IBM בונה את המחשב הקוונטי ה-1 לשימוש מסחרי
בענקית הטכנולוגיה אומרים כי זהו המחשב הראשון מסוגו בעולם לשימוש מסחרי. סגן נשיא IBM העולמית: "זו מהפכה אדירה בעולם המחשוב"
IBM הציגה היום (ב') מיזם ראשון מסוגו בתעשיית טכנולוגיות המידע - בניית המחשב הקוונטי הראשון בעולם שיהיה זמין לשימוש מסחרי. בחברה אמרו כי מערכת IBM Q וסל השירותים התומכים בה יהיו זמינים באמצעות Bluemix - פלטפורמת הענן של IBM.
ב-IBM הסבירו כי בעוד טכנולוגיות הפועלות על גבי מחשבים קלאסיים, דוגמת ווטסון של IBM, מסוגלות כיום לסייע בזיהוי דפוסים ותובנות המסתתרים בכמויות גדולות של נתונים קיימים - יספקו מחשבים קוונטיים פתרונות לבעיות בהן לא ניתן לאתר דפוסים כל שהם, משום שהמידע הנוגע להם כלל אינו קיים במרוכז. היכולות הנדרשות על מנת לחקור ולהגיע לתשובות גבוהות-שמחשבים קלאסיים כלל אינם מסוגלים להשיגן.
עודד כהן, סגן נשיא IBM העולמית ומנהל מעבדת המחקר בחיפה, אמר: "ההכרזה של IBM על שירות ענן מסחרי המנגיש מחשוב קוונטי לשותפים ולקוחות היא מהפכה אדירה בעולם המחשוב. מחשב קוונטי מסוגל לפתור בעיות שלא ניתן לפתור לא היום ואף לא בעתיד באמצעות מחשבים רגילים. מערכות קוונטיות מבטיחות להפוך לטכנולוגיה המרכזית הבאה, הנושאת עימה פוטנציאל לקדם עידן חדש של חדשנות, בכל תחומי המשק והתעשייה".
כהן הוסיף כי: "IBM השקיעה לאורך עשרות שנים בקידום תחום המחשוב הקוונטי, ואנו מחויבים לפעול להרחבת הגישה של משתמשים בקהילה המדעית והעסקית למערכות קוונטיות וליכולות העוצמתיות שלהן. בעקבות ווטסון ומערכות blockchain, אנו מאמינים כי מחשוב קוונטי יספק את המערכת הבאה של שירותים רבי עוצמה, שיוצעו באמצעות פלטפורמת הענן של IBM".
בחברה הוסיפו כי מערכות IBM Q יתוכננו באופן שיאפשר להן להתמודד עם בעיות הנחשבות כיום מורכבות מכדי לטפל בהן במערכות מחשוב קלאסיות. אחד היישומים הראשונים והמבטיחים ביותר של מערכות מחשוב קוונטי צפוי להיות בתחום הכימיה. ב-IBM הסבירו כי אם ניקח מולקולה פשוטה דוגמת זו של הקפאין, בקפה שלנו, נמצא כי מספר המצבים הקוונטיים במולקולות מזנק בקצב אסטרונומי. מערכות מחשוב קונבנציונאליות ופתרונות הטיפול בזיכרון אותם הן מציעות, לא יהיו מסוגלות להכיל את מלוא היקף הבעיה הזאת ולטפל בה.
עוד הוסיפו בחברה כי בשלב הנוכחי, מפתחים החוקרים הדגמות סימולציה של מגוון מולקולות – ובעתיד הם מתכוונים להרחיב את היכולות האלה גם אל מולקולות מורכבות הרבה יותר. הסימולציות האלה יאפשרו לחזות את המאפיינים הכימיים של החומר ברמת דיוק גבוהה יותר מזו האפשרית כיום, במערכות מחשוב קלאסי.
יישומים נוספים של מערכות מחשוב קוונטי, עשויים לכלול משימות גילוי של תרופות וחומרים חדשים, באמצעות הבנה מעמיקה יותר של אינטראקציות ברמה המולקולארית ותהליכים כימיים. בעולם ניהול שרשרת האספקה ומשימות לוגיסטיקה מורכבות, יאפשר מחשוב קוונטי למצוא את הנתיב האופטימאלי במערכת מורכבת המשלבת מספר גדול של מערכות – על מנת להבטיח יעילות מרבית. תעשיית השירותים הפיננסיים, תוכל לבנות מודלים חדשים של נתונים ותהליכים כלכליים, תוך זיהוי מדויק של גורמי סיכון וקבלת החלטות השקעה משופרות. בתחום הבינה המלאכותית, וביישומים דוגמת למידת מכונה, יוכלו מחשבים קוונטיים להתמודד עם אוספי נתונים גדולים במיוחד, ובתחום אבטחת הענן תאפשר הטכנולוגיה החדשה שמירה משופרת על הפרטיות.