה (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
ראש לשכת עורכי הדין אפי נוה(צילום: מוטי קמחי)
 

ראש לשכת עורכי הדין, עו"ד אפי נוה, ברך על הסיכום בין הצדדים ופסיקת בית המשפט העליון. "ציבור האסירים יכול היום לנשום לרווחה על כך שמנענו פגיעה בזכות היסוד שלו להיוועץ בעורך דין, וציבור עורכי הדין יכול להיות מרוצה מכך שעצרנו את הפגיעה בחופש העיסוק שלו ואת הניסיון לפגוע ולהגביל את זכות הייצוג".

 

את הלשכה ייצגו בעתירה עורכי הדין בעז בן צור, גיא רוה ודקלה סירקיס. לעתירה הצטרפו כעותרות יושבות ראש ועדת שב"ס בלשכת עורכי הדין, עורכות הדין רותם טובול ושני אילוז.

 

משב"ס נמסר בתגובה: "בית המשפט כלל לא דן בעתירת לשכת עורכי הדין ומכאן שלא ביטל את החלטות שב"ס. לפני כמה חודשים הציע בית המשפט לצדדים להגיע להבנות מעשיות, כך היה, והיום נתן בית המשפט אישור להבנות אלה. לאור זאת מחק בית המשפט את עתירת לשכת עורכי הדין. במסגרת ההידברות שקויימה עם לשכת עורכי הדין נותר על כנו הכלל הבסיסי שלפיו עו"ד שמבקש לבקר אסיר בבית הסוהר יחתום על הודעה כתובה שלפיה הוא מגיע לתת שירות מקצועי. בכך קיבלה לשכת עורכי הדין את העמדה הבסיסית של שב"ס.

 

"כמו כן הוסכם כי ככלל, על עורך הדין להודיע על ביקורו 24 שעות לפני המועד. עם זאת, יתאפשר לעו"ד למסור הודעה כאמור גם פחות מ-24 שעות, ובמקרה כזה, במידה שאין חדר מפגש פנוי, הוא ייאלץ להמתין להתפנות חדר, לפי סדר עדיפויות שנקבע. עוד הוסכם כי בביקור יוכלו להשתתף עד שלושה עורכי דין. בנוסף נקבעו הסדרים מעשיים לגבי שעות הספירה.

 

"באופן כללי, מדובר בהסדרים מעשיים שנותנים מענה לאינטרסים שעליהם מופקד שב"ס, ומצד שני לקשיים מעשיים שהוצגו. בנוסף חשוב לזכור כי טענות שני הצדדים שמורות, תוך שצויין באופן מפורש כי שמורה לשב"ס האפשרות לשוב ולשנות את הפקודה, בהתאם לשיקול דעתו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים