שתף קטע נבחר

 

חובה בכל בית: 7 דרכים לחנך ילדים לעולם שוויוני

הימנעו ממשפטים מיותרים בסגנון "אתה רץ כמו ילדה", שימו לב למחמאות שאתם נותנים - בנות יכולות להיות יפות, אבל הן גם חזקות, מוצלחות וחכמות, ותחשפו את הילדים לספרים וסרטים בהם יש גם דמויות נשיות שהן לא רק נסיכות שזקוקות שהגיבור יציל אותן

אף הורה לא מגדל את ילדיו מתוך תקווה שיגדלו להיות מפלים או סקסיסטיים כלפי נשים. רוב ההורים חולמים שהילדים הקטנים שלהם ישנו את העולם לטובה.

 

הבעיה היא שאנחנו לא יכולים לסמוך על הרצונות והחלומות שלנו כהורים. אחרי הכול, הילדים חשופים לתכנים בוטים שמנציחים מצב קיים של אפליה. החל מתוכניות שמציגות ילדות קטנות באיפור וחולצות בטן, גיבורי על "גבריים" ואסרטיביים שמצילים את האישה העדינה, וכלה בבדיחות סקסיסטיות או פרסומות בהן בין הדוגמנית השרועה על הדף לבין המוצר אין דבר וחצי דבר. בין לבין אנחנו בעצמנו לפעמים חוטאים ואומרים לילד להפסיק להתבכיין ולהיות "גבר".

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

השינוי המשמעותי צריך להתחיל בבית, אצל ההורים. אז כיצד ניתן לעורר מודעות לנושא ולחנך להתייחסות ראויה ולא מפלה:

 

1. בחירת מילים

ממתי לעשות משהו "כמו אישה" נהפך לעלבון? ומה זה בעצם אומר? ביטויים כמו - "אתה רץ כמו ילדה" או "בנים לא בוכים" משפיעים על הילדים לאורך כל החיים. שימו לב למילים שאתם בוחרים להשתמש כשאתם מדברים לילדים. תזכרו שילדים לומדים ממה שהם רואים.

 

2. יש חשיבות גדולה למילות תואר

בנות יכולות להיות יפות, אבל הן גם חזקות, מוצלחות וחכמות. בנים יכולים להיות אמיצים, אבל הם גם יכולים להיות מתחשבים, רגישים ועדינים. שימוש במגוון גדול של מילים המתארות את הילדים שלכם, יבטיח להם שכל מגדר יכול להיות מתואר בכל מילה.

 

אולי יעניין אותך גם:

- שרי אלפי: "ברוך שעשני אישה"

- נשים אמיתיות לא צריכות את יום האישה

- לגדל ילדות שבטוחות בעצמן

 

3. קבעו פגישות משחקים בין מגדריות

תהפכו את פגישות המשחקים בין ילדות לילדים למשהו נורמטיבי בחיי הילד. אחרי הכול, בעתיד, הילד יעבוד בסביבת נשים ואולי גם ינוהל על ידי אישה. הילדים צריכים לדעת שנשים שוות להם ולא רק משמשות כבנות זוג רומנטיות.

 

4. לאפשר לילדים גישה למשחקים שנחשבים "נשיים" או "גבריים"

אם ילד אוהב משאיות ורובוטים והילדה אוהבת בובות ואיפור זה בסדר גמור. אין שום בעיה בבובות או משאיות, בוורוד או כחול. הבעיה מתחילה כאשר הורים מאפשרים לילדים לשחק או להתלבש אך ורק במה שנתפס כבגדים בצבעים שמותאמים למגדר שלהם. חשוב לשים לב איפה העדפות של הילד מסתיימות והשפעה חיצונית מתחילה. הגבלת האפשרויות והצבת מחסומים מיותרים יכולים לפגוע ביצירתיות, בתעוזה, עמידה על רצונות ובפוטנציאל של הילד.

 (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

5. לעודד את הילדים לקרוא ספרים שמציגים נשים חזקות כדמויות ראשיות

"אבא עושה בושות", "אנטון והבנות", "הנסיכה חכמולוגה", "בילבי", "לשחרר את הפיות", "אגדה חדשה", הן רק כמה דוגמאות מבין אלפי ספרים המתאימים לכל גיל שהילד שלכם יוכל לאהוב. ספרים בהם הוא יוכל לחוות את העולם שלא רק דרך הנסיך האמיץ המציל את העלמה שבמצוקה, אלא גם דרך גיבורה חזקה שלא דרושה להצלה של גבר. חשוב להדגיש, שלא צריך להראות רק נשים מדעניות וגיבורות, ורק אבות עקרי בית, אלא להראות גם וגם. שכל ילד וכל ילדה יכולים לנסות להיות כל מה שהם רוצים, וההצלחה או הכישלון תלויים בהם ולא במגדר שלהם.

 

לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet

 

6. ללמד אותם את המשמעות של כבוד

ללמד את הילדים לכבד את כל מי שסביבם הוא הצעד הראשון לגרום להם להבין את המשמעות של שוויון. אף אחד הוא לא יותר טוב מהאחר, ללא קשר לדת גזע ומין. הילדים לא נולדים עם רתיעה או שיפוטיות או תפיסה נוקשה של מה "נכון" ומה "לא נכון". לחינוך יש תפקיד משמעותי וחיובי בכך. הילד לומד שלא לנהוג באלימות או לא לקלל או להביט שמאל-ימין-ושמאל לפני מעבר חצייה מההורים והמחנכים.

 

לכן צריך לשים לב האם אנו מבקשים מאמא להביא עוגה או מההורים, האם משדרים תפיסה לפיה במשחק תפקידים הילדה היא בהכרח האחות או החולה ולא הרופאה (בניגוד לרופא), אם הילד ילמד שילדות יכולות לגדול להיות גם שוטרות, לוחמות אש, מדעניות או נשות קריירה והילדים יכולים להיות, אם ירצו, אופים, רקדנים, עקרי בית או כל דבר אחר – אז הבחירה תתאפשר.

 

חשוב להבין שיש תפקיד משמעותי לאופן שבו הילד חווה את אופן ההתייחסות של ההורים, לא רק איך מתחלקות המטלות בבית והאם שני ההורים שותפים בגידול הילדים, אלא גם התייחסותם לדברים שאינם נורמטיביים או אינם נורמטיביים עדיין בסביבתם. האם הם שיפוטיים, מרימים גבה, מתלחשים או נרתעים כשמשהו יוצא דופן.

 

7. לא להתעלם מהבדלים

יש דמיון ויש שוני בין נשים לגברים - יש שוני בין כל אדם ואדם. אין שני אנשים שהם אותו הדבר. שוויון אינו מחיקת שונות, אלא היכולת לאפשר לכל אחד לחיות את חייו כפי שהוא מעוניין בהם ולכבד את בחירותיו - או בחירותיה.

 

הכותבת היא מנהלת מרכזים לגיל הרך ולמשפחה בחברה למתנ"סים הארצית. בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה וקרימינולוגיה ותואר שני לחינוך בגיל הרך מהאוניברסיטה העברית וניסיון של עשרות שנים בתחום.

 

האם אתם מלבישים את הבנות בוורוד והבנים בכחול או שזה נראה לכם לגמרי מיותר? צפו בבייבי טוק:

 

צילום: ניר כהן וניצן דרור

צילום: ניר כהן וניצן דרור

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
שימו לב לבחירת המילים שלכם
צילום: shutterstock
מומלצים