שתף קטע נבחר
 

פלוג: "הפסקה מוקדמת ברכישות מט"ח תוביל לפגיעה בלתי הפיכה"

כך אמרה נגידת בנק ישראל בדיון בנושא התחזקות השקל מול הדולר והאירו. "הרכישות אפקטיביות וממתנות את מגמת ייסוף השקל, הן מאפשרות ליצואנים לקנות זמן להתאמת יכולת התחרות שלהם, אבל אינן יכולות לפתור בעיות מבניות שיש במשק"

ארסנל הכלים לטיפול בהתחזקות השקל הולך ונגמר וועדת הכספים כינסה היום (ג') דיון בנושא: נגידת בנק ישראל ד"ר קרנית פלוג אמרה בדיון כי רכישות המט"ח צפויות להימשך עוד זמן רב. זאת, כפועל יוצא של המדיניות המוניטארית המרחיבה של הבנק, ונוכח הריביות השליליות והמדיניות הכלכלית של שותפויות הסחר המרכזיות של ישראל.

 

"התחזקות השקל אמנם נובעת ממצבו הטוב של המשק הישראלי, אולם יש לה השפעות שליליות על היצואנים. מצד שני, הפסקה מוקדמת מדי ברכישות המט"ח עלולה להוביל לייסוף יתר של השקל, דבר שעלול לפגוע במגזר המסחרי המקומי. לכן נראה כי בנק ישראל הולך לקראת מיצוי כושר התמרון בתחום זה", אמרה פלוג.

 

פלוג ציינה ש"הר הדולרים" כבר חצה את קו ה-100 מיליארד דולר כתוצאה מהרכש המאסיבי שרק אתמול גדל ב-200 מיליון דולר נוספים. היא נשאלה עד מתי תמשך המדיניות הזאת, אם מדובר בקונספציה שתגבר או שבנק ישראל נערך לדבר אחר ואם יש מענה גם לאפשרות של פעילות ספקולטיבית שערורייתית.

קרנית פלוג, נגידת בנק ישראל (צילום: דוברות בית הנשיא) (צילום: דוברות בית הנשיא)
קרנית פלוג, נגידת בנק ישראל(צילום: דוברות בית הנשיא)
 

פלוג דחתה את החשד הספקולטיבי והתמקדה בפירוט הנסיבות הכלכליות בארץ ובעולם שמאחורי מדיניות רכש המט"ח. היא החלה ב-2008 כשיתרות המט"ח היו מתחת לסף הנדרש, וציינה שהוועדה המוניטארית של הבנק קובעת את הקו ומתאומת עם האוצר. פלוג גם הדגישה שהרכש נועד לעבות את כרית הביטחון הכלכלית לשמירת יציבות המשק בשעת חירום. המט"ח מושקע בנכסים בחו"ל והתשואות משלמות גם את עלויות הרכש.

 

"לא נגיע למצב של מכירת יתרות המט"ח אלא במצב חירום שיוליד פיחותים והמכירה תביא רווחים גדולים", אמרה פלוג.

 

התעשיינים: "התערבות בנק ישראל מבטיחה את המשך הצמיחה"

מנכ"ל התאחדות התעשיינים, ראובן גינל, אמר שהתערבות בנק ישראל מצילה הרבה מהפעילות התעשייתית בישראל והיא זו שמבטיחה את הצמיחה ובהמשך את רמת החיים של כולנו. "אם לא תהיה פעילות תעשייתית רמת החיים תרד וגם הצמיחה", אמר. 

 

יו"ר ועדת הכספים, משה גפני (יהדות התורה), הסכים שהנגידה והבנק עושים עבודה מצוינת והודיע בסיכום שיהיה המשך לדיון הזה. לדבריו, ההמשך יתמקד ביכולתו של בנק ישראל להתמודד גם עם מצוקת הדיור "שהיא הדבר הכי חשוב שעל סדר היום הציבורי במדינה".

 

בסיכום דבריה אמרה פלוג, כי "רכישות המט"ח אפקטיביות וממתנות את מגמת ייסוף השקל, הן מאפשרות ליצואנים לקנות זמן להתאמת יכולת התחרות שלהם, אבל אינן יכולות לפתור בעיות מבניות שיש במשק הישראלי, כמו הפריון הנמוך, חוסר בהכשרת כוח אדם, בעיות בענף התשתיות, וחוסר בהשקעות תקציביות בתחומים אלו. הפסקה מוקדמת מדי של מדיניות רכישת המט"ח, עשויה להעמיק את ייסוף השקל ולהביא לפגיעה בלתי-הפיכה במגזר המסחרי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומוסקי
נגית בנק ישראל קרנית פלוג הדוח השנתי 2015
צילום: אלכס קולומוסקי
מומלצים