תיבחן מחיקת רישומים פליליים רטרואקטיבית למשתמשי קנאביס
בדיון בכנסת הודיע משרד המשפטים כי יבחן תיקוני חקיקה שיאפשרו זאת. השר ארדן: "אם הולכים לאי הפללה כלפי העתיד - אין סיבה שאנשים שבעבר שילמו מחיר ישלמו אותו גם בעתיד"
במסגרת המדיניות החדשה לאכיפה נגד משתמשי קנאביס יבחן משרד המשפטים תיקוני חקיקה שיאפשרו מחיקת רישום פלילי למשתמשי קנאביס. זאת במקרה שהשימוש בקנאביס הוא העבירה היחידה שלהם.
את הדברים אמרו אנשי המשרד בדיון שנערך בכנסת בוועדה למניעת נגע הסמים והאלכוהול. בוועדה הציג השר לבטחון פנים גלעד ארדן את עיקרי המדיניות שמשרדו מקדם בנוגע לשימוש בקנאביס. שינוי המדיניות, שהובא ביום ראשון לאישור הממשלה, מקודם על ידי צוות בין משרדי שיגיש לממשלה את מכלול הצעדים הנדרשים עד ל-7 במאי, ולאחר מכן יובאו לאישור גם שינויי חקיקה וצעדים נדרשים אחרים.
ארדן הציג את המדיניות במסיבת עיתונאים שקיים לפני חודשיים תחת הכותרת "אי הפללה באחריות". במסגרת המדיניות ייחשב עדיין שימוש בקנאביס לעבירה והחומר עדיין יוגדר כלא חוקי, אולם האכיפה נגד משתמשים בפעמים הראשונות תהיה מנהלית ולא פלילית.
בתגובה לשאלות חברי הכנסת הסביר ארדן כי באופן עקרוני הוא חושב שלנוכח המדיניות החדשה על הדרגים המשפטיים לבחון מחיקת רישומים פליליים – אולם הוא הבהיר כי זוהי החלטה של הדרגים המשפטיים בלבד. נציגת משרד המשפטים הסבירה כי הצוות שהוקם יבחן את האפשרות לבטל לאחור רישום פלילי אם זו העבירה היחידה, ועמדת משרד המשפטים היא כי יש לעשות צעד זה במסגרת חקיקה. לגבי מקרים שקיימת בהם גם עבירה נלווית הסביר ארדן כי תצטרך להתבצע בדיקה פרטנית.
ב-2016 נפתחו 2,845 תיקים על שימוש בקנאביס כעבירה יחידה ונסגרו 2,202. מתוך תיקים אלו 158 היו של קטינים ומהם נסגרו 74. ארדן אמר: "מעולם לא התחייבתי לעשות לגליזציה של סמים, מעולם לא יצאתי ואמרתי שתפיסת עולמי היא שהשימוש בסמים הוא דבר חיובי, אלא בדיוק להפך".
טענות על אכיפה סלקטיבית
יו"ר הועדה ח"כ תמר זנדברג (מרצ) הציגה במהלך הדיון שאלות הנוגעות לסוגיות במדיניות החדשה שנמצאות במחלוקת. ח"כ זנדברג ציינה כי יש הסבורים שקיים פער בין המדיניות המוצהרת למסמך שהוצג לממשלה. "האם יש כוונה להפסיק את ההטרדות והחיפושים במרחב הפרטי ובבתים הפרטיים? אני אומרת בניסיון שהאכיפה בתוך הבתים הייתה אכיפה סלקטיבית ולא שוויונית של המשטרה".
על האכיפה במרחב הפרטי אמר ארדן: "יש צוות מקצועי - מפכ"ל המשטרה הוא זה שמנהל ומפקד על המשטרה ועל סדר היום של השוטרים. כשאני אומר ששימוש קבוע בסמים הוא דבר מזיק אין לי שום כוונה להגיד לאזרחים – שבו בבתים שלכם ותעשנו". עם זאת הדגיש כי"ברגע שאמרנו שהמיקוד הוא במרחב הציבורי אז אני מתכוון למה שאני אומר".
אחת הביקורות על המתווה החדש היא שהמדיניות המנהלית - כלומר אכיפה באמצעות קנסות - מותנית בהודאה של מי שנתפס, ולכן היא יכולה לגרום להודאות שווא של משתמשים. ארדן אמר כי מבחינה עקרונית הוא סבור שבמקרים מסוימים נכון למחוק רישומים פליליים, אולם ההחלטה היא בדרגים המשפטיים. "המדיניות היא שאם הולכים לאי הפללה כלפי העתיד - אין סיבה שאנשים שבעבר שילמו מחיר ישלמו אותו גם בעתיד".
ח"כ יהודה גליק אמר כי גובה הקנס בעייתי, ואולי יגרום לאנשים לבחור לנהל דווקא הליך פלילי. "אולי לחברי כנסת זה לא נראה המון, אבל לאדם מהרחוב זה עונש כבד. למה אנחנו צריכים את הדבר הזה? אם אני צריך לבחור בין לשלם אלף שקל לסיכוי שיהיה לי רישום פלילי אולי אני אעדיף לא להודות". הוא הוסיף: "אם אני משתמש באופן מזדמן בקצת לא קורה שום דבר, ועל הדבר הזה אתם רוצים לתת לבני אדם עונש. סיגריות הן פי מיליון יותר מסוכנות, ועל תפיסה אחת או שתיים אלף ואלפיים שקל זה משהו שאני לא מתלהב ממנו".
עלה ירוק: התוכנית מנוגדת להמלצות
יו"ר עלה ירוק, אורן לייבוביץ', טען כי "לצערי הרב לא מדובר באי הפללה כמו שעשו במדינות אחרות, אלא בהסדרים מנהליים. פקודת הסמים קובעת שהחזקת הקנאביס היא עבירה שהעונש עליה הוא עד שלוש שנות מאסר. לפי מה שאני מבין – העניין הזה יישאר על כנו". לדבריו, גישה זו תוכל להביא להמשך "ההטרדות" על ידי שוטרים. הוא פנה לשר ואמר: "בסופו של דבר התוכנית שאושרה מנוגדת להמלצות שקיבלת. צריכת קנאביס תמשיך להיות לא חוקית. אתה רוצה לדאוג לבני הנוער, זה מקובל. אתה רוצה שאנשים לא יעשנו וינהגו – תטפל בזה. בגלל פחד שמישהו ינהג תחת השפעת קנאביס אתה מפליל אנשים שלא פגעו באף אחד?".
ארדן הגיב לדברים בנוגע לענישה: "כשמדינה קובעת נורמה היא מסמנת לדור הצעיר שלה מה היא רואה כהתנהגות פסולה ומה כהתנהגות נורמטיבית. שלוש שנות מאסר בחוק זה סתם אות מתה. אין קשר בין העונש המקסימלי שאפשר לתת לבין המקרה שמונח לפניהם. אנחנו רוצים להפחית את השימוש בסמים. בנתונים של הרשות למלחמה בסמים, המשטרה ומשרד הרווחה כמה פעמים אלו שהגיעו לשימוש בהירואין התחילו בקנאביס".
על הטענות הנוגעות לקנסות אמר: "אני לא רואה תמריץ של המשטרה, שגם כך הורידה באופן דרמטי את העיסוק שלה בנושא ושוחחתי רבות עם המפכ"ל והוא רואה זאת עין בעין איתי". הוא אמר: "אם אדם עושה עבירת תנועה וחוסך את הזמן של שופט ואת זמנו של בית המשפט, הוא משלם את הקנס וממשיך הלאה בחייו, אבל אם הוא מסרב לעשות זאת המדינה מנהלת משפט".