לאחר העסקה: מובילאיי נסקה ב-28%, אינטל ירדה ב-2%
המדדים בוול סטריט ננעלו ביציבות; הפרשן הכלכלי המוביל של CNBC: "מובילאיי היא רכישה מושלמת עבור אינטל"; מיטב דש: "הסיכון לשוק המניות עלה"
המדדים המובילים בוול סטריט ננעלו ביציבות, כאשר נאסד"ק עלה ב-0.2% (יום המסחר הרביעי ברציפות בו הוא ננעל בעליות) דאו ג'ונס ירד ב-0.1% ו-S&P 500 ננעל בסמוך לנקודת הפתיחה. מניית סנאפ איבדה 4.6% וננעלה במחיר הנמוך ביותר מאז ההנפקה - 21.1 דולר. המשקיעים ממתינים להחלטת הריבית בארה"ב מחרתיים, כאשר הצפי הוא שהפד יחליט להעלותה.
האקזיט הגדול בתולדות המשק הישראלי: ענקית השבבים האמריקנית אינטל הודיעה על רכישת חברת מובילאיי הישראלית תמורת כ-15 מיליארד דולר. "על אף השמחה בגין האקזיט של חברה ישראלית, לדעתנו המחיר הוא נמוך מדי" מסביר הראל גילאון מנכ"ל משותף באופנהיימר.
לדבריו, "מחיר של 15 מיליארד דולר הוא פשוט אינו גבוה מספיק. "אבל אני מבין את הסיטואציה, מובילאיי הגיעה למצב שבו היא חייבת ללכת עם הכי גדולים בשוק", מסביר גילאון.
אינטל תרכוש במזומן את כל מניות מובילאיי במחיר של 63.54 דולר למניה, המשקף שווי הון עצמי של כ-15.3 מיליארד דולר, ושווי חברה של כ-14.7 מיליארד דולר. על פי הודעת החברה, מובילאיי תשתלב כחטיבה בענקית הטכנולוגיה ותוביל אותה בשוק הרכבים האוטונומיים.
"מובילאיי היא 'רכישה מושלמת' עבור אינטל", כך מעריך ג'ים קרמר, הפרשן הכלכלי המוביל של CNBC. "זה מראה על חשיבה קדימה. השוק הזה הוא פה כדי להישאר. הוא מתפתח במהירות", הוסיף.
עסקת הרכישה, בשווי 63.54 דולר למניה היא הרכישה הגדולה ביותר של חברה המתמקדת רק בסקטור המכוניות האוטונומיות. מובילאיי מייצגת 70% מהשוק העולמי למערכות סיוע לנהגים ומערכות למניעת תאונות.
ברקע למסחר
מחיר הנפט (WTI) ירד זה היום השישי ברציפות ב-0.2% לרמה של 48.4 דולר לחבית. זאת בעקבות נתונים שפורסמו בארה"ב לפיהם תפוקת הנפט מפצלי שמן צפויה לעלות באפריל ב-109 אלף ליום בהשוואה לחודש. לפיכך החשש הוא שהדבר יביא לקיזוז בעליות שנרשמו בעקבות הקיצוצים בתפוקת אופ"ק. הברנט נחלש קלות וננעל ברמה של 51.4 דולר לחבית.
הזהב לעומת זאת רשם עלייה ראשונה לאחר תשעה ימים של ירידות - 0.1% לרמה של 1,203.1 דולר לאונקיה. בשבוע שעבר איבד הזהב 2%, ואילו הכסף איבד 4.6%.
הבורסות באירופה חתמו את יום המסחר בעליות שערים: מדד דאקס הגרמני עלה ב-0.2%, מדד פוטסי הבריטי התחזק ב-0.3% ומדד קאק הצרפתי הוסיף 0.1% לערכו.
באסיה: ניקיי עלה ב-0.2%, שנגחאי התחזק ב-0.8% והאנג סנג עלה ב-1.1%. קופסי עלה ב-1% בדרום קוריאה לאחר הדחת הנשיאה.
השרה הראשונה של סקוטלנד, ניקולה סטרג'ן, אישרה כי בכוונתה לבצע משאל עם נוסף על עצמאות סקוטלנד. סטרג'ן טענה כי המהלך נחוץ כדי להגן על האינטרסים הסקוטיים לנוכח ההחלטה הבריטית לעזוב את האיחוד האירופי.
משאל עם בנושא שהתקיים ב-2014 הסתיים בהכרעה נגד פרישה. "חשוב שסקוטלנד תוכל לממש את זכותה לבחור את עתידה, בתקופה שבה האפשרויות יהיו ברורות יותר מכפי שהן כיום, אבל לפני שיהיה זה מאוחר מדי להחליט על הדרך שלנו", אמרה סטרג'ן היום באדינבורו.
לצד הבחירות הצפויות בהולנד ברביעי, אירופה צפויה להיסחר השבוע גם על רקע המתיחות הגוברת בין מדינות האיחוד לבין טורקיה של ארדואן, ובחזית אחרת, מול הסבירות שבריטניה תפעיל כבר השבוע את סעיף 50 לאמנת ליסבון, ובכך יחל מהלך הפרידה של הממלכה מהאיחוד האירופי.
על פי מעקב חברת המחקר CME Group, השוק מעניק סיכוי של 88.6% להעלאת ריבית בהחלטה הקרובה של הפד. בדצמבר האחרון העלה הפד את הריבית ב-0.25% והיא עומדת נכון להיום בטווח של 0.50%-0.75% והודיע כי בכוונתו לבצע 3 העלאות ריבית במהלך 2017. עד לאחרונה ההערכה בשוק היתה להעלאה ראשונה בחודש יוני, אולם בחודש האחרון חברי ההנהגה של הבנק, בהובלת היו"ר ג'נט ילן, אמרו כי העלאת ריבית בחודש מרץ היא בהחלט אפשרית, ואף סבירה במידה רבה.
מניות מרכזיות
חברת האנרגיה והנפט הבריטית אמק פוסטר ווילר (Amec Foster Wheeler) הודיעה כי הוגשה לה הצעת רכישה בעסקת מניות בשווי של 2.23 מיליארד ליש"ט מהמתחרה ג'ון ווד (John Wood Group).
יו"ר חדש ל-HSBC. הבנק הבריטי הודיע על מינוי של מארק טאקר (Mark Tucker) לתפקיד היו"ר. בניגוד למסורת, מדובר הפעם במינוי חיצוני: טאקר מכהן כמנכ"ל חברת הביטוח AIA והוא ייכנס לתפקידו החדש בבנק ב-1 בספטמבר (במקומו של דאגלס פלינט, Douglas Flint).
חברת הבנייה הבריטית בוביס (Bovis) דחתה הצעות רכישה שהוגשו על מצד המתחרות גאליפורד (Galliford Try) ורדרואו (Redrow) - הראשונה הציעה עסקת מניות והשנייה עסקה משולבת של מזומן ומניות.
טושיבה: לאחר הדיווח בסוף השבוע לפיו ממשלת יפן עשויה למנוע את מכירת חטיבת שבבי הזיכרון שלה לחברות זרות. הסיבה המוצהרת למהלך היא שרכישה מצדן עלולה להוות סיכון לביטחון הלאומי של המדינה. הדיווח לא קיבל אישור רשמי מגורם בממשלת יפן.