הצעירים שמרוויחים מאות אלפים ממשחקי מחשב
בקטוביץ' שבפולין נערך בסוף השבוע טורניר משחקי מחשב של אינטל, שאליו הגיעו גיימרים מרחבי העולם. הקהל עודד והריע אחרי מהלכים מוצלחים, הגיימרים נתנו חתימות ואפילו התראיינו לתקשורת אחרי הפסדים. השלב הבא - אולימפיאדת משחקי מחשב?
חמישה שחקנים בצד ימין, חמישה בצד שמאל, אלפי צופים מריעים ביציעים, שדר ופרשנים מנתחים כל מהלך במשחק: לא, לא מדובר בתיאור של משחק כדורסל מה-NBA, היורוליג או אפילו ליגת העל בישראל, אלא בתחרות גיימינג גדולה שהתקיימה בסוף השבוע בקטוביץ' שבפולין. אגב, הפרס למנצחים בטורניר שנערך בין היתר בחסות אינטל - עמד על מאות אלפי דולרים בכל משחק.
בישראל תחום הגיימינג לא כל כך מפותח, אמנם לעתים מתקיימות תחרויות - אך סדר הגודל שלהן רחוק מזה של מדינות אחרות בעולם. כבר בשעת בוקר מוקדמת המתינו אלפי צעירים ונערים (כן, רובם גברים) בתור בכניסה ל"ספודק", שבו התקיימו המשחקים של Intel Extreme Masters. בסוף השבוע האחרון ובזה שקדם לו נערכו טורנירים בין קבוצות גיימרים מרחבי העולם ב-StarCraft II, CS:GO וגם League of Legends ועוד משחקים מתחום ה-eSport.
האווירה בתוך האולם העגול הייתה מחשמלת. ביציעים ישבו צעירים שעודדו את הקבוצות וגם הגיבו בתשואות למהלכים. ברקע נשמע קולם של שדר ושני פרשנים שניתחו כל מהלך במשחקי המחשב. באחד המשחקים בשלבים המוקדמים הצליח שחקן "לצאת ממארב" ו"לחסל" ארבעה שחקנים מהקבוצה היריבה. הקהל הגיב בתשואות ובמחיאות כפיים סוערות.
לאחר כל משחק בשלבים המוקדמים, לא ניכרת שמחה על פניהם של השחקנים, היושבים מאחורי מחשבים עוצמתיים ומקלדות של גיימרים. הם יורדים בשקט לאזור הגיימרים וממתינים עד המשחק הבא שלהם.
לקהל מחולקים קרטונים, כדי שהגיימרים המשתתפים בתחרות יוכלו לחתום עליהם. מדובר בגיימרים המתאמנים 8-12 שעות ביום במשחקים וזו למעשה הפרנסה שלהם. הצעירים בגילאי 16 עד 25, מרוויחים מרוויחים מאות אלפי דולרים בשנה מטורנירים (ויש שאומרים שמעטים מרוויחים מיליונים) מסוג זה שנערך בקטוביץ'.
ספונסרים, מעריצים ומסיבות עיתונאים
ההתעניינות במשחקים גדולה ולמקום הגיעו מאות עיתונאים מרחבי העולם - אפילו מברזיל, אוסטרליה ודובאי. מדי פעם נערכות מסיבות עיתונאים, שבהן נשאלים הגיימרים על המהלכים שהובילו להפסד או לניצחון. "הם הפתיעו אותנו, איבדנו ריכוז", הסביר אחד הגיימרים מקנדה בראיון לעיתונאים מפולין, בשיחה שמזכירה מאוד ראיונות אחרי משחקי כדורגל או כדורסל. אבל דווקא הרגע המרגש בראיון היה הגילוי שלגיימר יש שורשים בפולין - אך הוא הודה שלמרות שהוא שוהה בפולין - הוא לא יודע אפילו מילה אחת בפולנית.
וכמו ליגות מקצוענים בענפי ספורט - גם כאן יש ספונסרים. כדי שהגיימרים יתרכזו באימונים לקראת תחרויות - הם מקבלים מימון שתמורתו הלוגו של הספונסרים מופיע על החולצות שאותן לובשים הגיימרים במשחקים, במסיבות העיתונאים וגם כשהם מסתובבים כסופר-סטארים בין המעריצים שלהם. כפי שזה נראה, הגיימרים דווקא אוהבים את ההערצה - וצעירים פולנים רבים הסתובבו עם קרטונים מלאי חתימות.
בין המבקרים הרבים באירוע הסתובבו דמויות של גיבורים ממשחקי המחשב - וקהל הצעירים לא פספס הזדמנות להצטלם איתן. הצעירים הסתערו בהפסקות בין המשחקים על דוכני המזון, אבל בעיקר על הדוכנים שבהם נמכרו מזכרות מהאירוע. בחלק מהדוכנים אפשר היה גם להתנסות במשחקי מחשב - כמו פקמן. וכמובן, גם פה היו כאלו שהפעילו את הצופים בזמן ההפסקה.
לאירוע הגיעו גם בכירים מאינטל בתחום הגיימינג והמציאות המדומה. ג'ורג' וואו, האחראי על תחום השיווק ב-eSport באינטל, סירב לחשוף כמה כסף משקיעה ענקית הטכנולוגיה בתחום הזה. בשיחה עם עיתונאים הוא אמר כי תחום הגיימינג נמצא בעלייה מתמדת ומספר הצופים באחרים משחקים משחקי מחשב רק הולך וגדל. לדבריו, המספר יגדל בשנים הבאות ויגיע לחצי מיליארד צופים.
וואו הסביר מדוע אנשים צופים בגיימרים משחקים: "זה ספורט והשחקנים הם כמו קבוצות. הם מתאמנים בין 8 ל-12 שעות ביום ויש להם ספונסרים". הוא הודה שמדובר בינתיים בעיקר במשחקים אלימים, דבר שגורם למספר מועט של שחקניות. "אנחנו מחפשים פלטפורמה פחות אלימה, כדי להביא יותר נשים לתחום הגיימינג", אמר הבכיר באינטל.
הוא נשאל גם על נושא ההימורים על תחרויות של משחקי מחשב. "אנחנו לא יכולים לעצור את ההימורים", השיב וואו. "אנחנו סומכים על ה-ESL שימנעו מקרים של רמאויות".
לדבריו, יש עתיד לתחום הזה. "ישקיעו בזה יותר כסף וזה יהפוך למיינסטרים", אמר וואו שלא פסל שבעתיד תתקיים אולימפיאדה של גיימרים. "תראו איך התקדמנו לעומת הספורט הרגיל, אפשר לקיים אולימפיאדה. זה משחק עם קבוצות ויש לתחום קהל".
הכתב היה אורח חברת אינטל בקטוביץ'