תחקיר המעונות: תיעוד אלימות, מטפלות מספרות ש"שכחו תינוק"
אלימות מילולית, עלבונות, הזנחה, בעיות בטיחות, תנאי קבלה שמאפשרים גם לאנשים מפוקפקים להתחיל לעבוד, ואפילו מכות. תחקיר "ידיעות אחרונות" חושף מה עובר על פעוטות במעונות היום. הכתבה המלאה - מחר
ההקלטות באדיבות "אינסק ציוד ריגול ואבטחה"
כשבנה בן השנתיים של מאיה תיאר בפניה כיצד המטפלת במעון נעמת צבטה אותו בגן, היא התקשתה להאמין, אבל החליטה לא לקחת סיכון. "למחרת בבוקר הסתתרתי מחוץ למעון וצפיתי במשך חמש שעות", היא מספרת. "כשהם יצאו לחצר, נחשפתי לזוועת אלוהים. ראיתי את המטפלות מלגלגות על הילדים, משפילות אותם, צוחקות בפניהם על האמהות שלהם. הן גם צעקו על הילדים והרימו אותם בכוח מהיד, כמו חפץ". מאיה לא חשבה פעמיים והסריטה את המתרחש ובעקבות הממצאים, היא טוענת, הועברה המטפלת למעון אחר.
מתוך כ-400 אלף פעוטות בגילים הרלוונטיים, המדינה מסבסדת קצת יותר מ-100 אלף, כלומר רבע, על פי קריטריונים סוציאליים. בסך הכל היא משקיעה כמיליארד שקל בשנה במעונות היום. שאר ההורים משלמים בעצמם לגנים - בין אם מדובר בויצו, נעמת ואמונה, ובין אם בגנים פרטיים, שרובם גם עולים יותר.
בחודשים האחרונים פנו אלינו עשרות הורים מרחבי הארץ עם סיפורי זוועה על המתרחש במעונות שאליהם שלחו את ילדיהם, במקרים רבים האירועים גם תועדו. כמובן שבכל מקום ישנן גם מטפלות טובות ומסורות - והן הרוב - אבל אי אפשר להתעלם מהתיעוד ומהעדויות שהגיעו לידינו.
משיחות עם מטפלות רבות וגם עם מנהלות מעון לשעבר, התברר שהמצב אף קשה יותר משתועד. מטפלות סיפרו על הזנחה קשה, על רשלנות בטיפול בילדים ועל מנגנון שמתמקד בניסיון לחסוך בהוצאות ולהרוויח כמה שיותר, על חשבון הילדים.
"כמו בכל מקום שיש בו אוכלוסיות מוחלשות ואין בו כמעט שום מעורבות של המדינה, אנשים רוצים להרוויח כמה שיותר כסף ולחסוך בהוצאות", סיפרה השבוע מנהלת לשעבר במעון של נעמת. "אחרת לא היו לוקחים לפעמים לעבודה הזאת אנשים שלא היו מתקבלים לעבודה בשום מקום אחר".
בעבר נקבע, מסיבות לא ברורות, שהאחריות על המעונות תהיה בידי משרד התמ"ת. לפני שבעה חודשים, לאחר ויכוח בין משרדי החינוך והרווחה, החליטה הממשלה להעביר את האחריות למעונות דווקא למשרד העבודה והרווחה. למה? פוליטיקה.
במהלך התחקיר, הראתה כתבתנו עד כמה קל להתקבל למעונות. מספיק רק לרצות. למנהלות אין זמן אפילו לערוך בדיקת רקע. פשוט ביקשו ממנה לבוא לעבוד, מהר ככל האפשר.
"התקבלתי לעבודה כמטפלת בגיל 18", מספרת שרה, מטפלת במעון של רשת אמונה. "המטפלת הראשית אצלנו הייתה מזעזעת. היא הייתה צורחת על הילדים ומושכת אותם בכוח. כשסיפרתי להורים והם עשו בלגן, החליטו שאני אהיה המטפלת הראשית ופשוט אמרו: 'תשיגי מהר חברה שתבוא לעבוד איתך'. ככה זה עובד. בחצי שנה האחרונה הביאו אלינו בחורה שהשתחררה ממחלקה פסיכיאטרית לעבוד כסייעת".
בתחקיר מובא תיעוד מכמה וכמה גנים. הגרוע מכולם היה בגבעת זאב. שם טוענים ההורים שמדובר בשערורייה מתמשכת. השבוע, בעקבות התיעוד שבו נחשף כי המטפלות נוהגות באלימות מילולית וחשש שאף פיזית כלפי הילדים, הן הושעו וזומנו לשימוע. אתמול נערכה אסיפת הורים גדולה במקום, ושם נחשפו כל ההורים למה שהתרחש בגן על פי העדויות. האווירה, מספרת אחת האמהות, הייתה קשה, והורים רבים פרצו בבכי.
בשתי כיתות של מעון נעמת בבת-ים, חלק גדול מהיום מתנהל בצרחות. מדי פעם צועקות המטפלות על ילד שלא מפסיק לבכות: "שקט, תשתוק", במקום לחבק וללטף אותו. כשהתינוקות מתעוררים מהשינה ומתחילים לבכות, במשך זמן רב איש לא ניגש אליהם. מטפלות שם גם נתפסו מעשנות, סמוך לילדים. באותו מעון שכחו בעבר הגננות את אחד הילדים בגן במהלך תרגיל רעידת אדמה.
צעקות, קללות ותוקפנות תועדו גם במעון של אמונה בפתח תקווה. "אני אוציא אותך!" צורחת המטפלת על ילדה אחת, "זה לא מושב בכנסת", היא נוהמת על אחר. כשהילדה מתחילה לבכות, המטפלת רק מחריפה את הטון וצורחת עליה. על ילד אחר שבוכה היא צורחת: "זהו, אין לך נעל. הנעל בזבל".
מכל הארגונים, הפנו בתגובה אצבע מאשימה למדינה. "אם הממשלה לא תתעורר, הבעיות צפויות להחריף", נמסר מנעמת. "בתנאי בסיס קשים אלו נעמת עושה את המיטב. מקרים חריגים קורים בכל מערכת גדולה, ואנחנו מטפלים בכל תלונה ודיווח".
בנעמת טענו כי הם לא מכירים מקרה של ילד שנשכח בגן בבת-ים, אך ידעו לספר על מקרה אחר בתל אביב: "בזמן אזעקה במבצע צוק איתן, בתוך הלחץ והמתח, נשכח תינוק במהלך הורדת הילדים והתינוקות מקומה ב' למרחב המוגן בקומה א' ובתוך דקה או שתיים הוא אותר".
מאמונה נמסר בתגובה: "מקרים בודדים, בהם עובדות פעלו באופן בלתי תקין, טופלו באופן מיידי ובמלוא הנחישות והחומרה".
מויצו נמסר: "אנחנו רואים בחומרה רבה את ממצאי התחקיר. לצערנו קיימים גם מקרים בודדים של עובדות שהתנהלותן חורגת מההנחיות והסטנדרטים הגבוהים שמציב הארגון לעובדיו. מקרים אלו נבדקים ומטופלים בימים אלו ללא פשרות".
תגובת משרד העבודה והרווחה: "השר חיים כץ קיבל לידיו את האחריות על מעונות היום לפני שישה חודשים בלבד. מדיניותו הביאה לכך שבתוך ארבעה חודשים ניתנו אישורים לפתיחת 100 מעונות חדשים (בין השנים 2016-2014 נבנו רק 24 מעונות יום חדשים)".
התחקיר המלא יתפרסם מחר ב"ידיעות אחרונות"