הלוקס ואלגוס: כשהבוהן גורמת לעיוות בכף הרגל
כאבים, אי נוחות, גרד, אדמומיות, וזה עוד מבלי לדבר על העיוות האסתטי התמידי בבהונות כף הרגל. הלוקס ולוגס היא בעיה אורתופדית נפוצה בכף הרגל, השכיחה בעיקר בנשים וגורמת לפגיעה באיכות החיים. מהם הגורמים, ויותר חשוב - כיצד ניתן לטפל?
זו בעיה אורתופדית שכיחה עד מאוד, וכ־16% מאוכלוסיית העולם המערבי סובלים ממנה, רובם המוחלט נשים. "הלוקס ואלגוס" (או בשמה העברי בוהן קלובה) היא בליטה גרמית הנוצרת בבסיס מפרק הבוהן הגדולה. בליטה זו נוצרת כאשר הבוהן הגדולה דוחפת את האצבע לידה ומאלצת את מפרק הבוהן הגדולה להידחף החוצה - דבר היוצר עיוות בכף הרגל המוביל למגוון בעיות טורדניות.
עוד כתבות:
בלי רופאים: איך ניצחתי את הפלטפוס, כאבי הגב והרגליים
כאבי ברכיים: למה זה קורה - ומה הטיפול הכי יעיל
מחקר ישראלי ענק: מה הכי עוזר לכאבי גב תחתון
במצבים אלו נוצר גירוי של העור מעל הבליטה העשוי להיות אדום וכואב, מתפתחות יבלות ועור קשה באזור החפיפה בין הבהונות ומרחב התנועה הופך מוגבל. נעילת נעליים הדוקות וצרות עלולה לגרום לנפיחות באזור ואף להחמיר את המצב הקיים. קיימות גם בליטות קטנות היכולות להתפתח במפרק האצבע הקטנה.
ישנן תיאוריות רבות המנסות להסביר תופעה שכיחה זו אך הגורם המדויק טרם התגלה. כיום נהוג לצדד בשתי תיאוריות עיקריות המציגות את הגורם לבעיה: שימוש בנעליים צרות מדי בחלקן הקדמי הגורם לדחיפה פנימה של הבוהן הגדולה עם השנים, או שינוי במנח כף הרגל כתוצאה מקריסה פנימית של כף הרגל (פרונציה), בשילוב קריסה של הקשת הפנימית - המביאים למשיכה פנימית של הבוהן. בנוסף לשתי תיאוריות אלו נהוג לייחס גם פציעות, עיוותים מולדים או סוגים מסוימים של דלקות פרקים, בעיקר מסוג דלקתי חריף, כגורמים לבעיה זו.
על אף שהבעיה שכיחה יחסית, עדיין קיימים לה סיבוכים אפשריים ולא נעימים. בין אלו ניתן לכלול דלקת בבורסה המופיעה כתוצאה מתהליך דלקתי שנוצר בעקבות הלחץ על האזור, מטאטרסלגיה - כאב ודלקתיות בעצמות המסרק הארוכות ובעיקר באזור כריות כף הרגל, או "אצבע פטישית" - כיפוף אבנורמלי של המפרק האמצעי של האצבע המתרחש באצבע הצמודה לבוהן הגדולה הגורם ללחץ וכאבים.
ממדרסים עד פיזיותרפיה: שיטות הטיפול האפשריות
אפשרויות הטיפול בבוהן קלובה משתנות בהתאם לחומרת הבליטה הגרמית וחומרת הסימפטומים. קיימות שתי אפשרויות טיפול: טיפול שמרני וטיפול ניתוחי. כל עוד ניתן לפתור את הבעיה ללא ניתוח מומלץ לבחור בגישה השמרנית על פני הטיפול הניתוחי.
בנוסף, בבואנו לבחור שיטת טיפול עלינו להתחשב בגורם הכאב. מסיבה זו נהוג לחלק את הטיפול השמרני לשני סוגים: במקרים א-סימפטומטים, כאשר כאב אינו גורם מפריע, נהוג להשתמש בשיטות טיפול כמו מדרסים או שימוש בנעלים נוחות ורחבות במיוחד, ואילו במקרים סימפטומטיים, כשמתפתח כאב במפרק, טיפול תרופתי, סדים או תרגילי שיקום יהיו יעילים יותר. לפניכם רשימת הטיפולים המלאה:
1. החלפת נעליים - התאמת נעלים מרווחות ונוחות המספקות הרבה מקום עבור הבוהן.
2. ריפוד, Taping, או סד - מוצרים שאינם דורשים מרשם רופא וניתנים לרכישה מהמדף. ניתן להיעזר ברופא או בפיזיותרפיסט על מנת שידריכו כיצד לחבוש את כף הרגל במנח נטרלי של המפרקים הרלוונטים. ביכולתם של אמצעים אלו להפחית את הלחץ על העצם הבולטת ולהקל על הכאב.
3. תרופות - טיפול תרופתי אנטי דלקתי ומנוחה יכולים לעזור בהפחתת הכאב באזור. ניתן לשקול אף זריקות קורטיזון.
4. מדרסים - מדרסים ביומכאניים מותאמים אישית יכולים לעזור לפזר את הלחץ באופן שווה בזמן נשיאת משקל, להפחית את הסימפטומים ולמנוע החמרה. מדרסים להלוקס ואלגוס בדרגת קשיחות גבוהה יחסית יספקו תמיכה לעקב ולקשת ויקבעו את כף הרגל במנח אופטימאלי. פעולה היוצרת שרשרת תנועתית שבסופו של דבר תמנע את עיוות הרגל בחלקה הקדמי.
5. קרח - רצוי לשים קרח על אזור הבליטה על מנת להקל על הכאב והדלקתיות לאחר פעילות ממושכת של נשיאת משקל על הרגליים, או במצב של כאב דלקתי אקוטי.
6. תרגילי שיקום - טיפולי פיזיותרפיה להקלת הכאב ושיקום כף הרגל הכוללים טיפול מנואלי, מתיחות, אלקטרותרפיה וחיזוק כף הרגל והגפה התחתונה.
7. מעבדת הליכה - טכנולוגיה לבדיקת לחצים ותבנית התנועה של הגפה התחתונה בזמן הליכה יכולה לתעד לחצים ותנועתיות אבנורמאלים. כך ניתן לקבוע מהי מידת הלחץ והסטייה מהנורמה ואף לאבחן את הסיבתיות לסטייה של הבוהן. בהתאם לכך ניתן לבדוק את האפשרות למתן תמיכה או לתת מענה לבעיה באמצעות מדרס ביומכאני.
ניתוח? רק כמוצא אחרון
למען הסר ספק, טיפול בהלוקס ואלגוס יכול למנוע את הדרדרות מנח כף הרגל בעתיד אך אינו מתיימר לתקן את הדפורמציה הקיימת. מאידך, טיפול זה יכול להוביל להעלמת הסימפטומים ולמניעת החמרה והדרדרות נוספת. דפורמציית ה"הלוקס ואלגוס" תשאר קבועה אלא אם כן תבוצע פרוצדורה ניתוחית.
במידה והאסתטיקה היא הגורם המניע או אם קיים רצון להשתמש בנעלים צרות בחלקן הקדמי הטיפול הניתוחי הוא הכרחי. עם זאת, כדאי לזכור שאף ניתוח אינו נחשב ל"ניתוח קטן" ותמיד קיימת האפשרות לכאבים נוספים, הליך שיקומי ארוך, ולעיתים אף לסיבוכים.
במידה והטיפול השמרני אינו נותן מענה לסימפטומים אפשרות הטיפול הנוספת היא ניתוח. עם זאת, טיפול ניתוחי אינו מומלץ אלא אם כן הבליטה הגרמית גורמת לכאב תכוף או מפריעה בצורה משמעותית לשגרה היומיומית.
קיימות פרוצדורות ניתוחיות שונות לפתולוגיה זו ולא קיימת טכניקה ניתוחית אחת שנחשבת הטובה והעדיפה ביותר. ההליך הכירורגי כרוך בהסרת חלק מהעצם בכדי ליישר את הזווית החריגה של הבוהן. לאחר ניתוח אמנם ניתן לדרוך על כף הרגל, אך התאוששות מלאה עדיין יכולה להימשך שבועות עד חודשים. בכדי למנוע חזרה של הפתולוגיה, יש צורך לנעול נעליים מותאמות להחלמה ואף רצוי להמנע מנעילת נעלים צרות.
לסיכום:
תופעת ה "הלוקס ואלגוס" נחשבת לשכיחה יחסית ויכולה לגרום למכאובים לא מעטים מעבר להיבט האסתטי. הסיבות לתופעה רובן ככולן קשורות למבנה כף הרגל והגפה התחתונה. הפתרון לבעיה יכול להיות טיפול שמרני באמצעות טיפולי פיזיותרפיה המשלבים המלצות למדרסים ונעלים מותאמות או כמוצא אחרון ובלית ברירה: התערבות כירורגית שתלווה בתקופה לא קצרה של שיקום כף הרגל.
הכותבים: סאם ח'מיס MSc.PT , לירז אריה MSc.PT ,אילנית אברון MSc.PT, איימקס - המרכז הישראלי לניתוח תנועה וספורט
ומה אתם יודעים על כאבי ברכיים?