שתף קטע נבחר

רק הימין יכול: הקרב על הולנד

ארדואן כיכב בעימות בין איש הימין הקיצוני וילדרס לראש הממשלה רוטה - שמתחזק בסקרים מאז תחילת המשבר עם טורקיה והשינוי ביחס למהגרים. ההולנדים הולכים היום לקלפיות כשהעניין הבינלאומי בבחירות חסר תקדים: האם הגל שהתחיל ב"ברקזיט" ונמשך בניצחון טראמפ יימשך?

ראש ממשלת הולנד מארק רוטה התעמת שלשום (יום ב') עם יריבו הגדול, איש הימין הקיצוני חירט וילדרס, לקראת הבחירות לפרלמנט שיתקיימו היום. בשבוע האחרון עסוקה הולנד בסכסוך עם טורקיה, והנושא בלט גם בעימות. "ארדואן מחזיק אותך כבן ערובה. תסגור את הגבולות של הולנד", הטיח וילדרס ברוטה בעימות. "זה פתרון מזויף לגמרי. אתה רוצה 'נקזיט' ("ברקזיט" הולנדי), אתה רוצה שהולנד תצא מאירופה. אתה יודע כמה זה יעלה. אל תעשה את זה".

מארק רוטה וחירט וילדרס בעימות שלשום (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מארק רוטה וחירט וילדרס בעימות שלשום(צילום: רויטרס)

וילדרס כינה את יריבו "ראש הממשלה של הזרים", ואמר כי "אנחנו צריכים לבחור למען עתיד האנשים שלנו וההורים שלנו, ולא למען מבקשי המקלט". בסקרים האחרונים וילדרס, איש הימין הקיצוני שהתחייב להיאבק בהגירה המוסלמית, מפגר במעט אחרי איש הימין המתון רוטה, שמכהן בתפקיד מ-2010. וילדרס הוביל ברוב הסקרים בחודשים האחרונים, ונראה שרוטה נערך בהתאם. עוד לפני העימות עם טורקיה, ממנו יצא מחוזק, הוא שלח אזהרה נדירה למהגרים בארצו. "מי שלא רוצה להשתלב - שיעזוב", אמר.

 

טראמפ ההולנדי: השבוע הגדול של חירט וילדרס

הולנד וטורקיה: ממשבר דיפלומטי להון פוליטי

 

המשבר עם טורקיה, והשאלה על עתידה של אירופה לאחר ה"ברקזיט" ולקראת הבחירות בצרפת, הופכים את הבחירות בהולנד למרתקות ואת העניין הבינלאומי לחסר תקדים. התוצאות בהולנד יראו אם המגמה הפופוליסטית שהובילה להכרעה הדרמטית בבריטניה – ולבחירתו של דונלד טראמפ – נמשכת, ואם הימין הקיצוני באירופה ממשיך להתחזק.

 

בימים האחרונים הושפע קמפיין הבחירות של השניים מהעימות הדיפלומטי עם ממשלת טורקיה, בעקבות הסירוב ההולנדי לאפשר לשני שרים טורקים לנאום בעצרות במדינה לקראת משאל העם בחודש הבא שעשוי לחזק משמעותית את כוחו של הנשיא רג'פ טאיפ ארדואן. הסירוב של רוטה ללחץ הטורקי זכה לגיבוי נרחב בהולנד. וילדרס זקף לעצמו את הקרדיט על הסירוב, וטען שרק לאחר שהתבטא נגד טורקיה החליטה הממשלה לפעול.

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
 

כיכב בעימות. ארדואן (צילום: AP) (צילום: AP)
כיכב בעימות. ארדואן(צילום: AP)

רוטה ספג ביקורת בארבע השנים האחרונות על צעדי צנע לא פופולריים, אך הירידה באבטלה וההתאוששות הכלכלית חיזקו אותו. הוא מתייחס לבחירות הקרובות כקרב "ראש בראש" עם "המפלגה למען החירות" של וילדרס. לפי רוטה הבחירה פשוטה: המשכיות – או כאוס. רוטה אמר שהמניפסט של וילדרס – הוצאת הולנד מהאיחוד האירופי, סגירת הגבולות למהגרים מוסלמים, סגירת מסגדים והאיסור על הקוראן – יוביל לכאוס בהולנד.

 

וילדרס לא נשאר חייב ואמר בעימות כי יאפשר להולנדים "להיות שוב הבוסים בארצם". גם אם מפלגתו של וילדרס תנצח בבחירות, שבהן יבחרו ההולנדים את 150 הנציגים בבית התחתון של הפרלמנט, הוא יתקשה להרכיב ממשלה. רוטה, וראשי מפלגות נוספות, אמרו שיסרבו להקים איתו קואליציה.

 

וילדרס ורוטה מובילים ברוב הסקרים, אך יש מפלגות נוספות במרוץ שישחקו תפקיד משמעותי בהקמת הקואליציה הבאה בהולנד. כמו מארק רוטה ו"מפלגת העם לחופש ודמוקרטיה" גם "המפלגה הנוצרית הדמוקרטית", שבאופן מסורתי נחשבת למפלגת ימין-מתון, זזה ימינה כדי לקחת קולות לווילדרס.

מפגינים טורקים (צילום: MCT) (צילום: MCT)
מפגינים טורקים(צילום: MCT)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

הפתעת הבחירות? יסה קלאבר, "ג'סטין טרודו ההולנדי" (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הפתעת הבחירות? יסה קלאבר, "ג'סטין טרודו ההולנדי"(צילום: רויטרס)
 

מפלגה אחרת, שנמצאת במגמת התחזקות, היא "D66", מפלגת מרכז ליברלית שתומכת באיחוד האירופי. בצד השמאלי של המפה צפוי יסה קלאבר בן ה-30, "ג'סטין טרודו הקנדי", להוביל את מפלגת הירוקים להישג הגדול ביותר שלה אי פעם.

 

כאמור, התגובה התקיפה של רוטה לטורקיה חיזקה את מעמדו ברחוב ההולנדי ערב הבחירות. "ראש הממשלה שלנו עשה עבודה טובה מאוד ברגע הנכון", אמר אלברט בוש, יזם מהעיר לימן. "הסיכוי שהוא ייבחר גבוה בהרבה ממה שהיה בשבוע שעבר".


פורסם לראשונה 14/03/2017 20:42

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
העימות בין מארק רוטה לחירט וילדרס
צילום: רויטרס
מומלצים