ריצ'רד גיר: "אני לא מתעניין בפוליטיקה, אני מתעניין בבני אדם"
לכבוד צאת סרטו החדש של הבמאי הישראלי יוסף סידר, "נורמן", התייצב הכוכב הראשי שלו ריצ'רד גיר למסיבת עיתונאים בסינמטק ירושלים. "כשתפתרו את הבעיות שלכם, העיר זאת תוכל להיות מקום של החלמה עבור כל העולם"
"זה היה תהליך ארוך להכנס לדמות הזו, במיוחד כי היא כל כך רחוקה ממני״ מספר ריצ׳רד גיר במסיבת עיתונאים שנערכה היום (ה') בסינמטק ירושלים לרגל סרטו החדש של יוסף סידר, ״נורמן: עלייתו המתונה ונפילתו התלולה של מאכער יהודי״. גיר, שנחת שלשום בישראל לכבוד בכורת הסרט בארץ (בארה"ב הוא ייצא רק בחודש הבא) התייחס לעובדה כי נבחר לגלם עסקן יהודי - מעין דמות יהודית גלותית קלאסית (ויש שאף יגידו - סטריאוטיפית), בסרט שהוא כולו משל על פוליטיקה, אנשים, דת, תמימות ועורמה.
גיבור הסרט, נורמן (גיר), מסתמך על חכמת רחוב, חושים חדים והיכולת לזהות (או לפחות לנסות לזהות) מוקדי כוח פוליטיים. בדרכו להתחבב על ראש ממשלת ישראל (ליאור אשכנזי) הוא מוצא את עצמו בתוך רשת סבוכה של מזימות פוליטיות. השחקן ההוליוודי, שידוע בפעילותיו ובהצהרותיו הפוליטיות, ניצל את הביקור בארץ כדי להפגש עם מספר קבוצות פוליטיות, בינן "נשים עושות שלום".
"למען האמת אני לא מתעניין בפוליטיקה, אני מתעניין בבני אדם", אמר. "האנשים שאני פוגש עובדים על ביסוס מערכות יחסים וגישור בין אנשים. התרשמתי מאוד מהקבוצה הזו, זה היה מאוד נוגע. אני מגיע מארץ שנמצאת בחרדה וכאוס כרגע, אז כולנו קצת מבולבלים. הדבר הטוב שיצא מזה הוא תנועת הנשים - אלה לא תנועות של כעס, אלא של חדווה והזדמנות".
הסרט, המתאר קשר חברי ולא לחלוטין אתי שנוצר בין מנהיג ישראלי לבין מעאכר יהודי אמריקני, יוצא בתקופה מעניינת במציאות הישראלית - סמוך לפרשת בנימין נתניהו וקשריו עם איש העסקים ארנון מילצ׳ן. כששחקני הסרט ויוצרו נדרשים לענות על השאלות הרלוונטיות המתבקשות בנושא, הם ממהרים להכחיש כל קשר.
״הרחקתי את עצמי ככל שיכולתי מכל סיפור אקטואלי ספציפי״, הסביר יוסף סידר. ״כל מי שמכיר את הקשר בין פוליטיקאים ישראלים לבין יהודים אמריקנים יודע שיש המון ׳נורמנים׳ שנתנו להם פעם מתנה או עשו להם טובה על מנת שיזכו להיות חלק מהמעגל הקרוב אליהם. נמשכתי לדינמיקה הזו, לסטריאוטיפ של היהודי שיודע לזהות את הרגע הנכון להעניק מתנה למישהו שלא יכול לסרב לה״.
בהקשר זה עולה שמו של מילצ׳ן, לא רק כאיש העסקים אלא גם כמפיק הסרט ״אישה יפה״, בו כיכב גיר. "אני לא חי מתחת לסלע", הוא עונה בתשובה לשאלה האם הוא מודע לדבר מעורבותו בחקירת ראש הממשלה נתניהו. "עבדנו ביחד על שני סרטים. ארנון הוא ג׳נטלמן. נכון שהוא טיפוס, אבל באינטרקציה בינינו הוא תמיד היה ג׳נטלמן. הוא מאוד מקסים, אדום הגון ונעים. אני יודע מעט מאוד על ההיסטוריה הידועה לשמצה כעת. אני לא מעשן סיגרים ולא שותה שמפניה, אז את הצד הזה שלו אף פעם לא ראיתי".
חיבור נוסף ומתבקש שנעשה עם יציאת הסרט, הוא זה שבין הבמאי סידר למשה טלנסקי, דודו, הזכור מפרשת ראש הממשלה לשעבר, אהוד אולמרט. ״הסרט הזה לא מספר את הסיפור של טלנסקי ואולמרט״, מדגיש סידר. ״הוא יכול בקלות להיקשר לכל מה שקורה עכשיו בחדשות או לפרשות רבות אחרות״. עוד הוסיף סידר, כי לפי תפישתו, דודו פעל מתוך תמימות ורצון לעזור למנהיג ישראלי ולא מאינטרסים פוליטיים.
מאחר שמסיבת העיתונאים מתקיימת בירושלים, נשאל גיר אודות יחסו לעיר. ״אני זוכר שלמדתי את המפה של מה שנחשב היום לישראל ומה שייחשב בעתיד לפלסטין", הוא אומר. "וכשביקרתי כאן לראשונה הבנתי שהכל כל כך קטן וקרוב. זה היה מדהים לגלות את זה. כולכם קרובים זה לזה וקשורים ואתם יודעים זאת. אני יכול לראות את ירושלים כמקום נהדר שיוביל אותנו אל העתיד. כשתפתרו את הבעיות, היא תהפוך למקום של החלמה עבור כל העולם. זה יקח המון זמן ואנרגיה, אבל זה מה שיקרה בסוף".