כשבעיות הראייה הן תורשתיות: האבחון והטיפול המתאים
כל בני המשפחה מרכיבים משקפים? זה ממש לא במקרה. ממש כמו צבע העיניים שלנו שנקבע מהמטען הגנטי שנירש מהורינו, כך גם בעיות ראייה ומחלות עיניים. מה חשוב לדעת וכיצד ניתן להתכונן?
בעיות ראייה נגרמות מסיבות שונות. אמנם הן עשויות להיות קשורות לגורמים סביבתיים (כמו שימוש רב במסכים אלקטרוניים למשל) ולהופיע גם אצל מי שאין במשפחתו היסטוריה של בעיות ראייה, אבל מחקרים מצאו כי ישנן מספר בעיות ראייה נפוצות, אשר קיימת סבירות להעבירן בתורשה.
קראו עוד:
טיפול גנטי מהפכני החזיר ראייה לארבעה עיוורים
גלאוקומה: הטיפולים החדשים ב"גנב של הראייה"
הניתוח החדשני לחולי ניוון רשתית שמשפר חדות ראייה פי 2
קוצר / רוחק ראייה
לקוצר ראייה ורוחק ראייה יש מרכיב גנטי משמעותי, במיוחד בקרב הורים שהמספר שלהם גדול. מצבים אלו גורמים לראייה מטושטשת לטווח קרוב או רחוק, וכדי להתגבר על הבעיה מומלץ להרכיב משקפיים או עדשות.
אם שני ההורים סובלים מקוצר או רוחק ראייה, לילד שלהם יש בין 25-50% סיכוי לסבול ממצב דומה. אצל תאומים זהים למשל, קיים סיכוי של כמעט 90% להתאמה במצב הראייה של התאומים, כלומר או ששניהם יזדקקו למשקפיים, או שאצל שניהם תהיה ראייה תקינה.
עם זאת, לבעיות הראייה ישנה גם השפעה סביבתית, שיכולה 'לעודד' בעיות ראייה. כך לדוגמה, שימוש מוגבר של ילדים במסכים אלקטרוניים, או קריאה מרובה עלולים לגרום לבעיות ראייה. לכן מומלץ לעודד את הילדים לשחק בחוץ ולהגביל את השימוש במסכים צמודים לעיניים.
פזילה
לפזילה יש מרכיב גנטי והסיכוי לפזילה גבוה יותר בקרב ילדים שלפחות אחד מהוריהם סבל מפזילה ומגיע עד לכ-25%. פזילה עשויה להופיע לעתים קרובות אצל תינוקות בחצי השנה הראשונה לחייהם, וברוב המקרים עוברת בעצמה לאחר 4-5 חודשים.
אם הפזילה לא עברה עד גיל חצי שנה, חשוב לגשת לרופא עיניים על מנת לטפל בבעיה. במצב בו אובחנה פזילה, יש להתייעץ עם רופא עיניים בנוגע לדרכי הטיפול שיכולות לכלול שימוש במשקפיים, ביצוע תרגילי ראייה ובמקרים מסוימים אף ניתוח לתיקון הפזילה.
עין עצלה
אמבליופה ידועה בכינויה גם כ'עין עצלה'. הבעיה עשויה להתפתח כשהמוח לומד איך להתפקס על אוביקט ואיך לשלב את התמונה הנקלטת בשתי העיניים. אצל ילד עם עין עצלה, עין אחת חלשה יותר ומתקשה להתפקס.
הטיפול לרוב כולל חבישת רטייה על העין החזקה, שתאפשר לעין החלשה להתחזק. בגיל צעיר הטיפול אפקטיבי הרבה יותר, ולכן חשוב להיות מודעים שהבעיה עשויה לעבור בתורשה ולדאוג לאבחון וטיפול בשלב מוקדם.
עיוורון צבעים
עיוורון צבעים הוא מצב בו אדם מתקשה להבחין בין צבעים שונים, שרוב האנשים יבחינו בהם בקלות. ברוב המקרים עיוורון צבעים הוא גנטי. הנפוץ מבין הסוגים של עיוורון צבעים (דלטוניזם) הוא תורשתי לחלוטין.
במקרה זה רק האם יכולה להעביר את הגן לילדיה, ורק הבנים יסבלו מהבעיה. אך ישנם גורמים שונים כמו סוכרת או כוויות מחומרים כימיים שעשויים לגרום לעיוורון צבעים גם כן.
מחלות גנטיות שעוברות בתורשה
ישנן מחלות גנטיות נוספות הפוגעות ברשתית ועשויות לעבור בתורשה ולהופיע בגילאים מבוגרים יותר. לכן חשוב ביותר להכיר ולהתייחס אליהם בהתאם במידה וקיימות אצל בני המשפחה הקרובה:
גלאוקומה
גלאוקומה ידועה בכינויה 'הגנב השקט', משום שאין לה סימפטומים שמעידים על קיומה והיא כוללת צמצום הדרגתי של שדה הראייה, אשר ברוב המקרים מרגישים בו רק לאחר שחלה התדרדרות משמעותית במצב הראייה.
לגלאוקומה ישנו מרכיב תורשתי, ובמחקרים נמצא כי הסיכוי להעברת המחלה בין בני המשפחה עומד על כ-8%, בעוד לאדם ממוצע ישנו סיכוי של כ-4% לפתח גלאוקומה. הגלאוקומה מופיעה לרוב בגיל מאוחר, אך מומלץ למי שקרוב משפחה שלו מדרגה ראשונה סובל מגלאוקומה לפנות לבדיקה אצל רופא עיניים, במיוחד למי שעבר את גיל 40.
רטיניטיס פיגמנטוזה
מחלה זו היא גנטית ופוגעת ברשתית העין. המחלה פוגעת בממוצע באחד מתוך כ-3,500 איש. (ממנה סובל גם אביחי, מהאח הגדול), המחלה עשויה להופיע בגילאים שונים, ומרבית החולים חווים בעיות ראייה כבר בסביבות גילאי 10-20.
הסימנים הראשונים למחלה הם קשיי ראייה בלילה וצמצום שדה-הראייה ההיקפי. המחלה גורמת לניוון הדרגתי ברקמת הרשתית, וקצב התקדמותה עשוי להשתנות מחולה אחד לאחר. אין כיום טיפול מונע להתפתחות המחלה, אולם במקרים מסוימים ניתן להאט את קצת התקדמותה באמצעות איתור מקדים וטיפול נכון.
מה ניתן לעשות?
הכרת הבעיות הגנטיות במשפחה היא כלי מרכזי לאבחון מוקדם, משום שהגורמים התורשתיים קובעים את הנטייה שלנו לפתח בעיות ראייה וגם את של ילדינו.
הבנת הסיכונים והתייחסות אליהם הינה חיונית לשמירה על בריאות העיניים ולמניעת סיבוכים כתוצאה מכך.
במקרה של ילדים להורים עם משקפיים, רצוי לערוך בדיקות ראייה תקופתיות אצל רופא העיניים או האופטומטריסט אחרי גיל 6, ולבצע מעקב לפחות אחת לשנה.
במקרה של בעיות גנטיות אחרות חשוב להיבדק לפחות אחת לשנה ולבדוק את הילדים אצל רופא עיניים.
הקפידו לציין בעת בדיקת עיניים או בדיקת ראייה את בעיות הראייה התורשתיות במשפחה, כדי להקל על אבחון מוקדם ככל האפשר ולאפשר טיפול מתאים בעת הצורך.
עמוס ריינד הוא אופטומטריסט מוסמך, ובעל מרכז האופטיקה 'ריינד אופטיקס' בקניון קרית אונו