מחקר: 1 מכל 10 חולי אלצהיימר בישראל - גר בתל אביב
מחקר חדש של מכבי שירותי בריאות מצא עוד כי הגיל הממוצע להתפרצות המחלה עלה מ־72 ל־80. החדשות הרעות: עלייה גדולה נרשמה במספר החולים
הגיל הממוצע להתפרצות מחלת האלצהיימר עלה בעשור האחרון בשמונה שנים, מ־72.7 ב־2006 ל־80.9 ב־2016. עם זאת, מספר המאובחנים באלצהיימר גדל באותה תקופה באופן משמעותי - ב־35 אחוז, ובשנים הבאות צפויה עלייה נוספת. תל־אביב היא העיר שמובילה במספר החולים: אחד מכל עשרה אנשים שסובלים מאלצהיימר חי בה.
נתונים אלה מתפרסמים לראשונה על ידי מכון המחקר של מכבי שירותי בריאות. המחקר, שבדק גם את הקשר בין אלצהיימר ומחלות נוספות, מצא ש־60 אחוז מהחולים סובלים מדיכאון, 24 אחוז סובלים גם מסרטן, 14 אחוז סובלים מתת־משקל ו־20 אחוז סובלים מעודף משקל. שיעור החולים בקרב נשים גבוה משמעותית משיעור הגברים - 62 אחוז מול 38 אחוז.
חיים יותר, חולים יותר
"אלצהיימר מוגדרת כשאדם לא מסוגל לבצע תנועות, לא מסוגל לזהות חפצים, סובל מהפרעות בדיבור או מחוסר הבנה וכמובן מפגיעה בכל סוגי הזיכרון", מסביר ד"ר זוריאן רדומיסלסקי, מנהל הגריאטריה באגף הרפואה של מכבי שירותי בריאות. "הרבה פעמים אנשים יכולים להיות בריאים גופנית אבל ישנה פגיעה קוגניטיבית שמפריעה לחולה לתפקד".
ההסבר לכך שתל־אביב מובילה את הרשימה הארצית קשור לעובדה שתוחלת החיים בעיר הגדולה ארוכה יותר לעומת הפריפריה. אחרי תל־אביב נמצאות ברשימה חיפה, בת־ים, רמת־גן, אשדוד, פתח־תקווה ונתניה.
העלייה בתוחלת החיים מסבירה גם את העלייה בגיל שבו המחלה מתפרצת. "ישראל היא מדינה עם תוחלת חיים גבוהה יחסית", מסביר ד"ר רדומיסלסקי. "בשנים האחרונות אנחנו רואים ירידה במספר המעשנים ועלייה בשיעור האנשים שמבצעים פעילות גופנית — שני גורמים שמונעים את התפרצות המחלה".
לאחרונה החלה מכבי בפיילוט ראשון מסוגו, שנועד להעניק לחולים הסובלים מדמנציה שירות הוספיס בית. במסגרת הפיילוט ליווה צוות ההוספיס 20 חולים ובני משפחותיהם, שקיבלו ליווי צמוד של רופא ואחות 24 שעות ביממה, טיפול תרופתי שהותאם להם באופן אישי, ובני המשפחה שלהם עברו הכנה נפשית ומנטלית. בנוסף, כל משפחה קיבלה ערכה שכוללת תרופות, חומרי אינהלציה, נוזלים וטיפות הרגעה, שבהם ניתן להשתמש לפי צורכי החולה.
"למרות התפתחות הרפואה, למרבה הצער אנחנו לא רואים בעתיד הקרוב פתרון לאלצהיימר", אומר ד"ר רדומיסלסקי. "צריך להשלים עם העובדה שכרגע מדובר במחלה חשוכת מרפא".