כל העולם חומה: מסע בין הגדרות שמפרידות מדינות
כשחומת ברלין הופלה ב-1989 היו בעולם 12 חומות. עכשיו יש כבר 70, וטראמפ רוצה להוסיף להן עוד מאות קילומטרים של גדר בגבול מכסיקו. מסע מצולם בין חומות תבל
כשחומת ברלין הופלה ב-1989 היו בעולם רק 12 חומות שהפרידו בין מדינות או ישויות מדיניות-למחצה. הכול חשבו אז שהנה מגיע עידן חדש, נטול גבולות כמעט. אבל עכשיו, כשהנשיא דונלד טראמפ חותר להקים חומה בגבול בין ארצות הברית למכסיקו, יש בעולם כבר לא פחות מ-70 חומות. כאלה. צלמי סוכנות הידיעות הצרפתית AFP יצאו למסע תיעוד של עשרות מהחומות האלה. הנה הצצה.
ארה"ב: החומה קצרה מדי
למעשה, כבר כיום יש חומה בגבול בין ארה"ב למכסיקו, אבל היא קיימת רק בשליש מהגבול הארוך (כ-3,200 קילומטר) המפריד בין המדינות. את הקמת החומה הזו אישר הנשיא ג'ורג' בוש הבן והיא הושלמה ב-2010. היא עשויה מתכת וגובהה יותר מחמישה מטרים. מותקנים עליה פנסים ומצלמות אבטחה. כעת רוצה טראמפ להרחיב את החומה כך שתחסום את הגבול כולו.
חומות נגד מהגרים באירופה
צרפת: גדר תיל גבוהה לא הצליחה לעצור את המהגרים, ולכן בשנת 2016 נבנתה חומה באורך קילומטר כדי למנוע הסתננות של מהגרים לעיר קאלה, שממנה מנסים רבים להסתנן דרך תעלת למנש לבריטניה.
הונגריה: כשגל המהגרים הגדול ביותר מאז מלחמת העולם השנייה פקד את אירופה בשנת 2015 הקימה הונגריה גדר בגובה ארבעה מטרים ובאורך 175 קילומטר בגבולה עם סרביה. אחר כך הקימה גדר גם בגבול עם קרואטיה. מדינות נוספות באזור הקימו גדרות כדי למנוע כניסה של מהגרים, בכללן סלובניה שהציבה גדר בגבול עם קרואטיה, אוסטריה שהציבה גדר בגבול עם סלובניה, ומקדוניה שהציבה גדר בגבול עם יוון.
בולגריה: בשנת 2014 החלה בולגריה להקים גדר תיל בחלק מהגבול שלה עם טורקיה. הגבול הזה היה שער הכניסה המרכזי לאירופה מבחינתם של מהגרים הרוצים להימנע מהגירה למדינות האיחוד האירופי דרך הים התיכון המסוכן. אורך הגדר הוא כעת 176 קילומטר.
יוון: המדינה הזו הפכה בן רגע לתחנה הראשונה של מהגרים רבים בכניסה לאירופה, וכל זה קרה כשכלכלת יוון קרסה. בשנת 2012 בנתה יוון גדר תיל באורך 11 קילומטרים בגבולה עם טורקיה.
ספרד-מרוקו: במובלעות הספרדיות סאוטה ומלייה שבצפון אפריקה ישנו הגבול היבשתי היחידי של אפריקה עם אירופה. המובלעות האלה מוגנות בגדרות באורך עשרה קילומטר כל אחת, ועליהן אמצעי פיקוח מתוחכמים.
חומות ומלחמות
ישראל והגדה המערבית: ישראל החלה להקים את גדר ההפרדה, שאורכה 712 קילומטר, בשנת 2002 כדי למנוע הסתננות מחבלים לישראל. הימים היו ימי השיא של האינתיפאדה השנייה, ומחבלים פלסטינים רבים ביצעו פיגועי התאבדות, דקירה וירי בשטח ישראל. הפלסטינים ומבקרי ישראל בעולם טענו כי זה ניסיון להשתלט על שטח ולקבוע למעשה את הגבול בין ישראל לפלסטין העתידית – בהפרה של החוק הבינלאומי. באזורים מסוימים גובה הגדר הוא תשעה מטרים.
סעודיה-עיראק: עוד לפני שנת 2014 היה בגבול בין סעודיה לעיראק מכשול חול בגובה שבעה מטרים, ואחרי עליית דאעש ומסע הכיבושים שלו בעיראק באותה השנה הקימה סעודיה גדר באורך 900 קילומטר בגבול. היא ציידה אותה במערכות מעקב אלקטרוניות משוכללות.
הודו-פקיסטן: הודו בנתה חומה באורך 750 קילומטר לאורך הגבול המחלק למעשה לשתיים את קשמיר הפקיסטנית וההודית. החומה הוקמה כדי למנוע הסתננות של מחבלים פקיסטנים להודו. בנוסף היא הציבה גדר באורך 2,700 קילומטר בגבול בנגלדש כדי למנוע הברחות והסתננות של מהגרים.
חלוקת שטח
צפון קוריאה ודרום קוריאה: בשום גבול אחר בעולם אין כמות גדולה כל כך של תחמושת כמו בגבול הזה. בגבול בין האויבות המרות יש גדר תיל, חיישנים, מוקשים וכלי נשק כבדים. אורך הגבול והגדר 250 קילומטר.
סהרה המערבית: גדרה חול באורך 2,700 הוקמה שם מאז שנות ה-80. היא מפרידה בין השטח שנמצא בשליטת מרוקו לבין השטח שבשליטת תנועת המורדים "פוליסריו". המורדים האלה נלחמים במרוקו ודורשים עצמאות לסהרה המערבית.
קפריסין: חומה מחלקת את הבירה ניקוסיה, ומפרידה בין החלק הטורקי של האי לחלקו היווני עוד מימי הפלישה הטורקית ב-1974.