ניצוץ החיים של וולטר פרגסון וחיות הבר
תערוכה של האמן וולטר פרגסון, אחד מהאמנים הנודעים בעולם בתחום ציור ואיור בעלי חיים, שהלך לעולמו לפני כשנתיים, תוצג בגן הלאומי ירקון מיום שבת הקרוב לרגל ציון שבוע שמירת הטבע בישראל ע"י רשות הטבע והגנים. "לצערי, מרבית מהחיות שציירתי בעשורים האחרונים, נעלמות מהעולם", סיפר בעבר בראיון ל-ynet. "הדבר החשוב מבחינתי, הוא לתפוס את האופי של החיה"
תערוכה של האמן וולטר פרגסון, אחד מהאמנים הנודעים בעולם בתחום ציור ואיור בעלי חיים, שהלך לעולמו לפני כשנתיים, תוצג בגן הלאומי ירקון מיום שבת הקרוב לרגל ציון שבוע שמירת הטבע בישראל ע"י רשות הטבע והגנים.
התערוכה הנושאת את השם "המדריך לטבע על פי פרגסון" תכלול עשרות יצירות של בעלי חיים מהטבע המקומי וגם מהעולם, וכן יצירות המתייחסות לחקר הפרהיסטוריה והתנהגות האדם הקדמון.
פרגסון צייר ואייר בעלי חיים במשך עשרות שנים, זכה לפרסומים בעיתונות העולמית, כתב ואייר ספרים ומדריכי טבע, ביניהם גם מדריכי ציפורי ויונקי הארץ בשנות ה-70.
הוא נולד בניו-יורק והחל לצייר בעלי חיים מגיל צעיר. בתום לימודים ארוכים, החל לעבוד במוזיאון הטבע בארצות הברית כמאייר מדעי, אייר למגזינים יוקרתיים בעולם ובסוף שנות ה-50, ביקר לראשונה בישראל ושהה בה כתייר במשך מספר חודשים.
"טיילתי בארץ, פגשתי את האנשים ולמדתי את ההיסטוריה, זה הפך אותי לציוני אמיתי", סיפר פרגסון בראיון ל-ynet לפני שבע שנים. "קודם לכן, לא ידעתי דבר על ישראל והייתי יהודי אמריקני מדומה, אבל כשהגעתי לכאן, המדינה היתה צעירה, בקושי היו כבישים סלולים, מעט מאוד מכוניות והכי חשוב - הרבה ציפורים וחיות בר. גן עדן".
כשעלה לישראל בשנת 1956 והתקמם בבית ינאי, שם רכש חווה, הוא החל גם לסייע לחיות בר פצועות. "הבית היה מלא בחיות. אנשים היו מביאים אלינו חיות פצועות. אני זוכר שהיתה לנו תנשמת שישבה על מוט של וילון בחדר האמבטיה. בתוכה, היו מספר אנפיות בקר צעירות, היו לי קיפודים, קוצנים זהובים ושועל חולות עם שלוש רגליים שהצלתי בטבע", הוא נזכר.
"אם מצאתי משהו מת בדרך, אספתי אותו. לקחתי אותו אלי הביתה והזרקתי לו פורמלדהיד כדי לשמר אותו, מספיק כדי שאוכל לצייר אותו. הבעיה שעם השנים, המדינה התפתחה ולאט לאט, כבר כמעט לא רואים חיות בר כמו פעם. לצערי, מרבית מהחיות שציירתי בעשורים האחרונים, נעלמות מהעולם".
פרגסון שימש כמאייר המדעי של המחלקה לזואלוגיה של אוניברסיטת תל אביב במשך כ-30 שנה. "כשהייתי צעיר, לא ידעתי את ההבדל בין ציור להעתקה, רק אחרי שלמדתי את הנושא באופן מקצועי, גיליתי שאמנות היא לא כישרון ואולי זה יפתיע אנשים רבים. אמנות היא פעילות תרבותית ותרבות היא דבר שנרכש".
פרגסון נפטר בגיל 85 בשנת 2015. "הדבר החשוב מבחינתי, הוא לתפוס את האופי של החיה. אני רוצה לתפוס את מה שאני מכנה 'ניצוץ החיים' ובקלות אפשר לפספס אותו במהלך היצירה", שיתף אז בראיון על אהבתו לבעלי חיים ולאמנות. "אנשים שלא יכולים לראות את ההבדל, לא יכולים להעריך את ההבדל. אך אנשים שמכירים את הציפור, רואים את הציור. הם יכולים לראות. כן, זה זה. זהו ניצוץ החיים".
התערוכה תוצג החל מסוף השבוע במתחם תל אפק – אנטיפטריס, במסגרת שבוע שמירת הטבע הישראלי עד ה-30 למאי 2017.