זעזוע בדרום קוריאה: הנשיאה הודחה, הרוגים בהפגנות
בית המשפט אישר את הדחת הנשיאה פארק, שחשודה בשחיתות: "בגדה באמון האנשים". אלפים יצאו להפגין נגד ההחלטה, ולפחות שניים נהרגו
הושלמה הדחת נשיאת דרום קוריאה - והמהומות החלו. בית המשפט החוקתי בדרום קוריאה אישר הלילה (ו') את הדחתה של הנשיאה, פארק ג'ן הייאה, שחשודה במעורבות בפרשת שחיתות. בעוד כחודשיים יתקיימו בחירות חדשות במדינה. אלפים יצאו להפגין נגד ההחלטה, ושני מוחים נהרגו, בהם בן 72.
נשיאת בית המשפט, לי יונג-מייל, אמרה: "אנו מדיחים את פארק מתפקידה. בפעולות שלה היא בגדה באמון האנשים. זו הפרה חמורה ובלתי נסבלת של החוק". בעקבות ההחלטה הפגינו אלפים מתומכי פארק. הם השליכו מוטות של דגלים על שוטרים וטיפסו על אוטובוסים שבהם השתמשה המשטרה כדי לשים חיץ ולמנוע מהמפגינים להתקרב לבית המשפט.
לפני כשלושה חודשים הצביע הפרלמנט במדינה בעד הדחתה של הנשיאה לאחר חשיפת פרשת השחיתות שבה הייתה מעורבת. ראש הממשלה הוואנג קיו-אה מונה כמחליפה. על פי החוק, עם אישור ההדחה בבית המשפט, בעוד כחודשיים יערכו בדרום קוריאה בחירות חדשות שבהן תקבע זהות הנשיא החדש במדינה.
שר ההגנה של דרום קוריאה, האן מין קו, הורה לצבא להיות בכוננות ולהיערך לפרובוקציות אפשריות של צפון קוריאה, שתנסה לדבריו לנצל "את המצב הלא יציב בארצנו ובחו"ל". לדבריו, פיונגיאנג יכולה לבצע פרובוקציות "אסטרטגיות או מבצעיות" בכל עת. בשבועות האחרונים שיגרה צפון קוריאה טילים בליסטיים ארוכי טווח, שהובילו לגינויים מצד הקהילה הבינלאומית. סוכנות הידיעות הצפון קוריאנית הרשמית פרסמה הודעה קצרה על ההדחה בסיאול.
ארה"ב הודיעה בעקבות פסק הדין כי היחסים בין המדינות ימשיכו להיות תקינים. דובר מחלקת המדינה, מארק טונר, אמר כי הדחתה של פארק היא "עניין מקומי שלארצות הברית אינה נוקטת עמדה בנושא" והוסיף כי ימשיכו בשיתוף הפעולה עם מחליפה הזמני, ראש הממשלה הוואנג קיו-אה, עד שאזרחי המדינה יבחרו נשיא חדש.
פארק, הנשיאה הראשונה שנבחרה בצורה דמוקרטית והודחה, מואשמת שנתנה לחברה שלה, צ'וי סון-סיל, גישה לענייני המדינה, גם אלה הסודיים, וחברתה מואשמת שניצלה את הקרבה ביניהן כדי להרוויח הון לא חוקי. הנשיאה הדרום קוריאנית הודתה שצ'וי ערכה כמה מהנאומים שלה ועזרה לה ביחסי ציבור.
כלי התקשורת המדינה האסייתית דיווחו שצ'וי, שלא מחזיקה בשום תפקיד ציבורי רשמי, מילאה תפקיד מרכזי בממשלה. היא עצמה אמרה בעבר שהיא סייעה לנשיאה פארק, אבל אמרה שהיא לא יודעת אם חומרים שהיא ראתה היו מסווגים.
במסגרת הפרשה נחשף כי צ'וי כתבה נאומים לחברתה הנשיאה, קיבלה גישה לחומר לא מסווג והקימה קרנות של מיליוני דולרים משוחד שקיבלה מחברות קוריאנית במטרה להגיע לאוזנה של הנשיאה. פארק מואשמת שלחלק מהמזימות היא הייתה שותפה.