רפואה אונקולוגית אינטגרטיבית: הדרך להקל על חולי הסרטן
בשנים האחרונות הבינו הרופאים שלא די בטיפולים היעילים לרוב בסרטן, וצריך למצוא את הדרך להקל על המטופלים שסובלים לא אחת מתופעות לוואי קשות. כך נולדה הרפואה האונקולוגית האינטגרטיבית. מה היא כוללת ולמי היא עשויה לעזור
הטיפולים האינטגרטיביים לחולים אונקולוגים הינם חלק מן העידן החדש בתחום האונקולוגיה בעולם. זוהי תנועה שהחלה כטיפולים "אלטרנטיביים" שהוחלפו בשמם לרפואה משלימה, וכיום - אינטגרטיבית.
במדינות אירופה ובארה"ב אף קיימת הסדרה של התחום במסגרת חקיקה. בישראל סוקר דו"ח דין וחשבון שנערך ע"י הכנסת בשנת 2010 בנושא "הסדרת הרפואה המשלימה" בהרחבה את הנושא. מסקירה זו עולה כי אי הסדרת התחום יוצרת סכנה של הטעיית הציבור, ובעיקר הטעיית מטופלים במסגרות פרטיות. עוד באותו הדוח נידונה האפשרות לעגן בחוק הכרה בטיפולים מסוימים ולהציב לכך תנאים לשם הגנה על המטופלים ועל הציבור.
כיום, הרבה מחולי הסרטן פונים בשלב כלשהו של ההתמודדות עם המחלה ותסמיני הלוואי להיעזר ברפואה אינטגרטיבית, לרוב מבלי לדווח על כך לאונקולוג המטפל. הציפיות שלהם מהרפואה המשלימה/אינטגרטיבית מגוונות, החל מציפייה להקלה על תופעות הלוואי הקשות של הטיפול (כימותרפיה, הקרנות וכד'), דרך חיזוק חוסן המערכת החיסונית ולעיתים אף ריפוי המחלה עצמה.
יותר מרכזי סרטן ברחבי העולם פותחים מרכזים של אונקולוגיה אינטגרטיבית, בהם מציעים טיפולים משולבים ביחד עם הטיפול הקונבנציונלי המקובל וכחלק מהמערך האונקולוגי הממסדי. הטיפולים הללו נועדו להפחית תופעות לוואי ולשפר איכות החיים והתפקוד באופן מבוקר ומתואם עם הרופא האונקולוג המטפל.
הדגש הוא על הקונטקסט
על הצוות המטפל באונקולוגיה אינטגרטיבית להיות בעל הכשרה וניסיון בתחום, ולפעול תחת פיקוח והכוונה של רופא אינטגרטיבי. מדובר ברופא (MD) בעל הכשרה וניסיון ברפואה משלימה, שתפקידו הוא לכוון את המטופל לטיפולים המתאימים ביותר - הן מבחינת יעילותם והן מבחינת בטיחותם - ע"פ עקרונות המחקרים והנחיות המקובלות (מה שמכונה Evidence-Based Medicine, או רפואה נתמכת-ראיות).
תהליך הייעוץ אצל הרופא האינטגרטיבי כולל גם התייחסות לשימוש נבון ומושכל בתוספי מזון וצמחי מרפא, עם מתן מידע אודות יעילותם ובטיחותם (תופעות רעילות, אינטראקציות עם תרופות וכו'). הרופא האינטגרטיבי מהווה גורם מקצועי יועץ עבור הצוות האונקולוגי המטפל, ובכך מקדם את שיתוף הפעולה עם צוות המטפלים ברפואה משלימה.
קיימת חשיבות עליונה לקונטקסט שבו ניתן טיפול אינטגרטיבי לחולה, והדרך הנכונה ביותר היא שכל הטיפול בחולה יתועד באותו תיק רפואי בו מנוהל הטיפול האונקולוגי. במציאות בה אנו חיים, יותר חולי סרטן פונים ליועצים פרטיים מסוגים שונים מחוץ למסגרת בית החולים לצרכי קבלת טיפול ברפואה משלימה. לא פעם, הסמכתם של מומחים אלו אינה ברורה ומוטלת בספק. הם אינם מתואמים כלל עם האונקולוג המטפל ולמעשה מוכרים לחולים במצוקה "תרופות פלא".
חשוב להדגיש כי ישנם צמחים או תוספי מזון שנטילתם עלולה להפריע לטיפולים האנטי-סרטניים, והם אף עלולים לגרום נזק ממשי לחולים רבים שרוכשים תוספים במיטב כספם. הרפואה המשלימה בפרט בתחום האונקולוגי חייבת להינתן תחת פיקוח. במידה וחולה מעוניין לשלב טיפולים, טוב יהיה לקבלם בפיקוח ובמסגרת מערכת רפואית מוסמכת, הפועלת בתיאום עם הרופא המטפל ומשקללת את כל המידע הרפואי אודותיו. חשובה מסגרת אחת.
הרפואה האינטגרטיבית המפוקחת מעניקה מענה בשני מובנים. האחד, בהתמודדות עם תופעות הלוואי והשני בשיפור איכות החיים. אלו שני פרמטרים מאוד חשובים ברפואת הסרטן ובחיי האנשים המתמודדים עם המחלה.
לצערנו עדיין לא תמיד ניתן לרפא את החולה. אך במקרים בהם הטיפול האונקולוגי עוזר, אז ניתן לשפר את איכות חייו באמצעות הטיפול האינטגרטיבי. זהו שילוב מושכל של גישות ולא פחות גם שילוב צרכים בין גוף ונפש, היום כבר ידוע שיש קשר בין הדברים.
מה כוללים הטיפולים האינטגרטיביים?
הטיפולים האינטגרטיביים הניתנים במרכז טל לאונקולוגיה אינטגרטיבית כוללים דיקור סיני (אקופונקטורה), ייעוץ בהומיאופתיה, טיפולי מגע, ביניהם רפלקסולוגיה, שיאצו, טווינה ועוד. השפעת הטיפול באה לידי ביטוי במגוון אפשרויות. לדוגמא, הטיפול בדיקור סיני יכול להפחית באופן משמעותי תסמינים כמו הפרעות בתחושה בגפיים בעקבות פגיעה עצבית של הטיפול הכימי (נוירופתיה), בחילות והקאות; חולשה ועייפות, הנגרמות כתוצאה מהמחלה ומהטיפול בה. כמוכן, טיפולי מגע יכולים להקל ולשפר תחושת הבריאות.
למשל, חולה בת 50, עם אבחנה של סרטן ריאות גרורתי. בעקבות הטיפול בכימותרפיה פיתחה תופעות לוואי קשות, ביניהן פגיעה עצבית (נוירופתיה) עם תחושת נמלול בכפות הידיים, ושל "דריכה על מחטים" בכפות הרגליים, כאשר נאלצה להיעזר בהליכון בזמן הליכה. בעקבות התסמינים הופסק הטיפול הכימי, והיא קבלה טיפול במשככי כאב חזקים וקנביס, עם הקלה חלקית בלבד. לאחר סדרת טיפולים בדיקור סיני התסמינים העצביים פחתו במידה ניכרת, והיא חזרה ללכת בלי עזרת הליכון ולתפקד באופן מלא.
דוגמה נוספת - מטופל בן 55 עם סרטן הערמונית, שבעקבות טיפול אנדוקריני (הורמונים) פיתח גלי חום קשים, שהעירו אותו משנתו והקשו על התפקוד היום-יומי. לאחר סדרת טיפולים בדיקור סיני חלה הקלה ניכרת בתסמינים, עם שיפור בהרגשה הכללית ובתפקוד. לאחר כחצי שנה גלי החום החלו שוב להופיע, והוא חזר לסדרה חדשה של טיפולים בדיקור.
חולה אחרת, בת 60, לאחר כריתת סרטן הרחם בעקבות גידול ממאיר, החלה טיפול בכימותרפיה, ללא תופעות לוואי. במקביל החליטה על דעת עצמה על טיפול "טבעי" של הימנעות מסוכר ("הסרטן אוכל סוכר") והחלה ליטול גרעיני הצמח מורינגה (Moringa) בעקבות זאת החלה לסבול מתסמינים קשים שכללו חולשה ועייפות, כאבים "בכל הגוף" וטעם "מר" בפה. במהלך הייעוץ עם רופא אינטגרטיבי הומלץ להפסיק את הטיפול במורינגה, כאשר נמצא כי הוא מעלה את רמתן של תרופות רבות (דרך עיכוב אנזימים שמפרקים אותן בכבד), מה שעלול להגביר את תופעות הלוואי. במקביל, היא הופנתה לסדרת טיפולים בדיקור סיני, כאשר בביקורת האחרונה דיווח האונקולוג המטפל על "השפעה טובה" של הטיפול ברפואה משלימה.
אונקולוגיה אינטגרטיבית היא יישום אמיתי של השילוב בין שתי גישות, שיכולות ביחד להביא להקלה משמעותית בסבלם של מטופלים אונקולוגים רבים. מעבר לשיפור באיכות החיים, הטיפולים ברפואה משלימה מאפשרים לאונקולוגים להמשיך ולתת את הטיפולים הקונבנציונליים במחלה במינון ובתזמון כפי שתוכנן, ובכך להגיע לתוצאות הטובות ביותר של הטיפול. חשוב ביותר שהטיפולים יינתנו ע"פ הכוונתו ופיקוחו של רופא אינטגרטיבי; ע"י צוות מטפלים בעלי הכשרה ומיומנות בטיפול בתחום האונקולוגיה; ובתוך מסגרת של אונקולוגיה אינטגרטיבית הפועלת כחלק ממערך אונקולוגי קונבנציונלי. בכך יכולים המטופלים ליהנות מכל העולמות, ולהתקדם לקראת תהליך הריפוי וחזרה לחיים מלאים.
ד"ר רענן ברגר הינו מנהל המכון האונקולוגי, מרכז רפואי שיבא, תל השומר. ד"ר נח סמואלס הוא רופא אינטגרטיבי ומומחה ברפואה פנימית, מנהל רפואי של מרכז טל לאונקולוגיה אינטגרטיבית במכון האונקולוגי, מרכז רפואי ע"ש חיים שיבא, תל השומר